Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο Νίκος Στουπής για την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας

Από τον δημόσιο διάλογο, και χωρίς να μας έχουν διατεθεί τα σχετικά έγγραφα προς πληροφόρηση και μελέτη, λάβαμε γνώση σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προβεί σε οριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας.

Εκ των πραγμάτων τίθενται προς συζήτηση δύο πολύ σοβαρά θέματα:

1. Η επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης να αναδείξει τον τεράστιας ιστορικής αξίας χώρο της Αρχαίας Αυλίδας, και συνεπώς την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι φορείς – ιδιαίτερα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση - αυτό να το εντάξουν στα προγραμματικά τους σχέδια και να αξιοποιήσουν την δυναμική που εμπερικλείει

2. Ο επηρεασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής , που κτυπήθηκε σκληρά όσον αφορά ιδιαίτερα την ανεργία , σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σήμερα μάλιστα που αχνοφαίνονται δυνατότητες μιας νέας ελπιδοφόρας περιόδου.

Η όποια συζήτηση λοιπόν δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη από την αφετηρία της και τα δύο από κοινού θέματα, τις υπαρκτές διαμορφωθείσες πραγματικότητες, τους εν εξελίξει σχεδιασμούς φορέων που εμπλέκονται με την περιοχή.

Δεδομένου ότι πυρήνα της κυβερνητικής Πολιτικής αποτελεί η πρότασή της για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 με τους έξι εμβληματικούς της στόχους 

(1.Ενίσχυση Απασχόλησης-Μείωση της Ανεργίας, 

2.Δημογραφική Ανασυγκρότηση και συγκράτηση πληθυσμού, 

3.Αντιμετωπιση φυγής εξειδικευμένου προσωπικού, 

4. Βελτίωση ανταγωνιστικότητας –Επιχειρηματικό περιβάλλον, 

5.Προώθηση της Κοινωνικής και Περιφερειακής συνοχής, 

6.Περιβαλλοντικός επανασχεδιασμός οικονομίας) , μακριά από το μοντέλο των παλιών κλαδικών αναπτυξιακών μελετών των δεκαετιών του 50 και εντεύθεν, όπου η κάθε μια αναπτυσσόταν ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες, είναι μάλλον εμφανές πως όσον αφορά το θέμα των ορίων του αρχαιολογικού χώρου δεν πρόκειται για κάποια κεντρική κυβερνητική θέση αλλά για μεμονωμένο – σημαντικό βέβαια θέμα - ενός υπουργείου, μέσω του υπηρεσιακού του μηχανισμού.

Με την έννοια αυτή και δεδομένων των σταθερών μας , διατυπωμένων και διακηρυγμένων θέσεων του προεκλογικού προγράμματος της Παράταξής μας, αλλά και των προεκλογικών δεσμεύσεων του τωρινού Πρωθυπουργού, που σαφώς:

--- αναγνώριζε την παρουσία των Ναυπηγείων ως εθνικής σημασίας δραστηριότητα, 

--- υπερασπιζόταν την επαναλειτουργία των κλειστών τότε - των περισσότερων και σήμερα εργοστασίων – (Τσιμεντάδικο, Ιντραχεμ, Τσαούσογλου κλπ)

--- υποστήριζε την μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας στις απέναντι της Εύβοιας ακτές , ώστε να απελευθερωθεί μεγάλος ζωτικός χώρος για την Πόλη που θα διεύρυνε τα πλεονεκτήματά της, με την δημιουργία βάσης μικρού Logistic και θα εκμεταλλευόταν την γειτνίαση του με την Εθνική Οδό και την σιδηροδρομική γραμμή

--- διεκδικούσε την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, μόνο ως πεδίο έναρξης διαβούλευσης μπορούμε να αποδεχτούμε τις προτάσεις του ΥΠΠΟ. 

Ενός διαλόγου που πρέπει να γίνει σε συνεργασία και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς αλλά και κοινωνικούς φορείς. 

Μετά από ένα τέτοιον εξαντλητικό διάλογο πουν θα διαμόρφωνε και ανάλογες συναινέσεις, θα μπορούσαν να δρομολογηθούν και οι αντίστοιχες νομικές διαδικασίες τελικής και οριστικής οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου. 

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, το μόνο που θα επέτρεπε θα είναι η ίδια η υπονόμευση του εγχειρήματος εν τη γενέσει του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...