Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Οι φωλιές του Σπιζαετού της Όχης και ο διχασμός προσωπικότητας ενός ορνιθολόγου

''Αγαπητοί μου συμπολίτες Ο σπιζαετός της Όχης είναι ένας αετός μεσαίου μεγέθους,πολύ ικανός κυνηγός και σπάνιο είδος πλέον ,σχεδόν υπό εξαφάνιση.
Κατασκευάζει τις φωληές του σε βράχια ,σε χαμηλό υψόμετρο και κοντά στην θάλασσα.
 

Είναι προστατευόμενο είδος και κινδυνεύει απο θάνατο λόγω σύγκρουσης με τις ανεμογεννήτριες  επειδή πετάει σχετικά χαμηλά και γρήγορα.

Επίσης κινδυνεύει από θάνατο λόγω πρόσκρουσης σε καλώδια μεταφοράς ρεύματος .

Στην Οχη ζούν ακόμη 3 με 4 ζευγάρια τα οποία αναπαράγονται κάθε χρόνο .

Επειδή λοιπόν σε περίμετρο 10 χλμ από τις φωληές τους απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι Ορνιθολογικές Μελέτες 2 εταιριών αιολικών πάρκων για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα , καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα.

Ο ίδιος ορνιθολόγος έχει συμμετάσχει στην Ορνιθολογική Μελέτη της εταιρίας Α και έχει συντάξει όλη την Ορνιθολογική Μελέτη της εταιρίας Β.

Στη μία περίπτωση υποστηρίζει ότι οι φωληές του σπιζαετού είναι μακρυά από τα αιολικά της εταιρίας Α αλλά κοντά στα αιολικά της εταιρίας Β, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υποστηρίζει ότι κοντά στα αιολικά της εταιρίας Β δεν εμφανίστηκε ποτέ σπιζαετός!

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες παληες μελέτες ανεξάρτητων  επιστημόνων και ανακαλύψαμε την αλήθεια ότι δηλαδή υπάρχουν φωληές σπιζαετού σε απόσταση αναπνοής από  αιολικά πάρκα ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ εν λόγω ΕΤΑΙΡΙΩΝ.

Όταν παραπονεθήκαμε σε ανώτερο υπάλληλο της Υπηρεσίας Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων περιοχών  του ΥΠΕΝ, για τον ανύπαρκτο έλεγχο επί των Περιβαλλοντικών Μελετών των εταιριών από την υπηρεσία του,πήραμε την απάντηση ότι έχει έλλειψη προσωπικού και ότι αν δεν γνωμοδοτήσει θετικά για τις μελέτες των αιολικών εταιριών, η Ελλάδα θα πληρώσει πρόστιμο στην Ευρώπη για καθυστέρηση εφαρμογής των υποχρεώσεων της κατά της κλιματικής αλλαγής!

Ωραία πατέντα έχει βρεί η Γερμανία για να πουλάει τα προϊόντα τής βιομηχανίας της (τις ανεμογεννήτριες ENERCON) στην Ελλάδα και να θησαυρίζει παρέα με τους συνεργάτες της, τις εταιρίες αιολικών σταθμών.

Οσον αφορά τους σπιζαετούς, τα γεράκια, τους φιδαετούς θα τούς αποχαιρετήσουμε για παντα (πετουν ακόμη ,έχουμε λίγο καιρό μπροστά μας) οπως και τους ανθρώπους του βουνού που θα πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς μακρυά από τον ξεχερσωμένο και έρημο τόπο τους.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Αλλιώς "Έχετε γειά βρυσούλες, λόγγοι βουνά ραχούλες..."

Βαρελά Βασιλική
μέλος του ΣΠΠΕΝΚ



1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...