Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ρυθμίσεις στα δάνεια του πρώην ΟΕΚ


Με τις νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ, οι δανειολήπτες θα µπορούν να επωφεληθούν από τη διαγραφή στο 100% των τόκων και των τόκων υπερηµερίας, από επιπλέον «κούρεµα» 10% στο αρχικό κεφάλαιο για όσους ανήκουν στις ευάλωτες οµάδες και 20% για τους πολύτεκνους εργαζόμενους.

Οι ρυθμίσεις αφορούν τα δάνεια από ίδια κεφάλαια ΟΕΚ και όχι τα δάνεια που οι δανειολήπτες έχουν πάρει από τις τράπεζες και ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο για τα
9 πρώτα έτη της σύμβασης. 


Ακόµη, η αποπληρωμή του δανείου θα µπορεί να επιμηκυνθεί έως και 10 χρόνια, εφόσον ο συνολικός χρόνος της δεν ξεπερνά τα 30 έτη. 

Οι άνεργοι οφειλέτες θα µπορούν να «παγώσουν» την υποχρέωση καταβολής της µηνιαίας δόσης τους (σ.σ.: περίοδος χάριτος) από 6 µήνες έως και 3 χρόνια. 

Οι δανειολήπτες που το συνολικό τους χρέος δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ θα θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους και δεν θα έχουν καµία οφειλή προς τον Οργανισµό. 

Σύµφωνα µε στοιχεία, από τους 81.715 οφειλέτες, αυτοί που εξακολουθούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους δεν ξεπερνούν τις 20.500 µε συνολικό ποσό οφειλής περίπου 280 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες, µε το ποσό της οφειλής να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ. 

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι τον επόµενο µήνα οι δανειολήπτες να µπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο χιλιάδων δανειοληπτών που εξακολουθούν να επιβαρύνονται µε υπέρογκες προσαυξήσεις που φτάνουν στο 11,3% 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Οι εννέα άξονες της ρύθμισης για τα δάνεια του ΟΕΚ: 

1.ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΚΩΝ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ 

Σε όλους τους οφειλέτες διαγράφονται τόσο οι τόκοι όσο και οι τόκοι υπερημερίας. 

2.ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ 6.000 € 

Οι οφειλέτες με συνολικό χρέος (άληκτη +ληξιπρόθεσμο+τόκοι υπερημερίας) κάτω από 6.000 € θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους.Με αυτόν τον τρόπο διαγράφεται οποιαδήποτε οφειλή . 

3.ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ-ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ 

Και οι δανειολήπτες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρείται ότι αποπλήρωσαν την οφειλή τους. 

4.ΑΝΕΡΓΟΙ 

Οι άνεργοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΔΣ ΟΑΕΔ και να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης συνολικά γι α3 έτη, χωρίς καμία εις βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης. 

Ακόμη δανειολήπτης ο οποίος-για λόγους που δεν προβλέπονται στις ρυθμίσεις- αδυνατεί να καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις του θα μπορεί με αιτιολογημένη αίτησή του να ζητεί την εξαίρεσή του από το Δ.Σ ΟΑΕΔ. 

5. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 

Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο αρχικό κεφάλαιο θα δίνεται στους οφειλέτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, μονογονεϊκες οικογένειες, περιπτώσεις χηρείας, ΑΜΕΑ. Για του πολύτεκνους η έκπτωση θα ανέρχεται στο 20% 

6. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 

Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να επιμηκυνθεί έως 10 έτη αρκεί ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής να μην ξεπερνά τα 30 έτη από την ημερομηνία έναρξης της ρύθμισης 

7. ΡΥΘΜΙΣΗ 60/40 

Όσον αφορά δανειολήπτες που έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί στο 60% ή υπερβαίνει το 60% του ποσού του δανείου μετά την εφαρμογή των εκπτώσεων, το δάνειό τους θα θεωρείται εξοφληθέν και δεν θα υφίσταται πλέον καμιά απαίτησή έναντί τους. 

8 ΜΕΤΡΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 

Επιπρόσθετη έκπτωση 40% θα έχουν οι οφειλέτες που θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο του δανείου τους σε διάστημα 5 ετών, ενώ η έκπτωση πέφτει στο 20%σε όσους επιλέξουν η εξόφληση να γίνει σε 8 έτη 

9. ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΟΣΗΣ 

Η μηνιαία δόση του κάθε δανειολήπτη θα οριστεί κατά περίπτωση με βάση το οικογενειακό εισόδημα αλλά και το ποσό της αρχικής οφειλής. 

Παράδειγμα. 

Δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολικό χρέος έως 26.000 € μπορούν να καταβάλλουν μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 10% του ετήσιου εισοδήματος, δηλαδή 250 €. 

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να εισπραχθούν περισσότερα από 900 εκ €, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...