Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Θα μας «φλομώσουν» στα μεταλλαγμένα

Σε… Δούρειο Ίππο για τη σάρωση των ελληνικών προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και την κυριαρχία των μεταλλαγμένων made in USA στην ευρωπαϊκή αγορά κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπό διαπραγμάτευση Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία Ε.Ε. - ΗΠΑ (ΤΤΙP), ενώ την ίδια στιγμή δεν προκύπτει με σαφήνεια αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» από την ελληνική πλευρά και αν αυτές τέθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.


Το αποτέλεσμα της TTIP θα είναι η κυριαρχία των λόμπι, ενώ κάθε νέα νομοθεσία, πριν φτάσει στο εθνικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξετάζεται αν είναι συμβατή με την TTIP. Αναμένεται ακόμη να είναι σαρωτική στην υποβάθμιση εργασιακών κεκτημένων και περιβαλλοντικών στάνταρ, στην ανακατανομή των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών κ.ά.

Σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνούς Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2014, αν και εκθειάζεται (!) η ΤΤIP, στο τέλος συμπερασματικά υπάρχει η παραδοχή ότι «τίθεται θέμα πλήρους απουσίας ρύθμισης της αμερικανικής αγοράς, με ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές και κατά συνέπεια και τις ελληνικές εξαγωγές».

Στη Βουλή

Το θέμα έχει φέρει δύο φορές στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης. Η πρώτη ερώτηση είχε κατατεθεί στις 18.2.14 και η δεύτερη στις 17.6.14 με αφορμή το ψήφισμα 175 μελών του Κογκρέσου, με το οποίο ζητούν από τους διαπραγματευτές τους να αντισταθούν σθεναρά στις πιέσεις των Ευρωπαίων για αυστηρά γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά σε προϊόντα όπως το τυρί, το κρέας κ.ά.

Και στις δύο περιπτώσεις είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να παρουσιάσει στη Βουλή, σε εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις ελληνικές θέσεις για τις διατλαντικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε.

Αυτό όμως δεν έχει γίνει έως σήμερα… Και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ!

Άλλωστε ο Α. Σαμαράς λίγο πριν από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας είχε υποδεχτεί στο Μουσείο της Ακρόπολης με φόντο τον Παρθενώνα την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ, σημειώνοντας ότι «η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών στον Ατλαντικό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».

Τι υποστηρίζει όμως το υπουργείο Ανάπτυξης;

Η ελληνική πλευρά – όπως προκύπτει από το επίμαχο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου – θεωρεί την ΤΤIP «ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την απασχόληση» και προσθέτει ότι «μία επιτυχής κατάληξη των επόμενων γύρων της ΤΤIP θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα αισιοδοξίας, σταθερότητας και θα αυξήσει τις προοπτικές απασχόλησης». Επικαλείται, μάλιστα, ανεξάρτητες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η TTIP θα οδηγήσει σε μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 120 δισ. ευρώ, της αμερικανικής οικονομίας κατά 90 δισ. ευρώ και της οικονομίας του υπόλοιπου κόσμου κατά 100 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε διαπραγματευτικοί γύροι, ενώ ο έκτος ήταν προγραμματισμένος για τα μέσα Ιουλίου.

Η ελληνική προεδρία

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ελληνική προεδρία και την πρωτοβουλία που ανέλαβε κατά το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 27-28.2.2014. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε ειδική εκδήλωση, όπου κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και αμερικανικών εμπορικών επιχειρήσεων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προοπτικές της διατλαντικής συνεργασίας. Επιπλέον, στα τέλη Μαρτίου του 2014, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε ειδική εκδήλωση του Ευρωαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η παρουσία του Μηταράκη εκτιμάται πως ήταν περισσότερο μία προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, διατυπώνοντας τις ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε να πούμε ένα ναι ή ένα όχι στη συμφωνία και ειδικά μία χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς όμως να θέτει στην πραγματικότητα «κόκκινες γραμμές».

Η ελληνική πλευρά απλώς έθεσε τις θέσεις της (υπό τη μορφή αιτημάτων και παρατηρήσεων) και εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για κάποιο «βέτο», αν δεν γίνουν αποδεκτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το έγγραφο αναφέρει: «Στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP (Μάιος του 2014) στάλθηκαν σχόλια και παρατηρήσεις από πλευράς μας, διά των οποίων ζητείται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία των Γεωγραφικών μας Ενδείξεων (συνολικά 21 Γεωγραφικές Ενδείξεις σε σύνολο 220 που έχουν υποβληθεί προς έγκριση στις αμερικανικές αρχές)». Η Ελλάδα μαζί με Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως στο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής να περιληφθεί πρόβλεψη για «… ενισχυμένη προστασία και αναγνώριση των Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε.». Περαιτέρω, υποβλήθηκε αίτημα για πρόβλεψη αναφορικά με τις σχέσεις των Γεωγραφικών Ενδείξεων με τα εμπορικά σήματα (trademarks) και τις κοινές ονομασίες (generics), δεδομένου ότι πολλές παραποιημένες ονομασίες ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων κατοχυρώνονται στις ΗΠΑ ως τοπικά εμπορικά σήματα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι «…τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ είναι ελεύθερες να καθορίζουν το νομικό τους σύστημα σύμφωνα με τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα (που ασκούν τις δικές τους πολιτικές πιέσεις)… και επομένως δεν δεσμεύονται από εμπορικές συμφωνίες (πολυμερείς ή διμερείς). Ως εκ τούτου», καταλήγει, «τίθεται θέμα πλήρους απουσίας ρύθμισης της αμερικανικής αγοράς, με ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές και κατά συνέπεια και τις ελληνικές εξαγωγές».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ (από κοινού με Καναδά, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) εναντιώθηκαν στα 110 συμβαλλόμενα μέρη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (με πρωτοβουλία της Ε.Ε.) που τον Ιούλιο του 2008 ζήτησαν να υπάρξει αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...