Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή και κυβερνητική εκστρατεία κοροϊδίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας με ημερίδα στη Χαλκίδα

Την ώρα που η ΕΕ, η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα, με δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της δουλειάς για να κερδοφορούν από τον ιδρώτα μας, έχουν το θράσος να σερβίρουν καμπάνιες διαχείρισης εργασιακού άγχους…


Αυτά λίγο- πολύ αναφέρονται στη δημοσίευση κάλεσμα της εν λόγω ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16/9 στη Χαλκίδα, διαφημίζοντας με προκλητικό τρόπο μεθόδους αντιμετώπισης του εργασιακού κινδύνου που
αφήνουν στο απυρόβλητο τις ευθύνες της εργοδοσίας και προσπαθούν να καταστήσουν συνένοχους τους εργαζόμενους κάνοντας «αγχολυτικές» υποδείξεις!

Δηλαδή, καλούν τους εργαζόμενους που «λιώνουν» στην κυριολεξία στους χώρους δουλειάς να διαχειριστούν και να αποδεχτούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. 

Την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που χτυπάει κόκκινο, τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, την απληρωσιά και την ανασφάλιστη εργασία που κοντεύουν να καθιερωθούν με νόμο από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Να μάθουν πως θα καταφέρουν να φτάσουν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί η συγκεκριμένη εκστρατεία αντιμετωπίζει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ως φυσικό φαινόμενο, αλλά και να είμαστε υγιείς, γιατί προφανώς σακατεμένοι είμαστε άχρηστοι στο κεφάλαιο! Βέβαια, στην περιοχή μας έχουμε τραγική εμπειρία από αυτό όταν 22χρονος εργάτης σακατεύτηκε στη μηχανή, οι οποία δεν σταματά για να διορθωθεί και δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς.

Είναι προκλητικό στα πλαίσια τέτοιων Εκστρατειών βραβεύονται επιχειρήσεις όπως η Airbus όπου εργαζόμενοί της έφτασαν στο σημείο της αυτοκτονίας, φορείς όπως ο Δήμος Χαλκίδας για τη λήψη σχετικών μέτρων και πριν καλά – καλά προλάβει να βγει η χρονιά είχαμε δύο σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους στα απορριμματοφόρα. 

Τέτοια παραδείγματα φυσικά μπορούμε να βρούμε εκατομμύρια- στην κυριολεξία- αφού τα στοιχεία της Eurostat για τις χώρες της ΕΕ είναι αποκαλυπτικά: τα εργατικά ατυχήματα (που δηλώθηκαν ως τέτοια) το 2012 ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από τα 4.000 ήταν θανατηφόρα. 

Ενδεικτικό είναι ότι σ’ αυτούς τους αριθμούς συμπεριλαμβάνουν μόνο εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεν υπολογίζονται εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών, εργάτες γης, μικροεπαγγελματίες.

Στην Ελλάδα, τα ελλιπή, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει και χιλιάδες σακατεύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας από εργατικό ατύχημα. Ταυτόχρονα, παρόλο που στην Ελλάδα, στην πράξη δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες ως τέτοιες, εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που τις υφίστανται (πχ. μυοσκελετικές παθήσεις, άσθμα, δερματίτιδες, ψυχικές παθήσεις), ή οδηγούνται ακόμα και στο θάνατό από αυτές (πχ. επαγγελματικός καρκίνος, καρδιακές παθήσεις).

Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τεχνικές και οργανωτικές λύσεις για ζητήματα στο τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Ωστόσο, η οργάνωση της παραγωγής που σκοπό της έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου εμποδίζει την ουσιαστική εφαρμογή τους, γιατί αποτελούν «κόστος» που πρέπει να «εξοικονομηθεί». Έτσι αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργαζομένων οι εκμεταλλευτές. Ξεζούμισμα όσο δεν πάει για να βγει η δουλειά, πέταγμα τους σα στυμμένες λεμονόκουπες όταν αυτό απαιτεί η αύξηση των κερδών.

Το κεφάλαιο, που είναι ο μεγάλος ένοχος για την επαγγελματική νοσηρότητα, παραμένει στο απυρόβλητο και δεν έχει ούτε καν ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι αυτός που πληρώνει, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, της πληρωμής μη καλυπτόμενων από το σύστημα Υγείας ιατρικών πράξεων, φάρμακα κα.

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που σπεύδουν να ρίξουν την ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία εξίσου σε εργαζόμενους και εργοδότες! Έχουν ευθύνη γιατί προωθούν και βάζουν πλάτη εδώ και χρόνια για να επιβληθεί εργασιακός μεσαίωνας, να κοπούν ΒΑΕ, να εξαπλωθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κα.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μέσα από συσπείρωση στα Σωματεία τους, βάζοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τις σύγχρονες ανάγκες μας και με προμετωπίδα την πάλη για τις ΣΣΕ που έχει ξεκινήσει αυτό το διάστημα, να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. 

Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών. Ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.

Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).

Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους, Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές.

Κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, με αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.

Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι θάνατοι και οι ασθένειες από τα εργοδοτικά εγκλήματα αναδεικνύουν ότι οι θυσίες που απαιτούνται για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας σακατεύει, είναι πολύ μικρότερες από το αίμα που χύνουμε για τα κέρδη τους!

Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Δεν την χαρίζουμε στους εκμεταλλευτές μας!
Καμιά υποχώρηση! Καμία ανοχή! Εργάτη, εργάτρια, σπάσε το φόβο! 
Απαντάμε με οργάνωση ταξική!
Στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...