Την κατάργηση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε ο Σίμος Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα ελεγχόμενο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και να καταστρατηγήσει για άλλη μία φορά τη διάκριση των εξουσιών, επιδεικνύοντας αλαζονεία
και αυταρχισμό και πιστεύοντας, ότι το μόνο λάθος τους είναι, που δεν υφαρπάξανε και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των τροπολογιών για το ΕΣΡ, ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις απόπειρες πραξικοπήματος και προειδοποίησε να μη διανοηθούν αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων για να επιτευχθεί λύση, διαμηνύοντας πως από την πλευρά τους θα παραμείνουν ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Παππά είπε: «είσαστε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Δημοκρατία, όχι ως πρόσωπο, αλλά λόγω της κάλυψης που σας παρέχει ο Πρωθυπουργός, λόγω της ταύτισης του Πρωθυπουργού μαζί σας. Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε. Εμείς προσπαθήσαμε και αποδείξαμε τη σταθερή μας προσήλωση στην πολυφωνία και την τήρηση του Συντάγματος.»
Η εισήγηση έχει ως εξής:
«Σχετικά με την αναστολή εφαρμογής του άρθρου 2Α του νόμου 4339 νομικά η απόφαση αφ’ ενός δεν έχει δημοσιευθεί έτσι ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς το σκεπτικό της όμως έχει δηλωθεί η αντισυνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων. Είναι άτοπο νομικά με την εν λόγω τροπολογία να προτείνετε αναστολή του άρθρου, εφόσον τούτο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και, κατά συνέπεια, δεν εφαρμόζεται. Με την προκειμένη διατύπωση της τροπολογίας προσπαθεί η κυβέρνηση να καταστρατηγήσει, πέρα από την προφανή επιφανειακή απόπειρα, άλλη μία φορά τη διάκριση των εξουσιών.
Τώρα τι σας τα λέω αυτά κ. Παππά!
Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος πως το μόνο λάθος που πιστεύετε ότι έχετε κάνει είναι που δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ, όπως υφαρπάξατε του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Αν κρίνω από την αλαζονεία και τον αυταρχισμό που επιδεικνύετε, δεν έχετε καταλάβει να έχετε κάνει άλλο λάθος. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παππά, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά. Μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση.
Σας άκουσα να λέτε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, είπατε: «πληροφορούμαστε την απόφαση και ήταν μικρή η πλειοψηφία 14-11» , κ Παππά είσαστε βέβαιος ότι υπήρξε μέλος του ΣτΕ που να ψήφισε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου; Μήπως οι 14 έκριναν, ότι δεν ήταν θεραπεύσιμος καθόλου ο νόμος και οι 11 έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικός, αλλά θεραπεύεται με ορισμένες διατάξεις; Γιατί είσαστε τόσο βέβαιος; Αφού άκουσα να εικοτολογείτε επιτρέπεται και εγώ να εικοτολογήσω. Κοιτάξτε, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το καταργήσατε εσείς. Να υπενθυμίσω γιατί ορισμένοι έχουν κοντή μνήμη, ότι από εδώ, από αυτό το Βήμα, επί κυβέρνησης Σαμαρά σας απηύθυνα επανειλημμένες εκκλήσεις να συμπληρώσουμε τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου προτείνοντας και πρόσωπα που προτείνετε και σήμερα αλλά τότε τα απορρίπτατε. Είχατε άλλη ατζέντα τότε.
Επίσης, αυτό που είπατε για τον αριθμό των αδειών κ. Παππά, κ. Υπουργέ όταν αναφερθήκατε στο νόμο Βενιζέλου, ήταν στην αναλογική εποχή. Η αναλογική εποχή έχει άλλες τεχνολογικές δεσμεύσεις. Η ψηφιακή μετάβαση ήταν που αποδέσμευσε ένα τεχνολογικό δυναμικό και επειδή ειπώθηκαν πάλι ψέματα για τη DIGEA να πω πρώτον ότι το τίμημα που πλήρωσε ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Σε αντίστοιχου μεγέθους χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία το τίμημα δεν πέρασε τα 12 και 14 εκ ευρώ. Η DIGEA πλήρωσε 18 εκ. ευρώ. Τι κέρδισε όμως το ελληνικό κράτος κ. Παππά; 350 εκ ευρώ από την αποδέσμευση του ψηφιακού φάσματος, περισσότερα απ’ όσα βγάλατε με τις άδειές σας, που νομίζετε ότι βγάλατε.
Επίσης, κ. Παππά δεν είναι μόνο το τίμημα που θα εισπραχθεί, αλλά πώς δεν θα χαθούν υφιστάμενα έσοδα και οφειλές. Οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Βέβαια, είδα το πόσο σέβεστε τις αποφάσεις. Σας άκουσα σήμερα στη συνέντευξή σας στο ΣΚΑΪ να λέτε ότι τις 4 άδειες τις ψήφισε η Βουλή. Πρέπει να καταλάβετε λίγο δημοκρατία! Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι παροδικές, αλλάζουν και η δικιά σας πλειοψηφία εξαϋλώνεται ραγδαία. Τι θέλετε να μου πείτε, ότι αν ψηφίσει εδώ η Βουλή την παράταση της θητείας της κυβέρνησης για άλλα πέντε χρόνια αυτό επιτρέπεται, επειδή θα το ψηφίσουν 153; Υπάρχουν και όρια. Μα για αυτό στη Δημοκρατία υπάρχουν θεσμοί που υπερβαίνουν την κυβερνητική θητεία, υπάρχει διάκριση εξουσιών, αυτό σημαίνει Δημοκρατία κ Παππά και δυστυχώς αδυνατείτε να το κατανοήσετε. Προσπαθείτε να κρατήσετε την ουσία του νόμου σας ανέγγιχτη και προσπαθείτε να περάσετε ένα ελεγχόμενο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Δεν θα σας το επιτρέψουμε.
Σταματήστε τις απόπειρες πραξικοπήματος και μη διανοηθείτε -γιατί τέτοια υποψία μας προκαλέσατε- αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων για να επιτευχθεί λύση. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να είναι σεβαστά!
Κύριε Παππά, είσαστε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία, όχι ως πρόσωπο, αλλά λόγω της κάλυψης που σας παρέχει ο Πρωθυπουργός, λόγω της ταύτισης του Πρωθυπουργού μαζί σας. Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε. Εμείς προσπαθήσαμε και αποδείξαμε τη σταθερή μας προσήλωση στην πολυφωνία και την τήρηση του Συντάγματος. Προτείναμε ένα πρόσωπο για επικεφαλής, που είναι καθολικής αποδοχής, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν θετικότατα για το πρόσωπό του. Θα επιμείνουμε και θα είμαστε, κύριε Παππά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου