Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ξεκινούν «Μπλόκα» εφοριακών έξω από καταστήματα

Οι φοροελεγκτές, εν μέσω καύσωνα, βγαίνουν στους δρόμους και στήνουν «μπλόκα» έξω από καταστήματα, ιατρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, συνεργεία, όπου θα ζητούν από τους πελάτες να δουν αν έχουν πάρει απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποίησαν ή τις υπηρεσίες που έλαβαν.

Παράλληλα, εντείνουν τους ελέγχους στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές για να εντοπίσουν όσους χρησιμοποιούν παράνομες ταμειακές μηχανές ή «κλέβουν» από το Δημόσιο τον
ΦΠΑ.


Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε εντολή στους ελεγκτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και από τους πελάτες κατά την έξοδό τους από καταστήματα, ιατρεία και άλλες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΠΣ, κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από το νόμο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτό έχει εκδοθεί θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ) και οι ελεγκτές δεν θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.

Εάν όμως εντοπιστεί πελάτης ο οποίος έχει κάνει αγορές αλλά δεν έχει απόδειξη, ή αρνείται να την παρουσιάσει, τότε οι ελεγκτές θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση. 

Στη συνέχεια, θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.), θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

Επιτόπιοι έλεγχοι θα γίνονται και σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και πιτσαρίες ή γενικά καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όπου οι ελεγκτές θα μπαίνουν στους χώρους των καταστημάτων και θα ψάχνουν τις αποδείξεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...