Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πλημμύρισε από κόσμο το εργατικό Φεστιβάλ στη Χαλκίδα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα του Εργατικού Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα, κλείνοντας έτσι τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στη Χαλκίδα. 
Το πάρκο του ΔΕΛΤΑ αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τον τους εκατοντάδες εργαζόμενους, τη νεολαία και τα μικρά παιδιά που γέμισαν το χώρο της εκδήλωσης.

Η προφεστιβαλική εκδήλωση ξεκίνησε με δημιουργική απασχόληση για τους μικρούς φίλους της Οργάνωσης, με πολλά παιδιά να βρίσκονται από νωρίς στο χώρο, να τρέχουν και να παίζουν , να ζωγραφίζουν και να δίνουν το στίγμα τους – ζωγραφιές για την αγάπη, την φιλία, την αλληλεγγύη, διαμορφώνοντας έναν ξεχωριστό χώρο όπου και αναρτήθηκαν όλες οι ζωγραφιές μαζί.

Λίγο μετά τις 9.00 η συνέχεια δίνεται από τους μαθητές και το σκετς για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. “Η εργοδοσία γνώριζε και στις δύο περιπτώσεις για το πρόβλημα, κι όμως δεν το έλύσε. Αυτό δεν είναι ατύχημα...είναι έγκλημα!” βροντοφώναξε ένας από τους τραυματισμένους εργάτες σε ένα καφενείο όπου και ήταν καθισμένος με έναν συνάδελφό του...

Γύρω στις 9.30 σειρά παίρνει ο Λαογραφικός Σύλλογος Αυλίδος με χορούς από τον Πόντο και στη συνέχεια το χορευτικό σχήμα “Τα Βάβουλα” από την Μακρυκάπα με χορούς από την Εύβοια.

Η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ έγινε από τη Γιώτα Ταβουλάρη, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων στο Φάρμακο.  
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε αφιέρωμα στο εργατικό Αμερικάνικο τραγούδι απο το συγκρότημα της ΚΝΕ, τραγούδια γραμμένα για τη ζωή του εργάτη και τα βάσανα του, για το σωματείο και την αλληλεγγύη και τον σκοπό των εργατών για απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης που είναι επίκαιρος όσο ποτέ.

Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι όπου κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνες ώρες. Στο τέλος το ραντεβού ανανεώθηκε για τους, αγώνες που έπονται αλλά και για το Κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ- Οδηγητή στη Χαλκίδα  που θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κόκκινο Σπίτι.

Στην ομιλία της η Γιώτα Ταβουλάρη ανέφερε μέσα σε άλλα :  

« Τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, τους εφαρμοστικούς νόμους με τα μέτρα-φωτιά, εμείς δίνουμε τη μάχη, ώστε ο λαός να απορρίψει τον εκβιασμό των καπιταλιστικών ενώσεων, όπως είναι η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να απορρίψει τον εκβιασμό της κυβέρνησης: «μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ και κρατική χρεοκοπία». Ο εκβιασμός αυτός μοναδικό στόχο έχει να συμβιβαστεί ο λαός με τη φτώχεια του, μοιρολατρικά, να παραιτηθεί από τον αγώνα να ακυρώσει τα μνημόνια και να πάρει πίσω όλα όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια, να ανακτήσει τις απώλειες του, να παραιτηθεί και από κάθε αγώνα, για να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, όλους τους ανθρώπους της βιοπάλης, να απορρίψουν τη θεωρία ότι είναι μονόδρομος η υπεράσπιση με κάθε τίμημα και θυσία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. 
Στο ερώτημα αν μπορούμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, αν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας χωρίς ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, το ΚΚΕ απαντά αποφασιστικά, κατηγορηματικά: ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Το ΚΚΕ απαντά με το πρόγραμμα για την εξουσία του λαού, εξουσία που θα έχει τα δικά της όργανα.  Λέει καθαρά ότι όλα τα «οικονομικά εργαλεία» μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του λαού. Να κοινωνικοποιηθούν. Ο ορυκτός πλούτος, οι υποδομές και τα μηχανήματα της βιομηχανίας, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές να γίνουν όλα λαϊκή περιουσία. Δίπλα σε αυτόν τον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας να οργανωθεί ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός.
Με αυτά τα εργαλεία μπορεί η νέα, η εργατική, λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά και επιστημονικά την οικονομία, να δώσει δυναμική στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Πανεθνικό σχεδιασμό δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να κάνει ο καπιταλισμός, καθώς στηρίζεται στο κέρδος αλλά και στον προγραμματισμό κατά μονοπώλιο, ούτε καν σε κλαδικό επίπεδο.

Αυτή η φιλολαϊκή ανάπτυξη που έχει στο πρόγραμμά του το ΚΚΕ μπορεί:
Να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους.
Να καταργήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία και την πρόνοια, να αναπτύξει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας.
Να καταργήσει το εμπόριο στη μόρφωση και να προσφέρει στα παιδιά του λαού ένα καλά οργανωμένο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.
Να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή και να εξασφαλίσει επαρκή υγιεινά διατροφικά προϊόντα για το λαό και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.
Να αναπτύξει το λαϊκό πολιτισμό και αθλητισμό.
Να διαμορφώσει όρους να εξαλειφτούν οι αιτίες της γυναικείας ανισοτιμίας και να στηριχτεί με πλήρεις υποδομές η εργατική λαϊκή οικογένεια, προστατεύοντας τη μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών, θα συνεισφέρει στην αποδυνάμωση και αποσταθεροποίηση του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος που ονομάζεται ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Η πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, στο κάθε κράτος - μέλος της μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί τις εσωτερικές της αντιθέσεις, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο οικοδόμημα της ΕΕ.
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργάτη, του υπάλληλου, του άνεργου, του αυτοαπασχολούμενου, του φτωχού αγρότη, της πλειοψηφίας, δηλ., της κοινωνίας και όχι μιας μικρής μειοψηφίας. 
Έτσι θα λειτουργήσει και η ουσιαστική δημοκρατία σε αντίθεση με την ταξική αστική δημοκρατία, την άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Μέσα στις συνθήκες του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του εργατικού λαϊκού ελέγχου, οι βουλευτές που θα εκλέγονται από την παραγωγική μονάδα θα είναι εργαζόμενοι, θα είναι ανακλητοί από τους εκλογείς τους, δηλαδή θα είναι υπηρέτες του λαού και όχι δυνάστες του.»

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είχαν ξεκινήσει την Πέμπτη 23/7 με την επίσκεψη των οργανώσεων της ΚΝΕ της Χαλκίδας στο τσιμεντάδικο  ΑΓΕΤ(LAFARGE). Στη δίωρη επίσκεψη συνέβαλλαν εκπρόσωποι της Ένωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, κάνοντας περιήγηση στο συγκρότημα του εργοστασίου, από την εξόρυξη του πετρώματος, την παραγωγή, μέχρι και τη διανομή. Στη συζήτηση αναδείχτηκε ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων του τσιμεντάδικου, που εδώ και 2 χρόνια αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις μεθοδέυσεις της εταιρίας που έκλεισε το εργοστάσιο στο βωμό του κέρδους. Στη συζήτηση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ με τους εκπροσώπους του σωματείου, κυριάρχησε το γεγονός ότι στον καπιταλισμό όπου κριτήριο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος των επιχειρηματιών, ασφυκτιούν – καταστρέφονται ακόμα- οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, η ίδια η εργατική δύναμη με το πέταγμα χιλιάδων εργαζομένων εκτός παραγωγής, στην ανεργία. Σπουδαίο συμπέρασμα που βγήκε και από την επίσκεψη αυτή ήταν πως οι εργαζόμενοι μπορούν χωρίς αφεντικά, πως κάτω υπό άλλες προϋποθέσεις, σε μια οικονομία όπου το κριτήριο της παραγωγής θα ήταν η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το εργοστάσιο των τσιμέντων θα αξιοποιούνταν ολόπλευρα για να καλυφθούν οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολείων, νοσοκομείων, αντιπλημμυρικών έργων και έργων αντισεισμικής προστασίας κλπ. 

Γι΄αυτό και ο σημερινός αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη για να γίνουν οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.



ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.

ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΒΑΡΙΕΣ.










Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας ΚΚΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...