Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Επιδόματα «ενίσχυσης» των οικογενειών …στα "χαρτιά"

Συχνά μέσα από διαφημιστικές καταχωρήσεις, από συνεντεύξεις τύπου και από διακηρύξεις η κοινή γνώμη ενημερώνεται για επιδόματα ενίσχυσης ατόμων ή οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανέργων κλπ. 
Ωστόσο, από τη διακήρυξη μέχρι την υλοποίηση ενός προγράμματος είναι αρκετός ο δρόμος, ενώ πολλές φορές τα επιδόματα αυτά είτε αφορούν ελάχιστους είτε μένουν στην ουσία «στα χαρτιά».

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των επιδομάτων που αφορούν στην ενίσχυση των οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα και στους μακροχρόνια άνεργους.

Πριν λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε μέσω δημοσιευμάτων και καταχωρήσεων στα ΜΜΕ, για μια ακόμη φορά το επίδομα «ενίσχυσης οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα». 

Πρόκειται για το ποσό 300 ευρώ που (με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (Φ.7/488/123316/Γ1/4.10.2010) και Υπουργικής Απόφασης 2/46354/0026 (ΦΕΚ 2204 Β/26.7.2012) υποτίθεται ότι μπορούν να λαμβάνουν οι γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, τα παιδιά των οποίων είναι στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., που έχουν ανήλικα τέκνα που φοιτούν στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου.Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 2/46354/0026/20-07-2012 Υ.Α, τα δικαιολογητικά για τη λήψη του εν λόγω επιδόματος είναι:

α. Βεβαίωση του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας περί εγγραφής και κανονικής φοίτησης του τέκνου κατά το σχολικό έτος που έληξε. (2013-2014)
β. Αίτηση δικαιούχου.
γ. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (δηλ. εισοδήματα προηγούμενου έτους 2013).
δ. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του δικαιούχου (πρόσφατο).
ε. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 περί μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για το ίδιο έτος (επισυνάπτεται).
στ. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού(ΙΒΑΝ).

Με τη λήξη του σχολικού έτους οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο διευθυντή του  σχολείου. Οι αιτήσεις των δικαιούχων, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά διαβιβάζονται από τον Διευθυντή του σχολείου στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η οποία μετά την συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από τα σχολεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα αυτής, εκδίδει τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, συντάσσει την κατάσταση πληρωμής για να πληρωθούν εντέλει οι δικαιούχοι.

Το περιβόητο σχολικό επίδομα των 300 ευρώ που το δικαιούνται ελάχιστοι
Όμως το όλο πρόγραμμα μοιάζει σαν μια πρόσκληση σε ανεπιθύμητους καλεσμένους για τους οποίους έχουν «υφανθεί» όροι απαγορευτικοί. Και αυτό γιατί ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να δικαιούται κάποιος του ανωτέρω επιδόματος, νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή, το οποίο δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00€ (άρθρου 27, παρ. 4, του Ν. 3016/2002).

Παράδειγμα; Ας υποθέσουμε ότι μια οικογένεια έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα μηδέν, άνεργοι και οι δύο γονείς σε όλη τη διάρκεια του έτους. Έρχονται όμως τα ωραία μας τεκμήρια, το λεγόμενο και τεκμαρτό εισόδημα και ορίζει ότι επειδή «υπάρχουμε» εάν κάποιος είναι ανύπαντρος έχει τεκμήριο €3.000, εάν είναι παντρεμένοι, το ζευγάρι έχει αντίστοιχο τεκμήριο €5.000. Εάν έτυχε και στο ζευγάρι έχει ξεμείνει και ένα σαραβαλάκι, μικρό και παλαιό, το τεκμήριο λόγω του αυτοκινήτου, μεγαλώνει. Διαπιστώνουμε, δηλαδή, ότι επειδή λαμβάνει υπόψη και τα τεκμαρτά εισοδήματα, μια οικογένεια (δύο γονείς, παντρεμένοι) μένει κατ’ ευθείαν εκτός του επιδόματος, ακόμα και εάν έχουν μηδέν πραγματικό εισόδημα!

Ακόμα και εάν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή και ο μόνος γονέας, έχει μηδέν πραγματικό ετήσιο εισόδημα, τότε το τεκμαρτό του είναι €3.000, δηλαδή ακριβώς πάνω στο όριο, που και αυτός χάνει το επίδομα, αν τυχαίνει να  έχει ξεμείνει στην ιδιοκτησία του ακόμη και ένα αυτοκίνητο 30ετίας καθώς τότε αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, ξεπερνώντας το όριο των €3.000.

Στα «χαρτιά» το επίδομα μακροχρόνια ανέργων 
Στα «χαρτιά», όμως είναι και το επίδομα του ΟΑΕΔ για μακροχρόνια άνεργους που έχει οριστεί σε 200 ευρώ το μήνα. Και αυτό γιατί είναι τέτοιοι οι όροι  που ελάχιστοι από τους δεκάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους μπορούν να το πάρουν.

Και για του λόγου το αληθές να σημειώσουμε ότι σε σύνολο 527.007 μακροχρόνια ανέργων, μόλις σε 17.500 χορηγήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Δηλαδή λιγότερο από 3,5% του συνόλου.
efsyn.gr

http://notios-evoikos.blogspot.gr/2015/09/300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...