Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Σωματείο Εργαζομένων ΖΟΥΡΑ: «Πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα»

Νέα ανακοίνωση - Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «ΖΟΥΡΑ». 
''Καταγγέλλουμε την νέα προκλητική επίθεση της εργοδοσίας με στόχο να υλοποιηθούν τα όσα εδώ και καιρό σχεδιάζει. Με έγγραφο που εστάλη
στο σωματείο μας ανακοίνωνε ότι αλλάξει ο τόπος εργασίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να αναλάβουν εργασία σε 2 ημέρες, τα 5 μέλη του ΔΣ στην Κρήτη και τα άλλα μέλη του ΔΣ στο Μαντούδι.

Λίγες ώρες πριν, την ίδια ημέρα που εστάλη το έγγραφο, είχε γίνει πρόταση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκαταλείψουν τον μακροχρόνιο αγώνα και να αποχωρήσουν από τις εταιρίες συμφερόντων ΖΟΥΡΑ. Σε αντάλλαγμα όποιο μέλος του ΔΣ δέχονταν θα πληρώνονταν εκείνη τη στιγμή τα δεδουλευμένα και μαζί την αποζημίωση απόλυσης.

Πριν από την πρόταση αυτή, η εργοδοσία είχε απαντήσει ότι «δεν υπάρχει μία» σε ερώτημα του Διοικητικού Συμβουλίου «πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα»!!!

Η εργοδοσία από τη μία προσπαθεί να εξαγοράσει και από την άλλη να φοβίσει αυτούς που οργανώνουν την πάλη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ. 
Θέλει να καταργήσει κάθε δικαίωμα και να ξεμπερδεύει με διεκδικήσεις πριν αυξηθεί και πάλι η παραγωγή είτε αυτόνομα από τις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ είτε μαζί με τον ΝΙΤΣΙΑΚΟ που ήδη συνεργάζεται ή μαζί με άλλον επιχειρηματία.

Δεν είναι τυχαίο πως ενώ έχει απολύσει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων της Τανάγρας, περίπου 70 και πολλούς ακόμα πανελλαδικά, δίνει δουλειά μόνο σε όσους δέχτηκαν να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο πως η εργοδοσία ενώ είχε σε αναγκαστική άδεια τους εργαζόμενους της Τανάγρας από τον Απρίλιο, αρνούνταν να απασχολήσει έστω κάποιους σε άλλα κοντινά τμήματα που υπήρχαν υπερωρίες και 6, ακόμα και 7 ημέρες εργασία την εβδομάδα, παρότι το ΔΣ του σωματείου το ζητούσε επίμονα.

Δεν είναι τυχαίο πως όταν προσπάθησαν μαζί με τον ΝΙΤΣΙΑΚΟ να θέσουν σε λειτουργία το πτηνοσφαγείο της Τανάγρας στις 26 Μάη, όσες συμβάσεις είχαν υπογραφεί ήταν με λιγότερα δικαιώματα από αυτά που υπήρχαν προηγουμένως ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους θα έπιαναν δουλειά μέσω εργολάβου.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι προκειμένου να ισοπεδωθούν τα δικαιώματα η εργοδοσία απέλυσε μέχρι και τον πρόεδρο του παραρτήματος Έβρου.

Μαζί με τα παραπάνω και αξιοποιώντας τους νόμους που ψήφισαν τα κόμματα των βιομηχάνων φαίνεται ότι μεθοδεύεται η ένταξη των εταιριών συμφερόντων ΖΟΥΡΑ σε άρθρο του πτωχευτικού κώδικα (99 ή 106) ώστε να παγώσουν οι υποχρεώσεις, μαζί και τα δεδουλευμένα που οφείλονται και σήμερα είναι περίπου 6 μηνών.
Η εργοδοσία στο παρελθόν, έχει ξανακάνει τέτοιες ενέργειες με την ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ που εντάχθηκε στο άρθρο 44 (αντίστοιχο του άρθρου 99), ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε το μέγεθος και η παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων συμφερόντων ΖΟΥΡΑ συνολικά.

Το σωματείο μας απάντησε με εξώδικο που έλεγε πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προχωράνε σε επίσχεση γιατί η μεταφορά στους συγκεκριμένους τόπους εργασίας δεν παίρνει υπόψη τις δυνατότητες απασχόλησης που υπάρχουν στην γύρω από την Τανάγρα περιοχή. Επίσης, στο εξώδικο αναφέρονταν πως την Δευτέρα 25/7 θα επιδιώκονταν συνάντηση για να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα.

Στη συνάντηση που έγινε η εργοδοσία δεν φαίνονταν να ακούει ούτε αυτό το αίτημά μας αλλά και ούτε έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα υπόλοιπα αιτήματά μας όπως η καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συσπειρωθούν στις ενέργειες και δράσεις που αποφασίζονται στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα μας με κάθε τρόπο. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σε συνέχεια των προηγούμενων δίνει αέρα στα πανιά των βιομηχάνων για να υλοποιούν τα σχέδιά τους.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του παραρτήματος Έβρου του σωματείου μας και όλες οι απολύσεις, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, ΖΟΥΡΑ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ (συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...