Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Τι συμβαίνει με την International Life και τους χιλιάδες ασφαλισμένους

Διοικητικά μέτρα, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αναστολή πληρωμών έως την 15η Ιουλίου όλων των απαιτήσεων που έχουν ασφαλισμένοι έχει λάβει με απόφασή της η Τράπεζα της Ελλάδος για την International Life. 
Αιτία, η μη κάλυψη από την εταιρεία του απαιτούμενου περιθώριου φερεγγυότητας αλλά και του ελάχιστου εγγυητικού κεφαλαίου που ορίζει ο νόμος.


Η Εθνική Ασφαλιστική υπέβαλε τελικά πρόταση για μερική απόκτηση του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life. Βούληση από ΤτΕ και αγορά για την αποφυγή επανάληψης «φαινομένου ΑΣΠΙΣ». Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη θυγατρική του κλάδου ζημιών.

Η πρόταση της Εθνικής και η «επόμενη μέρα»

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση μέρους του χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής της International Life, που περιλαμβάνει τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των συμβολαίων υγείας, υπέβαλε -σύμφωνα με πληροφορίες- η Εθνική Ασφαλιστική, ανταποκρινόμενη εμπρόθεσμα στο σχετικό χρονικό περιθώριο που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος (έως και 20/5/2016).

Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος (εποπτεύουσα αρχή) όσο και η ασφαλιστική αγορά γενικότερα, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου, έστω και σε βάθος χρόνου, να μην πληγούν οι πελάτες των επενδυτικών και λοιπών προϊόντων της International Life, ή έστω η συντριπτική πλειονότητα αυτών.

Στόχος άλλωστε είναι να αποφευχθεί μια επανάληψη του «φαινομένου ΑΣΠΙΣ» και έτσι:

α) να μην πληγεί η αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας,

β) να προστατευθούν τα συμφέροντα των πελατών, που καμία ευθύνη δεν φέρουν.

Στο μέτωπο τώρα των γενικών ασφαλίσεων του ομίλου (πρόκειται για τη θυγατρική της International AEAZ, την International ΑΕΓΑ που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου), εκτιμάται ότι η λύση θα αφεθεί να δοθεί «εκ των έσω».

Άλλωστε, η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της International ΑΕΓΑ αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και με εξουσιοδότηση του διοικητικού της συμβουλίου για εύρεση στρατηγικού επενδυτή έως το τέλος Ιουνίου.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διεταιρικές σχέσεις μεταξύ της International Life ΑΕΑΖ και της (κερδοφόρου με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2015) International Life ΑΕΓΑ, που μάλλον δυσκολεύουν το εγχείρημα, καθώς:

• Ενώ η πρώτη είναι η μητρική της δεύτερης, η δεύτερη κατέχει το 9,91% των μετοχών της πρώτης έναντι αποτίμησης στα βιβλία της 1,76 εκατ. ευρώ.

• Η δεύτερη έχει δανειοδοτήσει την (μητρική της) πρώτη μέσα από ομολογιακό δάνειο ύψους 14,995 εκατ. ευρώ, επιτοκίου 5% και λήξεως 31/12/2023.

με πληροφορίες από kathimerini.gr - euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...