Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

4% το λάδι 13% το λαδόξυδο

4% ο ΦΠΑ για το ελαιόλαδο στην Ιταλία και 13% στην Ελλάδα
Στην Ιταλία το ελαιόλαδο θεωρείται ένα πρώτης ανάγκης διατροφικό προϊόν και γι' αυτό φορολογείται μόνο με 4% ΦΠΑ. Αντιθέτως στην Ισπανία, που δεν θεωρείται πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, φορολογείται με 10% ΦΠΑ.
"Αν στην Ισπανία ίσχυε το ίδιο με την Ιταλία, ο καταναλωτής θα επιβαρυνόταν λιγότερους φόρους και το προϊόν θα έβγαινε στην αγορά με χαμηλότερη τελική τιμή", δήλωσε ο Carlos Ma López Espadafor, καθηγητής Χρηματοοικονομικού και Φορολογικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαέν.

Ο López Espadafor διευθύνει, με τη συμμετοχή τριών ερευνητών (ένας από το Πανεπιστήμιο της Χαέν και δυο από το Πανεπιστήμιο της Καλαμβρία), ένα έργο ανάλυσης φορολογικού καθεστώτος για το ποιο είναι πιο ευεργετικό για τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις και τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα "τρέχει" ένα πρόγραμμα ανάλυσης του ιταλικού φορολογικού συστήματος και τα πλεονεκτήματα αυτού αν ενσωματωθούν στο ισπανικό φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα βοηθούσε στη προώθηση των πωλήσεων σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι όταν το προϊόν εξάγεται σε άλλη χώρα, αυτό φεύγει ελεύθερο από φόρους. Επίσης, αυτό που θα μπορούσε να συνδράμει στην αύξηση των πωλήσεων διεθνώς, θα ήταν η υιοθέτηση του τελωνειακού προγραμματισμού (διαδικασίες)  που εφαρμόζουν ορισμένες ιταλικές επιχειρήσεις ο οποίος διευκολύνει κατά πολύ το εξωτερικό εμπόριο. Επίσης, η φορολόγηση των εισοδημάτων από τη γη είναι πιο ευνοϊκή στην Ιταλία, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν λιγότερους φόρους και προστατεύονται περισσότερο.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής "η φορολογική επιστήμη στην Ιταλία ήταν πάντα πιο προχωρημένη από τη δική μας. Μεγάλος αριθμός καθηγητών έχει σπουδάσει στην Μπολόνια και είναι σχεδόν παράδοση να κάνουν το διδακτορικό τους εκεί. Οι οδηγίες που υπαγορεύει η Ε.Ε., θεσπίζουν κάποια ανώτερα και κατώτερα όρια που οι Ιταλοί ανέκαθεν ήξεραν να τα χειρίζονται πολύ καλά".

Η ομάδα των καθηγητών θα αναλύσει και θα συγκρίνει τον ελαιοκομικό τομέα σε πάνω από 60 δήμους της επαρχίας της Χαέν και σε άλλες 30 κοντινές περιοχές και σε δήμους της Ιταλίας. Στόχος είναι η ενημέρωση της κατάστασης των διαφόρων τύπων καλλιέργειας, στις διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες, και από αυτή να μελετήσουν τα φορολογικά μέτρα που θα ωφελούσαν και διευκόλυναν την εμπορική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, θα εξετάσουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό, δεδομένου ότι αυτός υπαγορεύει το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Μελετών της Χαέν.

Σημείωση: Στην Ελλάδα, που οι καταναλωτές είναι πλούσιοι, το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είναι 13%
olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...