Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ προς τιμή του Θύμιου Καψή και Γιώργη Βλαχούτσικου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Εύβοιας και του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ προς τιμή του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ και των αρχηγών του Θύμιου Καψή (καπετάν Ανάποδος) και Γιώργη Βλαχούτσικου (καπετάν Ευβοιώτης).

Στο μνημείο του Αη Γιώργη πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ στην εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Προκοπίου προβλήθηκε βίντεο με αναφορές στη δράση του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση τραγουδιών που βρίσκονταν στα χείλη των αγωνιστών του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ τη δεκαετία του ΄40 στην
Εύβοια.

Η μελοποίηση και η ενορχήστρωσή τους αποτελεί ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας για έκδοση CD που θα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα τραγούδια που έχουν διασωθεί από τις ηρωικές αυτές στιγμές της πάλης του λαού μας. 

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς- Εύβοιας του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: 

Με τη σημερινή εκδήλωση τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του ΔΣΕ Θύμιο Καψή τον καπετάν Ανάποδο και τον Γιώργη Βλαχούτσικο τον καπετάν Ευβοιώτη. Τιμάμε τα εκατομμύρια νεκρών κομμουνιστών, των μαχητών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΟΠΛΑ , της ΕΠΟΝ που πάλεψαν ηρωϊκά για το τσάκισμα του φασισμού, τους μαχητές του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας. 

Το Κόμμα μας κάνει συστηματική προσπάθεια να αναδείξει ιστορικά γεγονότα της περιόδου, να αναδείξει αλήθειες κόντρα στη συστηματική παραχάραξη, διαστρέβλωση της Ιστορίας. Και κυρίως να αντλήσει διδάγματα, ιστορική πείρα, όχι σαν ένα μουσειακό είδος, αλλά γιατί ό,τι προηγήθηκε και ό,τι ακολούθησε είναι πηγή εξαγωγής πολύτιμων συμπερασμάτων για το Κόμμα και το λαό, ιδιαίτερα χρήσιμων σήμερα, σε αντίθεση με αυτά που προπαγανδίζει η αστική τάξη και οι κονδυλοφόροι τους, για "εθνική ενότητα", "όλοι μαζί" και άλλα παρόμοια για να εξαπατούν το λαό, να τον εγκλωβίζουν σε μια πολιτική που συντρίβει τα δικαιώματά τους.

Άλλωστε, πάντα η αστική τάξη έχει προπαγανδιστικό της μοτίβο να αναγορεύει τα ταξικά της συμφέροντα σε εθνικούς στόχους. 

Είναι φανερό ότι σε μια ταξική κοινωνία, εθνική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σε καιρό ειρήνης, ούτε σε καιρό πολέμου. Πόσο μάλλον που η αστική τάξη θυμάται τη μεγαλοσύνη του λαού στις εθνικές γιορτές, ενώ τις υπόλοιπες 363 μέρες συστηματικά καλλιεργεί την υποταγή και τη μοιρολατρία.

Το Κόμμα μας και τότε και τώρα, με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις της εργατικής τάξης και όλων των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, μπαίνει μπροστά στην οργάνωση και την πάλη του λαού μας, μέχρι την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά.

Αξιοποιούμε την πείρα, την ιστορία σχεδόν 100 χρόνων για να απαντήσουμε στο σήμερα.

Έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζουμε σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για την εργατική- λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσει ο λαός αποτελεσματικά την άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από τα κόμματα και τις δυνάμεις του συστήματος είτε δεξιές, είτε αριστερές…. Αυτός είναι ο δρόμος για να σωθεί οριστικά από την καπιταλιστική βαρβαρότητα της κρίσης, της φτώχειας, των πολέμων. Να απαλλαγεί από το φασιστικό τέρας. 

Οι μετεκλογικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στην οικονομία και την πολιτική. Η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων ήδη συζητιέται στη Βουλή, με τη γνωστή συνταγή του κατεπείγοντος. Νέα μέτρα, πάνω στα παλιά που ήδη είχαν τσακίσει τη ζωή του λαού μας. 

Η εργατική –λαϊκή οικογένεια μετράει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στο μεροκάματο, τη σύνταξη, τσακίζεται από νέα φοροεπιδρομή, ανατρέπεται η κοινωνική ασφάλιση, ξεκληρίζεται η μικρή αγροτιά, ο κατάλογος μεγάλος…. 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστών στην ευρύτερη περιοχή ενώ η κυβέρνηση και η ελληνική αστική τάξη εμπλέκονται όλο και πιο βαθειά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη, με αμέτρητα θύματα πια, ιδιαίτερα παιδιά, στη θάλασσα του Αιγαίου.

Η επιλογή της αστικής τάξης να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την ικανότητά του να προωθήσει αυτές τις επιλογές και ταυτόχρονα την ικανότητα ενσωμάτωσης –χειραγώγησης των λαϊκών μαζών, την καλλιέργεια αυταπατών. «Πρώτη φορά αριστερά» του καπιταλισμού, μέσα στον καπιταλισμό. Καμιά σχέση δεν έχει με την αριστερά που γνώρισε ο λαός μας στα πέτρινα χρόνια, στους αγώνες, στις φυλακές και τις εξορίες, μια αριστερά που είχε κύριο , βασικό κορμό και αιμοδότη το ΚΚΕ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι ο σεβασμός της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της αντίστοιχης κερδοφορίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το σεβασμό στην εργατική - λαϊκή ευημερία.

Η υπεράσπιση του καπιταλισμού και η επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης από τα κόμματα του συστήματος τροφοδοτούν και την υιοθέτηση προπαγανδιστικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν πραγματικό δηλητήριο για την εργατική - λαϊκή συνείδηση. 

Εξέχοντα ρόλο στην προπαγάνδα αυτών των κομμάτων έχει η επίκληση της αναγκαιότητας εθνικής ενότητας, ομοψυχίας και πολιτικής σταθερότητας - με λίγα λόγια της αναγκαιότητας ταξικής συνεργασίας - ως προϋπόθεσης αυτής της ανάπτυξης, ενώ στην ιδεολογία και την πολιτική εμφανίζεται ο εθνικισμός, το «έθνος» με «αριστερό» πλέον προσωπείο.

Μέχρι το Νοέμβρη έχουν ετοιμαστεί να περάσουν τα ονομαζόμενα προαπαιτούμενα της συμφωνίας του Αυγούστου. Τα μέτρα είναι σκληρά, για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά, σε φόρους για τα λαϊκά στρώματα, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχίσει την εξαπάτηση, την παραπλάνηση, θα προσπαθεί συνεχώς να διασπά τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες για την «καπιταλιστική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη». Θα αξιοποιεί και τη στάση των άλλων κομμάτων που θα πιέζουν για περισσότερα, «πιο φιλελεύθερα» μέτρα, για να εμφανίσει τα κυβερνητικά ως πιο «ήπια».

Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία, να μην επιτρέψουν να θεωρηθεί η ψήφος τους λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για να περάσει ανενόχλητη τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Να δώσουν την απάντηση στην απεργία της Πέμπτης 12 Νοέμβρη ότι θα παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για τη ζωή τους αλλά και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους, τα πολύτιμα διδάγματα της ιστορίας του λαού μας που αποδεικνύουν ότι τα συμφέροντα του λαού είναι ξεχωριστά και στην αντίπερα όχθη από αυτά των εκμεταλλευτών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...