Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Βουλή νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με διάταξη μείωσης των λογαριασμών ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές

Κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή νομοσχέδιο με ρυθµίσεις θεµάτων ΑΠΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τις συμβάσεις με ρήτρες διακοψιμότητας.
Στην Περίληψη ανά άρθρο αναφερετε και η απόδοση μέρους του Ειδικού Τέλους του ποσου µέχρι ποσοστού 1% επί της, προ Φ.Π.Α., τιµής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποδίδεται στους κατόχους άδειας προµήθειας που προµηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές των ∆ήµων, στους οποίους λειτουργούν σταθµοί Α.Π.Ε., µε σκοπό το ανωτέρω ποσό να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές µέσω των λογαριασµών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.


Άρθρο 5 

Επιµερισµός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε. 
Το πρώτο εδάφιο και η περίπτωση (i) της παραγράφου Α.3 του άρθρου 25 του ν.  3468/2006, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: 

«Α.3. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος κατά την παράγραφο Α.1 παρακρατούνται από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και, για την περίπτωση των Μη ∆ιασυνδεδεµένων Νησιών, από τη ∆Ε∆∆ΗΕ ΑΕ και αποδίδονται ως ακολούθως: 

(i) Ποσό µέχρι ποσοστού 1% επί της, προ Φ.Π.Α., τιµής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποδίδεται στους κατόχους άδειας προµήθειας που προµηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές των ∆ήµων, στους οποίους λειτουργούν σταθµοί Α.Π.Ε., µε σκοπό το ανωτέρω ποσό να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές µέσω των λογαριασµών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. ∆ικαιούχοι του ανωτέρω ποσού είναι οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δηµοτικής ή, τοπικής κοινότητας του ∆ήµου, όπου λειτουργούν οι σταθµοί ΑΠΕ και έχουν ενεργή σύνδεση κατά την ηµεροµηνία εφαρµογής της διαδικασίας που προβλέπεται στην κατωτέρω απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο συµψηφίζεται µε τις χρεώσεις που περιλαµβάνονται στο λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος,  Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής καθορίζονται ο τρόπος προσδιορισµού και επιµερισµού των ανωτέρω ποσών, ο χρόνος εκκαθάρισης, τα ανώτατα όρια καταναλώσεων προς πίστωση των δικαιούχων, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέµα. Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση µπορεί να προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων από τη ΡΑΕ για τον καθορισµό της τεκµαρτής µοναδιαίας πίστωσης για οικιακούς καταναλωτές σε ευρώ ανά µεγαβατώρα, βάσει της µεθοδολογίας που ορίζεται σε αυτήν, καθώς και ο τρόπος διάθεσης τυχόν υπολειπόµενου ποσού που προκύπτει από τη µεθοδολογία επιµερισµού, συµπεριλαµβανοµένης και της δυνατότητας διάθεσης στον οικείο ∆ήµο.

Περίληψη ανά άρθρο:
• Με το άρθρο 1, ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τη χορήγηση παράτασης αδειών εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε., αντιμετωπίζοντας κενά και δυσχέρειες εφαρμογής παλαιότερων διατάξεων που αφορούσαν στο ζήτημα αυτό.
• Με το άρθρο 2, αποσαφηνίζονται ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών και τη δυνατότητα εγκατάστασής τους σε δασικές εκτάσεις. Με το άρθρο 3, ορίζεται υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε.

• Με το άρθρο 4, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και ορίζονται οι βασικές παράμετροι για την ορθολογική ανάπτυξη μικρών Ανεμογεννητριών στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Προγράμματος.

• Με το άρθρο 5, αποσαφηνίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση στους δικαιούχους (οικιακούς καταναλωτές) των ποσών που αντιστοιχούν στην εισφορά 1% από την προ Φ.Π.Α τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε.

• Με το άρθρο 6, εισάγεται ρύθμιση που ρυθμίζει τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε κορεσμένα δίκτυα καθώς και ρύθμιση με την οποία παρέχεται δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς και δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να εξαιρούνται από την αναστολή

• Με το άρθρο 7 περιορίζεται η ετήσια αναπροσαρμογή των τιμών της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εκτός από φωτοβολταϊκά, σε ποσοστό 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους και τροποποιείται η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 27 Α του ν.3734/2009 ώστε να προσδιορίζονται επακριβώς τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι τιμές για νεοεισερχόμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

• Με το άρθρο 8, εισάγεται νέα ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έργων σύνδεσης σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας

• Με το άρθρο 9  απλοποιούνται οι διαδικασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β΄ ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

• Τροποποιείται η διάταξη του ν. 1428/1984 για τη σύνθεση και τη συγκρότηση της επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών. (άρθρο 10)

• Παρέχεται δυνατότητα για περιορισμό της ζώνης των χιλίων μέτρων της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 1428/1984 σε περιπτώσεις λατομικών περιοχών που βρίσκονται σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. (άρθρο 11)

• Ρυθμίζονται θέματα εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης μεταλλείων και λατομείων σε δημόσιες εκτάσεις. Ενώ παράλληλα με νέες ρυθμίσεις διευκρινίζονται θέματα σχετικά τις Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 63 του νόμου 4042/2012, όπως τα τέλη ιδιωτικών μεταλλείων (άρθρο 12)

• Τροποποιούνται οι διατάξεις για τη Ναξία σμύριδα, ώστε να είναι επιτρεπτή η πώλησή της σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (άρθρο 13)

• Με νέα ρύθμιση προβλέπεται ο τρόπος συμμετοχής των ΟΤΑ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». (άρθρο 14)

• Τροποποιούνται οι διατάξεις για εκσκαφές σε αστικό περιβάλλον για έργα κατασκευής και συντήρησης υποδομών φυσικού αερίου και οι διατάξεις για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές. (άρθρο 15 και άρθρο 16)

• Τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4001/2011 σχετικά με το εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ και παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του πρώτου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και εισάγεται η ρύθμιση για τη διακοψιμότητα (άρθρο 17)

• Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με θέματα προσωπικού (άρθρο 18)

• Ρυθμίζονται ζητήματα της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων προς τον σκοπό της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς και της εξειδίκευσης θεμάτων σχετικών με την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας (άρθρο 19)
Τέλος στο κεφαλαίο Γ περιλαμβάνονται οι μεταβατικές, τελικές και καταργούμενες διατάξεις και ορίζεται η έναρξη ισχύος του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...