Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

«Κυνήγι» φοροδιαφυγής με 180.000 ελέγχους εξαπολύει η ΑΑΔΕ το 2018

«Τσουνάμι» ελέγχων, που προσεγγίζουν τις 180.000, σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε φορολογούμενους «έχοντες και κατέχοντες», σε τραπεζικές θυρίδες, για αποδείξεις, σε ελαιοτριβεία, σε ξενοδοχεία και «γκρίζα» ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, εξαπολύει για το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής θα είναι φέτος ανελέητο, με βάση το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στο οποίο μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στις θυρίδες, για τις οποίες αναμένεται «εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018». Οι στόχοι που θέτει η ΑΑΔΕ είναι υψηλοί αφού, μεταξύ άλλων, οι 10 βασικότεροι προβλέπουν:

1. Την είσπραξη περίπου 5,6 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού με βάση τον στόχο που έχει τεθεί τα παλαιά χρέη πρέπει να φέρουν στα δημόσια ταμεία 2,8 δισ. ευρώ και από τα νέα να εισπραχθεί το 24% αυτών.

2. Τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, σε περίπου 1.029.000 φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των υπόχρεων στους οποίους «στοχεύει» η ΑΑΔΕ, με βάση τα επίσημα στοιχεία της, ανέρχεται σε 1.744.115 και σύμφωνα με το σχέδιο στο 59% αυτών θα πρέπει να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα.

3. Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 52%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 37% των εν λόγω οφειλών, έπειτα από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.

4. Υλοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.

5. Επικαιροποίηση των απαραίτητων εντύπων και οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι τις 31 Μαΐου 2018.

6. Αλλαγές στη φορολογία των πλοίων, μέσω της κωδικοποίησης των διατάξεων της ειδικής φορολογίας πλοίων του Ν.27/1975 και των σχετικών υπουργικών διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. 

7. Αλλαγές στη φορολογία μέσω της κωδικοποίησης και απλούστευσης του Κώδικα ΦΠΑ, εναρμόνισή του με τις διατάξεις του ΚΦΔ για την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

8. Τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φ.Ε. Φ.Π., ΦΕΝΠ κ.λπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

9. Διενέργεια τουλάχιστον μιας διασταύρωσης για την είσπραξη εσόδων από ανασφάλιστα οχήματα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

10. Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων 36,259 δισ. ευρώ από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ,) το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) τις ΦΑΕ και ΔΟΥ.

Έλεγχοι σε όλους και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ακόμη τη διενέργεια τουλάχιστον 1.000 ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, καθώς επίσης και:

Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και βεβαίωση τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%.

Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, βεβαίωση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 20%.

Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις ΦΑΕ, βεβαίωση τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 15%.

Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις εφορίες, βεβαίωση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 14%.

Διενέργεια τουλάχιστον 1.070 ελέγχων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ.

Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.

Διενέργεια τουλάχιστον 12.000 στοχευμένων ελέγχων και ελέγχων διακίνησης από τις ΥΕΔΔΕ. 

Διενέργεια τουλάχιστον 200 ειδικών στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

Διενέργεια τουλάχιστον 110 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ από τις ΥΕΔΔΕ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 45% αυτών.

Απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών).

Ολοκλήρωση έρευνας σε τουλάχιστον 230 ΑΦΜ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των ενεργών υπόχρεων σε ποσοστό τουλάχιστον 97%. Διαβίβαση αρμοδίως του αρχείου των μη συμμορφούμενων φορολογουμένων για περαιτέρω ενέργειες.

Υποβολή 8.000 επιπλέον δηλώσεων ΦΜΥ, έπειτα από δράσεις της ΔΦΣ, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ. Διαβίβαση αρμοδίως των αρχείων μη συμμορφούμενων φορολογουμένων για περαιτέρω ενέργειες.

Συμμόρφωση τουλάχιστον 22% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων ΦΕΦΠ (στο επεξεργασμένο αρχείο βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου) ύστερα από δράσεις της ΔΦΣ, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης παραλαβής του αρχείου.

Συμμόρφωση τουλάχιστον 21% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων ΦΕΝΠ, μετά από δράσεις της ΔΦΣ, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης παραλαβής του αρχείου.
Αποστολή στη ΔΦΣ αρχείου μη υποβληθεισών δηλώσεων ανά φορολογία, εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Εισπράξεις ΦΠΑ 10,950 δισ. ευρώ από ΦΑΕ και ΔΟΥ. 

Συνολικό ποσό εισπράξεων της Ε.Μ.ΕΙΣ 645 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις.

Εξέταση των αιτήσεων επιστροφών ΦΠΑ, εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης, σε ποσοστό 95%.

Εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και το ποσό (για όλα τα φορολογικά αντικείμενα), ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών.

Εκκαθάριση των υφιστάμενων αρχικών, τροποποιητικών, συμπληρωματικών δηλώσεων (όλων των φορολογιών), ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται ανεκκαθάριστες δηλώσεις με ποσά προς επιστροφή άνω των 90 ημερών.

Τήρηση της μηνιαίας στοχοθεσίας για πραγματοποίηση επιστροφών 3,648 δισ. ευρώ από τα Ελεγκτικά Κέντρα, τις ΦΑΕ και τις ΔΟΥ, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018.

Εισπράξεις τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ έναντι των βεβαιωθέντων προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και φόρων από απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο.

Εισπράξεις έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης, τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

Έκδοση αποφάσεων για χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης, σε ποσοστό τουλάχιστον 6% επί του συνόλου αυτών που έχουν κριθεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Εισπράξεις προ επιστροφών 1,2 εκατ. ευρώ από την εκποίηση οχημάτων και δικύκλων.

Εισπράξεις προ επιστροφών 800 χιλ. ευρώ από την εκποίηση λοιπών ειδών.

Επανεξέταση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης και υποβολή σχετικής πρότασης στον διοικητή της ΑΑΔΕ, μέχρι 31/03/2018.

Εισήγηση για την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου του ΚΕΔΕ με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για τη διενέργεια πλειστηριασμών κατά τις διατάξεις του άρθρου 959 Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μέχρι 31/12/2018.

Καταγραφή όλων των ανεκκαθάριστων δηλώσεων κατά την 31/12/2017, για όλα τα φορολογικά αντικείμενα, μέχρι 31/03/2018.

Ανάλυση και καταγραφή των απαιτήσεων χρηστών για τη δημιουργία ηλεκτρονικής ρύθμισης οφειλών Ν.4152/2013, μέχρι 30/06/2018.

Ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων εμπόρων, ώστε τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα που εντοπίζονται να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Διαπίστωση τουλάχιστον 1.100 παραβάσεων στους διενεργούμενους εκ των υστέρων ελέγχους εγγράφων στα τελωνεία, των παραστατικών εισαγωγών και εξαγωγών που δρομολογούνται «κατά δήλωση», κατόπιν κεντρικής ή τοπικής ανάλυσης κινδύνου.

Κατάσχεση τουλάχιστον 350.000.000 τεμαχίων τσιγάρων.

Κατάσχεση τουλάχιστον 100.000 λίτρων υγρών καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων.

Κατάσχεση τουλάχιστον 240.000 λίτρων αλκοολούχων προϊόντων.

Πλήθος κατασχέσεων παραποιημένων προϊόντων, τουλάχιστον 500.

Έκδοση τουλάχιστον 9.500 καταλογιστικών πράξεων από τις δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και εν γένει των τελωνειακών παραβάσεων.

Ποσά που καταλογίζονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορίες (πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμοί και φόροι), τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. 

Εσωτερικοί έλεγχοι 

Με βάση το σχέδιο της ΑΑΔΕ κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν 95 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Επίσης θα γίνουν 140 έλεγχοι, για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καταλογισμών των ευθυνομένων, οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο πριν από τις 22.3.2017, καταλογισμών αυτών, καθώς και εκκρεμών καταλογισμών κατά την ως άνω ημερομηνία.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη:

Διενέργεια 40 επιτόπιων αιφνιδιαστικών επισκέψεων - ελέγχων, στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από Οικονομικούς Επιθεωρητές, για την τήρηση των διατάξεων νόμων, εγκυκλίων διαταγών, πρόληψης και αποκάλυψης τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων.

Διεκπεραίωση τουλάχιστον του 85% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται στη γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αναμόρφωση της επικαιροποιημένης εγκυκλίου για την πειθαρχική, ποινική και αστική ευθύνη των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και έκδοσή της υπό μορφή εγχειριδίου, μέχρι 31/12/2018.
Ολοκλήρωση ελέγχου γνησιότητας των τίτλων σπουδών για τους υπηρετούντες στην ΑΑΔΕ την 31η/12/2017 μέχρι 31/12/2018.

Δημοσιοποίηση ετήσιων στοιχείων σχετικών με τη διαφθορά και τις πειθαρχικές διώξεις, μέχρι 31/3/2018. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...