Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Όριο και στις θητείες αιρετών των ΟΤΑ προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

Ανώτατο όριο θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr. Όπως είπε, το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: Δύο, αν διατηρηθεί η πενταετία...

...ή τρεις, αν επανέλθει η τετραετία.

Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος ώστε να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του. 

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ολιγόμηνης επιμήκυνσης της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας, καθώς αν καθιερωθεί η έναρξη της αυτοδιοικητικής περιόδου από την 1η Ιανουαρίου αντί για την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ένα ολόκληρο εξάμηνο αναμονής από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τις τελικές θέσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, είπε πως αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...