Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά.
ΑΥΤΙΑΣ: κ. Κεδίκογλου πάμε σε εκλογές; Εσείς θα πάτε με Μεϊμαράκη, αν και όποτε γίνουν. Είστε σε εκλογικό αναβρασμό ή περιμένετε να δείτε, βλέποντας και κάνοντας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γεγονός είναι ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πάντα τα όπλα είναι παρά πόδας. Όμως, πραγματικά, όπως είπε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χθες θα θέλαμε να ακούσουμε το λόγο, που θα μάς οδηγήσει ο κ. Τσίπρας σε εκλογές. Γιατί, αν ο λόγος είναι μόνο να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, πιστεύουμε ότι θα πάρει αντίστοιχη απάντηση από τους πολίτες. Ειλικρινά, είμαστε περίεργοι με ποιό επιχείρημα θα ζητήσει από τους Έλληνες για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες να πάνε στις κάλπες. Αυτό το λέω, γιατί ακούσαμε επιτέλους και από τον κ. Τσίπρα και από Υπουργούς του για τη σημασία που έχει η σταθερότητα, για το πως πρέπει να έρθουν επενδύσεις και δεν έρχονται χωρίς σταθερότητα στην οικονομία, οπότε, δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η σκοπιμότητα για την Ελλάδα οι εκλογές. Γιατί κ. Αυτιά αυτή τη στιγμή το 70% των Ελλήνων θέλει την παραμονή στην Ευρώπη πάση θυσία και αυτή η πλειοψηφία αντανακλάται και στη Βουλή. Στη Βουλή υπάρχει μία ισχυρότατη πλειοψηφία διακομματική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη φυσική της θέση, στην καρδιά της Ευρώπης.
ΑΥΤΙΑΣ: κ. Κεδίκογλου, είπε ο κ. Μπαλάφας κάτι πολύ σημαντικό , εμάς μάς ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της χώρας , μάς ενδιαφέρει να πάει καλά η οικονομία. Εδώ λοιπόν έχουμε απόψεις που λένε ότι ο κ. Παππάς, θα έχω σε λίγο τον κ. Φλαμπουράρη και θα τον ρωτήσω, δεν θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας . Επίσης φέρεται εκεί στα πηγαδάκια, στο γεύμα με τους αρχηγούς φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας «δεν θέλω εκλογές αλλά…» δηλ παιδιά κοιτάξτε να δείτε τώρα εγώ δεν θα περνάω από τις πύλες κάθε φορά καταλαβαίνεται τις δύσκολες στην ψηφοφορία στη Βουλή αν θα έχω 130, αν θα έχω 140 , αν θα έχω 210 ή 250 κλπ , θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό το πράγμα. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε και ποια είναι τα μηνύματα που έχετε από την καθημερινότητα , από τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα ακούγοντας και τον αγαπητό κ. Μπαλάφα αυτό που μου έρχεται στο νου είναι το λαϊκό ρητό: «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».
ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δηλαδή, καλό είναι που συσκέπτεται ο πρωθυπουργός με τους τραπεζίτες, καλύτερο θα ήταν αν είχε συσκεφθεί πριν κλείσει τις τράπεζες, γιατί οι τράπεζες δεν είναι περίπτερο που τη μια μέρα το κλείνεις και την άλλη το ανοίγεις. Βλέπουμε τις συνέπειες. Τώρα, ακούω να πανηγυρίζουμε γιατί έφτασε στις 50.000 ή στις 100.000 το όριο για να μπορούν να στέλνουν εναύσματα οι επιχειρήσεις για εξαγωγές. Συγνώμη, πανηγυρίζουμε για τα δεδομένα; Για αυτά που υπήρχαν και ακόμα καλύτερα; Λοιπόν, είναι σοβαρότατες αποφάσεις αυτές, φοβάμαι ότι ελαφρά τη καρδία κάποιοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό ότι « ας κλείσουν οι τράπεζες, ας υπάρξουν και περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, όλα αυτά τα ξαναφτιάχνουμε εύκολα». Θα χρειαστούνε μήνες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει η οικονομία να αρχίσει να λειτουργεί, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία παράλυση. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Εμείς ακολουθούμε τη συνείδησή μας που λέει, ότι πρέπει να κρατήσουμε την πατρίδα μας στη φυσική της θέση. Υπάρχουν, όμως, πολλά ζητήματα. Υπάρχει μία δύσκολη συμφωνία, μία βαριά συμφωνία, εκεί κατέληξε ο πρωθυπουργός, το πώς κατέληξε εκεί πέρα δεν είναι της παρούσης. Πρέπει να υλοποιηθεί και έχω σοβαρές απορίες, πώς μπορούνε να υλοποιηθούνε αυτές οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Το ασφαλιστικό για παράδειγμα, με τον κ. Ρωμανιά γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, προ πολιτικής, θυμάμαι που έκανα εκπομπές και τον είχα καλεσμένο και από τότε λέγαμε για την ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού, γιατί στην Ελλάδα έχουν αλλάξει δεδομένα.
ΑΥΤΙΑΣ: Εσείς θα στηρίξετε μία κυβέρνηση Τσίπρα, τη σημερινή κυβέρνηση σε αυτά τα επώδυνα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εμείς θα στηρίξουμε κάθε απόφαση που κρατάει την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Δεν πρέπει να ξαναγίνουνε τα λάθη που έκανε ο πολιτικός κόσμος στο παρελθόν, γιατί αν είχε αφεθεί ο Γιώργος Σουφλιάς να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση το 1993, αν είχε αφεθεί ο Τάσος Γιαννίτσης να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση το 1999 δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Θα έπρεπε να έχουμε αναθεωρήσει, γιατί το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν φτιαγμένο σε μία εποχή που η μέση ελληνική οικογένεια είχε τρία παιδιά και γενικά οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τώρα, μπήκε και ο παράγοντας ανεργία και να μην ξεχνάμε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι πάνω απ’ όλα μία συμφωνία μεταξύ γενεών. Η νέα γενιά πληρώνει τις συντάξεις της απερχόμενης με την προοπτική να έχει και αυτή σύνταξη.
ΑΥΤΙΑΣ: κ Κεδίκογλου, ο Θεός να κατέβει κάτω, τώρα εδώ μπροστά μας θα πάρει μέτρα, με μισθό 586 ευρώ μεικτά δεν μπορείς να δίνεις συντάξεις 1000 και 1500 ευρώ. Δεν φτάνει δηλαδή η δεξαμενή αυτή και θα το αναλύσουμε μία άλλη στιγμή.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βέβαια και κάτι τελευταίο. Δεν μπορεί η Βουλή να λειτουργεί με πλειοψηφία a la carte, δεν μπορεί να περνάνε τα ευρωπαϊκά νομοσχέδια με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα να περνάνε καθεστωτικά νομοσχέδια με την κυβερνητική πλειοψηφία.
ΑΥΤΙΑΣ: Όπως;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπως, για παράδειγμα ο νέος νόμος Κατρούγκαλου, γενικές συνελεύσεις των υπαλλήλων με προεδρία του Υπουργού, δεν έχω ξανακούσει τέτοια πράγματα. Όπως, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς θα σημειώσω απλώς μία λεπτομέρεια, το πόσο θα μοριοδοτείται η πρότερη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού θα είναι αποκαλυπτικό για τα σχέδια της κυβέρνησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου