Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια

Τα τελευταία 30 χρόνια ο υγρότοπος των Ψαχνών στην Εύβοια, που ονομάζεται και Λιβάδι, ή αλλιώς Κωλοβρέχτης, όπως τον διέσωσε η λαϊκή ονοματολογία, βρίσκεται στο στόχαστρο της αστικής ανάπτυξης και καταπατητών, ενώ υποβαθμίζεται συνεχώς περιβαλλοντικά με τη ρίψη κάθε λογής λυμάτων.


Συντάκτης: Τάσος Σαραντής efsyn.gr
Παρ’ όλες τις παράνομες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καμιά αρμόδια υπηρεσία της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης δεν παρενέβη προκειμένου να ανακόψει την καταστροφική πορεία του υγροβιοτόπου.

Αυτή η αδράνεια, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση ευθυνών, εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα, παρ’ ότι ο Κωλοβρέχτης δέχεται νέες, ασφυκτικές πιέσεις από αυτούς που επιχειρούν την περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμισή του.

Στα σύνορα των Δήμων Μεσσαπίων-Διρφύων και Χαλκιδέων, ο Κωλοβρέχτης τροφοδοτείται από τον ομώνυμο ποταμό που χύνεται στον Β. Ευβοϊκό κόλπο έχοντας ιδιαίτερη φυσική, οικολογική και επιστημονική αξία. Συγκεντρώνοντας 49 προστατευόμενα είδη πτηνών, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνια.

Το οικοσύστημα προστατεύεται από διεθνείς Συνθήκες (Βέρνης και Ραμσάρ) και με δύο προεδρικά διατάγματα. Ενα από τα πρόσφατα πλήγματα που δέχτηκε ο Κωλοβρέχτης ήταν το κόψιμό του στα δύο από την κυκλοφοριακά φορτισμένη εθνική οδό Χαλκίδας-Β. Ευβοίας, μήκους 2 χλμ., που κατάτμησε περαιτέρω τον υγρότοπο, με τα μικρά θηλαστικά και τα ερπετά που επιχειρούν να τον διασχίσουν, σπάνια να επιβιώνουν.

Το 1999 άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά και σπίτια, κυρίως στο μέτωπο του υγροτόπου προς τη θάλασσα. Το 2000, έπειτα από μακροχρόνια ξηρασία, μια πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλη έκταση ολοσχερώς.

Στη δεκαετία που ακολούθησε προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση με εναπόθεση σκουπιδιών, ενώ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του υγροτόπου εκρέουν οι βιολογικοί καθαρισμοί παρακείμενων δήμων με λύματα αμφισβητούμενης επεξεργασίας.

Καταπατήσεις, απόβλητα, μπάζα...

Μια από τις πυρκαγιές του Δεκεμβρίου
Οι ξηρασίες που ακολούθησαν ευνόησαν τις καταπατήσεις μεγάλων εκτάσεων περιμετρικά, αλλά και εσωτερικά του υγροβιοτόπου, λόγω της φυσικής αποξήρανσης.

Ακολούθησαν νέες πυρκαγιές και εκχέρσωση του καλαμιώνα του με αποτέλεσμα από τα περίπου 1.200 αρχικά του στρέμματα να έχουν καταπατηθεί μέχρι σήμερα τα 300 με 400.

Σήμερα η ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρτάκης, οι απορρίψεις σκουπιδιών και μπάζων, τα αστικά λύματα, οι παράνομες εκχερσώσεις και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, η παράνομη κατασκευή καναλιών απορροής, τα φυτοφάρμακα και τα αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα υποβαθμίζουν περισσότερο τον Κωλοβρέχτη.

Μην έχοντας χορτάσει από την αρπαγή της γης και την επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών, οι καταπατητές εξακολουθούν το καταστροφικό τους έργο.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον υγροβιότοπο ξέσπασαν 2 πυρκαγιές μέσα σε 9 μέρες τον περασμένο Οκτώβριο και ακόμη 4 μέσα σε 6 μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καούν περισσότερα από 30 στρέμματα καλαμιώνων και χορτολιβαδικής έκτασης.

Αποκαΐδια ύστερα από ακόμη έναν εμπρησμό
στον υγρότοπο των Ψαχνών 
Τα τελευταία περιστατικά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της «Ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» που κατήγγειλε για πλήρη αδράνεια τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (εκτός της Πυροσβεστικής), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων-Διρφύων στους οποίους ανήκει διοικητικά ο υδροβιότοπος.

Ετσι, έστω και ετεροχρονισμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε κάψιµο των καλαµιών και της αυτοφυούς βλάστησης εντός του πυρήνα του υγροβιοτόπου, κοπή δένδρων, απόρριψη μπάζων, και καταστροφή των πινακίδων οριοθέτησης των περιοχών προστασίας του υγροβιοτόπου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε την ομάδα των πολιτών ότι «αναφορικά µε τα καταγγελλόμενα περί καταπατήσεων, ρύπανση από τα λύµατα του βιολογικού της Ν. Αρτάκης και από αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα» πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί συναρμοδιότητα πολλών περιφερειακών και δηµοτικών υπηρεσιών. Και ότι, επιπλέον, «εκφεύγει των δυνατοτήτων και αρµοδιοτήτων µας η εκτίµηση τυχόν περιβαλλοντικής ζηµίας»!

Τρεις μήνες μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, ο δήμαρχος Μεσσαπίων–Διρφύων, Γιώργος Ψαθάς, με έγγραφό του προς τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό προτείνει τη σύνταξη σχεδίου διαχείρισης του υγροβιοτόπου υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο δήμος είχε υποβάλει πρόταση για να ενταχθεί η περιοχή στο 3ο ΚΠΣ, κάτι που δεν έγινε.

Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» μαζί του, ο κ. Ψαθάς δήλωσε ότι «θεσμικά δεν φαίνεται να έχει ο δήμος αρμοδιότητα και πως ουσιαστικά την ευθύνη την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό, ο οποίος δήλωσε γνώστης της κατάστασης.

«Αυτό που δεν γνωρίζει η υπηρεσία μας και χρειάζεται η συνδρομή μιας αστυνομικού τύπου αρχής είναι όχι το τι γίνεται, αλλά ποιος το κάνει. Την υπόθεση παρακολουθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ψαθά δήλωσε: «Την ακούμε με πολύ ενδιαφέρον. Θα τη συνδράμουμε και εμείς και υπηρεσιακά με την τεχνογνωσία των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και με τη συμμετοχή μας σε έναν τυχόν φορέα και αν χρειαστεί και οικονομικά. Είναι ευθύνη διαχείρισης δήμου».

Νέες καταγγελίες

Ερωδιός στον Κωλοβρέχτη
Στο μεταξύ, η «Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» προχώρησε σε νέα καταγγελία, έπειτα από πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε:

«Στο τμήμα του πυρήνα του υγροτόπου, που βρίσκεται στην περιοχή Μπαριάμ Αγά της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης του Δήμου Χαλκιδέων, δεκάδες στρέμματα καλαμιώνων έχουν εκχερσωθεί και καταστραφεί και μετατραπεί σε καλλιέργειες.

»Συγχρόνως, στην ίδια περιοχή διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας τεράστιας χαβούζας από υγρά και στερεά απόβλητα τα οποία -το πιθανότερο- προέρχονται από το πτηνοσφαγείο της ΑΓΡΟΖΩΗΣ (θυγατρική της εταιρείας ΠΙΝΔΟΣ), εντός της προστατευόμενης περιοχής του πυρήνα του υγροτόπου».

«Αυτό που κάνουν είναι να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Κάνουν το θέμα μπαλάκι, επειδή στην ουσία δεν ενδιαφέρονται. Τόσα χρόνια κανείς δεν έχει κάνει τίποτα για τον υγρότοπο.

»Οταν γίνεται ένα έγκλημα, πρέπει να αναζητηθούν οι εγκληματίες. Αυτοί που έχουν καταπατήσει τον υγρότοπο έχουν ονοματεπώνυμο και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να τους εντοπίσουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αποστόλης Σέλινας, μέλος της ομάδας διάσωσης.

«Πρέπει να δημιουργηθεί έστω ένας άτυπος φορέας ώστε να υπάρξει μια επιτήρηση της περιοχής και να φύγουν άμεσα οι καταπατητές από τον πυρήνα του υγροτόπου. Επιπλέον, να γίνεται έλεγχος στις απορροές των λυμάτων και να εκπονηθεί περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή. Εχει ανοίξει φάκελος στην Εισαγγελία, αλλά δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει» επισημαίνει ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...