Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Αποστόλου: "Εμείς θεσπίσαμε το αφορολόγητο στους αγρότες"

Συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα


Βαίνουμε προς νέες αγροτικές κινητοποιήσεις και, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, αναμένονται τουλάχιστον σαν τις περσινές σε ένταση. Διαβάζοντας τα αιτήματά των παραγωγών, βλέπουμε ότι παραμένουν τα
ίδια. Δεν δόθηκε καμία λύση;

Λύσεις στα περσινά αιτήματα δόθηκαν και οι αγρότες το ξέρουν. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές οι πολιτικές επιδιώξεις θολώνουν το τοπίο, αλλά πρέπει να σας πω ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού στα 25 σημεία που είχαν συζητηθεί πέρυσι υλοποιήθηκε σχεδόν κατά γράμμα.

Από τις ως τώρα τοποθετήσεις των αγροτών, που εμφανίζονται από τα μέσα ενημέρωσης να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων . Έχουν προβλήματα; Και βέβαια έχουν, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω ότι οι αγρότες επιλέγουν οι ίδιοι τη μορφή του αγώνα τους. Δεν θα τους πω εγώ τι θα κάνουν. Στην ομιλία μου στον προϋπολογισμό τους κάλεσα σε διάλογο, που όπως γνωρίζουν, ποτέ από τη μεριά μας δεν ήταν προσχηματικός , για να βρούμε από κοινού τις λύσεις σε όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

-Ας εστιάσουμε στο φορολογικό. Σύμφωνα με τους αγρότες η «πονηριά» κρύβεται στα τεκμήρια διαβίωσης. Έθεσαν υπόψη μας το εξής παράδειγμα: Αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα, θα πληρώσει 2.120 ευρώ στον ΟΓΑ για το 2017, άρα του μένουν 7.880 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο όριο. 

Κανονικά δεν θα πλήρωνε φόρο, αλλά σε περίπτωση που είναι παντρεμένος, έχει ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι 100 τ.μ., σύνηθες για τις αγροτικές περιοχές, θα φορολογηθεί για 12.000 ευρώ, βάσει τεκμηρίων. Με τα πρόσθετα χαράτσια, λένε, θα του μείνει περίπου το μισό εισόδημα. Τι απαντάτε;

Δεν υπάρχει καμιά πονηριά. Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με τη καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.600 ευρώ. 

Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ,όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.

Η διασφάλιση αφορολόγητου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε. Είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο . Μην το ξεχνάμε αυτό.

Το παράδειγμα που αναφέρατε για τη κάλυψη των τεκμηρίων δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα γιατί το αγροτικό αυτοκίνητο δεν συμπεριλαμβάνεται στο τεκμήριο διαβίωσης.

Παρ’ όλα αυτά, εξετάζουμε τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%, για να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα εφαρμογής του τεκμηρίου. 

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τεκμήρια αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες και δυστυχώς όλοι σήμερα περνάνε δύσκολα…

-Διαμαρτύρονται επίσης και για το ασφαλιστικό. Δεν συμφωνούν με τη κατάργηση του ΟΓΑ, ενώ τους επιφυλάσσετε μια αύξηση των ασφαλίστρων αρκετά επώδυνη.

Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση προς τους δανειστές που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε.

Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Σε συνδυασμό, δε, με το φορολογικό, το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους.

Και η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα (και το 2027 θα μηδενιστεί), θα φτάσει στα 384 ευρώ, συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρναν με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ.

Έχω πει και το επαναλαμβάνω ήταν ιστορική η μέρα αυτή για τον αγρότη. Εξασφάλισε Εθνική Σύνταξη. 

Όντως υπάρχει ένα πρόβλημα με τις πληρωμές των εισφορών το πρώτο εξάμηνο του 2017, που επιβαρύνονται με τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα γίνει προσπάθεια αυτές του 2017 να μεταφερθούν όλες στο δεύτερο εξάμηνο, που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου.

-Πάντως οι φόβοι των αγροτών αποτυπώνονται σε μια φράση: ξεκλήρισμα. Μοιάζει να μην είναι υπερβολικοί όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωτογενής τομέας, από 25% του ΑΕΠ το 1980, σήμερα είναι στο 4%. Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές μπορούμε να μιλάμε για αγροτική ανάπτυξη; Πώς θα την πετύχουμε;

Όμως τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα γι’ αυτούς, αφού και το 2016 το εισόδημά τους συνεχίζει την ανοδική τροχιά του 2015, μετά από μία συνεχή μείωση τα προηγούμενα χρόνια.

Το αγροτικό επάγγελμα έχει δυνατότητες και προοπτική αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό υπηρετούμε με το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για την ανάταξη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Σας φέρνω ως παράδειγμα την κτηνοτροφία και ειδικά την αιγοπροβατοτροφία. Έχουμε ρίξει πολύ το βάρος εκεί γιατί είναι ένας τομέας που, με ναυαρχίδα τη φέτα, έχει μεγάλες προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο και την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που βαίνει γηρασμένος;

Για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού είναι γνωστό ότι με βασικό εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουμε πραγματικές τομές.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να βοηθήσουμε τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους στο αγροτικό επάγγελμα.

Δεν θέλω εδώ να πω λεπτομέρειες, αλλά όποιος έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία τον καλώ να αναζητήσει τις ευκαιρίες και δυνατότητες που έχουμε θεσπίσει.

Όσο για τη ρευστότητα, είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, όπως σε όλη την Ελληνική οικονομία. Σας αναφέρω όμως, ως μεγάλο βήμα, την υλοποίηση της δέσμευσής μας για την θέσπιση της «κάρτας του αγρότη» που ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με την Εθνική Τράπεζα και ακολουθούν κι άλλες. 

-Βλέπουμε σε ορισμένα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να αυξάνονται οι δείκτες των εξαγωγών, αλλά σε πολλά βασικά είδη μένουμε ελλειμματικοί. Για αυτές τις περιπτώσεις τι πρωτοβουλίες θα πάρετε;

Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σας πω ότι οι εξαγωγές εφέτος συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015, φτάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2016 θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. τόνους. Η χώρα μας αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Ο.Σ.Α.

Μάχες όμως δίνουμε και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική, όπου για τη φέτα για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής ή «Feta style» ή «feta type», ενώ εμείς καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο τη πλήρη προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...