Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ: Μόνο τους ολιγάρχες συμφέρει η απλή αναλογική σε Περιφέρειες και Δήμους

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει σε ότι αφορά το διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του Καλλικράτη έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού.

Κατά τη συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις συνέχισης συμμετοχής της ΚΕΔΕ στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, αποφασίστηκε ομόφωνα να επαναξιολογήσει τη στάση της μετά από συνάντηση που θα ζητηθεί, μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Στην εισήγησή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως κατά τη συνάντηση θα διατυπωθούν οι πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ αλλά και οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ως βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στο διάλογο για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, οι οποίες είναι οι εξής:

-Η Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

- Να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016.

-Η Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
«Θα ζητήσουμε από την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς μισόλογα, για όλα τα ζητήματα που έχει θέσει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και τότε θα επαναξιολογήσουμε τη στάση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε και η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την ΚΕΔΕ από την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για απαξιωτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Oσοι σκέφτηκαν να αποκλείσουν την ΚΕΔΕ από την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπονομεύουν τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου το νέο Σύνταγμα να αποτελέσει εγγύηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα :

- θα είναι μια χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό

- θα προωθήσει και θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώσουν το χαρακτήρα ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου

- θα δίνει βάρος στην προστασία και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους

- θα θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους και Οικονομίας με κεντρικό σημείο την αγορά και τις λειτουργίες της

- θα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, στο πλαίσιο της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας

- θα προωθήσει τον κοινοβουλευτικό εκσυγχρονισμό προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος,

-θα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ατομικών και συλλογικών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση και διερωτήθηκε «γιατί κάποιοι φοβούνται τον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης».

«Δεν έχουν λευκή επιταγή να νομοθετούν για εμάς χωρίς εμάς. Εάν θέλει η κυβέρνηση το καλό της χώρας να το αποδείξει έμπρακτα και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί μας, αλλιώς θα μας βρει απέναντι» ανέφερε και επισήμανε πως είναι απαράδεκτο να αγνοείται επιδεικτικά η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού που είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κρατικό θεσμό εγγύτερα στον πολίτη και στην καθημερινότητά του.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην πρώτη για το 2017 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση συμφέρει μόνο στους ολιγάρχες γιατί θα μπορούν εύκολα και με μικρές χορηγίες να ελέγχουν εύθραυστες και συγκυριακές πλειοψηφίες στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και αναρωτήθηκε: «Για ποια Αυτοδιοίκηση και ποια Δημοκρατία και μάλιστα στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία θα μιλάμε μετά;»

«Δεν θα πρόκειται για Δημοκρατία αλλά για ολιγαρχία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και τόνισε:

«Η Αυτοδιοίκηση είναι η μοναδική σταθερά στην πατρίδα μας στα χρόνια της κρίσης, είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας και κρατά αδιάρρηκτο τον κοινωνικό ιστό. Ας αναλογιστούν αυτοί που προωθούν την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις και πως θα λειτουργούν Περιφέρειες και Δήμοι; 

Ή μήπως σχεδιάζουν να επαναφέρουν τους κομματικά διορισμένους διοικητικούς γραμματείς; 

Ας το ξανασκεφτούν και σε τελικά ανάλυση ας ρωτήσουν τους δημάρχους που έχουν χάσει την πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια και ενώ χρειάζονται να πάρουν αποφάσεις για να λειτουργήσει ο Δήμος τους προ όφελος των πολιτών, έχουν τεράστια προβλήματα καθημερινά», επισήμανε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός αξιολόγησε το 2017 ως το έτος «που πρέπει να γίνει στενότερη και πιο συστηματική η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Μαζί καλούμαστε να πετύχουμε δύσκολους στόχους και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ και τους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς και συνέχισε:

«Δεν περισσεύει κανείς στην Αυτοδιοίκηση. Κι όσοι επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα στην Αυτοδιοίκηση, σκοπός τους είναι να βγουν οι ίδιοι από το κάδρο των ευθυνών τους».

Αναφερόμενος γενικότερα στη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών υποστήριξε: «Στόχος όλων μας για το 2017 πρέπει να είναι ένας: η Ελλάδα που παράγει. Η μετρολογία των Μνημονίων δεν θα μας οδηγήσει πουθενά, ενώ ο στόχος για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένας ζουρλομανδύας για την οικονομία και την κοινωνία.

Χρειαζόμαστε σταθερότητα, δικαιοσύνη, ταχύτητα και στρατηγική έτσι ώστε να επανέλθει η ελπίδα. Χρειάζεται να επαναφέρουμε την κοινωνία στη φυσική της ισορροπία από την οποία έχει απομακρυνθεί και αυτό θα έχει κόστος κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Και η φυσική ισορροπία έρχεται μέσω των θέσεων εργασίας».
airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...