Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ο Δήμος Καρύστου συμμετέχει στο πρόγραμμα για την μείωση της υπογεννητικότητας

«Μια ελπίδα γεννιέται!»

Στις 15 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Μια ελπίδα γεννιέται!», το οποίο έχει στόχο να συμβάλει στη μείωση της υπογεννητικότητας, που αποτελεί πλέον οξύτατο δημογραφικό αδιέξοδο για την πατρίδα μας.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση τον Δήμο Καρύστου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ζαφείρης.

Η πολύ σημαντική αυτή δράση, θα υλοποιηθεί από την εταιρία
ΓΙΩΤΗΣ σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis, που ασχολείται εντατικά με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης, η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. «υιοθετεί», για 4 χρόνια, 86 απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας, τα οποία ανήκουν στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου. Συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Άρτας και, ειδικότερα, στις 14 Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Καρπενησίου, Δωρίδος, Λαμιέων, Μακρακώμης, Καρύστου και Κεντρικών Τζουμέρκων.

Η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. και η μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, θα σταθούν δίπλα στις γυναίκες-κατοίκους των 86 αυτών χωριών, οι οποίες επιθυμούν να γίνουν μητέρες, αλλά διστάζουν εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές - μαιευτικές υποδομές. 

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ αναλαμβάνει να καλύπτει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους.

Παράλληλα, θα φροντίσει, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες και επί τόπου συναντήσεις, να διαδοθεί το μήνυμα ενθάρρυνσης για την απόκτηση παιδιού σε όλες τις ενδιαφερόμενες μέλλουσες μητέρες των μη προνομιούχων αυτών περιοχών.

Επιπλέον, η εταιρία θα καλύψει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα 86 χωριά που έχει «υιοθετήσει», για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Από την Εύβοια επελέγησαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα 2 χωριά της περιοχή ευθύνης του Δήμου Καρύστου (π. κοινότητας Καφηρέα) Κόμητο και Αμιγδαλιά.

Ως εκ τούτου όλα τα οφέλη από την πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις μέλλουσες μητέρες των περιοχών αυτών, θα τις έχουν όσες ήδη κυοφορούν ή πρόκειται να κυοφορήσουν στο μέλλον

Επισημάνθηκε από όλους όσους συμμετείχαν στην συνάντηση ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό:

Έχει να κάνει αρχικά με την οικονομική κρίση, γιατί μία γυναίκα που ζει σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να ταξιδέψει προκειμένου να κάνει τις εξετάσεις της πχ. Σε απομακρυσμένες περιοχές, για να κάνεις παιδί το κόστος φτάνει 10.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Όμως, από το 2009 και μετά τα ποσοστά γονιμότητας κατέρρευσαν ακολουθώντας την καθοδική πορεία της οικονομίας. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από το 2008 αγγίζουν την πτώση του 45-50%. Από 140.000 γεννήσεις το 2008, φέτος κυμαίνονται στις 75-80.000.

Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων στην Ελλάδα θα οδηγήσει, το 2050, στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από τα 10.700.000 που είναι σήμερα στα 10.000.000 έως 8.300.000, με τις πιο απαισιόδοξες μελέτες να κάνουν λόγο ακόμη και για 6.500.000 κατοίκους.

Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49.

Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός της Ελλάδος πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1παιδιά ανά ζεύγος.

Ο δήμος Καρύστου συμμεριζόμενος το μεγάλο αυτό πρόβλημα της πληθυσμιακή αναγέννησης που μαστίζει την πατρίδα μας αλλά και την περιοχή μας, συμμετέχει και μοιράζεται την ελπίδα με όσες επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο νέες ζωές.

Αν καταφέρουμε να μετατρέψουμε τις ανησυχίες τους σε ενθάρρυνση, τότε και τα ανησυχητικά στοιχεία των γεννήσεων θα αρχίσουν να ανατρέπονται σταδιακά και στον τόπο μας και τα κουδούνια θα ξαναηχήσουν στα τοπικά σχολεία των χωριών μας.

Θανάσης Ζαφείρης
Αντιδήμαρχος Δήμου Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...