Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η Σφυριχτή Γλώσσα του χωριού Αντιά στο Collage de Laruns και στο I’Universite de Pau της Γαλλίας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών Παναγιώτης Τζαναβάρης συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μαρία, υλοποιώντας την πρόσκληση που είχε από τον αδελφό Σύλλογο Lo Siular D’Aas με έδρα την πόλη Πο είναι εκεί από τις 15 Μαΐου.
Κατά την παραμονή του εκεί  επισκέφτηκε  το Collage de Laruns  όπου διδάσκονται την σφυριχτή γλώσσα 30 μαθητές παράλληλα με την τοπική γλώσσα   Occitan.


Κατά την επίσκεψη του έγινε ένας  εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους καθηγητές  και  κατόπιν συμμετείχε στην διδασκαλία της σφυριχτής γλώσσας με την οποία κατενθουσιάστηκαν.

Ιδιαιτέρα συγκινητική ήταν  η πρωτοβουλία των 30παιδιών του Γαλλικού κολεγίου, που προσέφεραν στον πρόεδρο από μία ζωγραφιά με την οποία εξέφραζαν το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες τους .

Μετά από πρόσκληση του καθηγητή Γλωσσολογίας  Κου Phillipe Biu ο  πρόεδρος επισκέφτηκε και το I’Universite de Pau όπου στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου  έκανε μια ιδιαίτερη ιστορική αναφορά για την σφυριχτή γλώσσα, τόνισε την αναγκαιότητα της διάσωσης της και επεσήμανε  το πόσο σημαντική και εποικοδομητική είναι  η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων , μέσα από τις οποίες γίνονται ανταλλαγές πολιτιστικών στοιχείων και δημιουργούνται δυνατές φιλίες μεταξύ διαφορετικών λαών.

Κατόπιν παρουσίασε τις δράσεις που έχει ανάπτυξη στα Αντιά για την διάσωση της σφυριχτής Γλώσσας και την προβολή της.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η πρόσφατη ταινία μικρού μήκους με την σφυριχτή γλώσσα που έγινε στο Δίον  υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση . Η παρουσίαση έκλεισε με την τεχνική σφυρίγματος των Αντιωτών η οποία εντυπωσίασε τους καθηγητές και τους μαθητές.

Και οι δύο επισκέψεις καλύφτηκαν τηλεοπτικά από πρακτορείο ειδήσεων του Παρισιού καθώς  και από δημοσιογράφους στους οποίους ο κος Τζαναβάρης παραχώρησε μία εκτενή συνέντευξη.

Η εφημερίδα  La Republique   στην έκδοση  22/5/2016 δημοσίευσε  άρθρο στο οποίο έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για την επίσκεψη του Κου Τζαναβάρη και την προσφορά του στην διάσωση της σφυριχτής γλώσσας στην Ελλάδα.   

Μέσα στα πλαίσια των επαφών του ο κος Τζαναβάρης είχε την  ευκαιρία να έχει επικοινωνία και με τον  καθηγητή του ερευνητικού κέντρου του  Παρισιού  κο Rene Busnel που είναι ο πρώτος που κατέγραψε την σφυριχτή γλώσσα και παρακολουθεί με ενδιαφέρων τις εξελίξεις και τις συνεργασίες που προέκυψαν μετά την πρώτη διεθνή συνάντηση μελέτης και διάσωσης της σφυριχτής γλώσσας  που διοργάνωσε ο κος Τζαναβάρης το 2014 στα Αντιά.

Η υποδοχή και η φιλοξενία  στο κολέγιο,  στο πανεπιστήμιο , των μελών του συλλόγου και του πρωτεργάτη  Gerard Pusheu απέδειξαν ότι οι άνθρωποι των Πυρηναίων είναι ένας ξεχωριστός λαός.

''Από την επίσκεψη του πρόεδρου του Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών στο κολέγιο, και στο πανεπιστήμιο οπού η υποδοχή και η φιλοξενία ήταν άψογη''


''Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών κ. Τζαναβάρης παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει στα Αντιά για την διάσωση της σφυριχτής Γλώσσας''


''Μνεία για την επίσκεψη του Παναγιώτη Τζαναβάρη στο I'Universite de Pau της Γαλλίας έκανε με δημοσίευμα της και η εφημερίδα La Redublique''

'Ένα δείγμα από την συγκινητική πρωτοβουλία 30 μαθητών του Γαλλικού κολεγίου, οι οποίοι πρόσφεραν στον πρόεδρο ζωγραφιές με τις οποίες εξέφραζαν το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες τους''



1 σχόλιο:

  1. Μεγάλη η προσπάθεια απ'αυτον τον άνθρωπο
    Χιλια μπράβο σας κυριε Τζαναβάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...