Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στην κόκκινη γραμμή η εγχώρια βιομηχανία

Τα όρια αντοχής ξεπεράστηκαν για πολλές ελληνικές βιομηχανίες. Οι περισσότερες εταιρείες σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τις κλωστές, τον χάλυβα, το αλουμίνιο, τις κατασκευές, βρίσκονται πλέον στην κόκκινη γραμμή. Οι ταμειακές ροές είναι μηδενικές, η ρευστότητα καθημερινά περιορίζεται.


Ηδη στελέχη αυτών των επιχειρήσεων με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» κάνουν λόγο ακόμη και για στάση πληρωμών σε προμηθευτές, ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζομένους εάν δεν δοθεί μία λύση στην τραπεζική αναχρηματοδότηση.

Η απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες δεν αιφνιδίασε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης στις μεταξύ τους συζητήσεις είναι σίγουροι ότι και άλλες επιχειρήσεις θα ανακοινώσουν τη μεταφορά της έδρας τους τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Οπως τονίζουν επιχειρηματίες στην «Κ» που καθημερινά προσπαθούν να διατηρήσουν σε επαρκή επίπεδα τη ρευστότητα των εταιρειών τους, «σήμερα και οι 4 συστημικές τράπεζες σε συνεργασία δεν μπορούν να σηκώσουν μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις δανείων που ξεκινούν από τα 300 εκατ. ευρώ και άνω».

Η Βιοχάλκο άλλα και οι άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετά από συζητήσεις πολλών μηνών με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών έχουν καταλήξει στην άποψη ότι για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αγορές χρήματος θα πρέπει να μεταφέρουν τις διοικήσεις τους στο εξωτερικό. Κάποιες λέγεται ότι έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς ακόμη και των παραγωγικών τους μονάδων από τον Νοέμβριο του 2012.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει απόφαση για τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot σε παλαιότερη γενική συνέλευση έχει τονίσει ότι δέχεται πιέσεις από τους ξένους μετόχους να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, ενώ η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν υπογραμμίζει ότι λόγοι πατριωτισμού δεν της επιτρέπει μία τέτοια κίνηση εκτός εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες. Ο πρόεδρος της Motor Oil Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει τονίσει ότι ακόμη και σήμερα η εταιρεία μπορεί να δανείζεται αξιοπρεπώς λόγω του ονόματός της και της αξιοπιστίας της.

Στο σύνολό τους, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα τη συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης, τη μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και την έκρηξη των εμπορικών επισφαλειών. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, όσες ανταγωνίζονται στον διεθνή στίβο καλούνται να υπερπηδήσουν και το εμπόδιο της στραγγαλιστικής φορολογικής πολιτικής, της τραπεζικής πιστωτικής συρρίκνωσης και της χρόνιας αναποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση.

Η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κρίνεται αυτή την περίοδο, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Ρίχνοντας μια ματιά στους ισολογισμούς εξαμήνου του 2013 διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο πως το κόστος δανεισμού παρέμεινε υψηλό με αποτέλεσμα, όσες εταιρείες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες, να έχουν υψηλότερους πιστωτικούς τόκους.

Παράλληλα, συνεχίστηκε ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους κυρίως μέσω μισθολογικών μειώσεων.

Σε γενικές γραμμές, η ενίσχυση των ταμειακών ροών αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων σχεδόν των διοικήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε συνδυασμό ασφαλώς με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για περικοπή του κόστους λειτουργίας των εταιρειών. Η γενική αντίληψη των περισσότερων διοικήσεων για το άμεσο μέλλον, όπως εκφράστηκε μέσα από τις τηλεδιασκέψεις του Σεπτεμβρίου δεν αφήνουν και πολύ χώρο για αισιοδοξία.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι «και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες σκέφτονται να πάρουν αποφάσεις ανάλογες αυτής της Βιοχάλκο, καθώς σταδιακά “μένουν” από αντοχές, σε ένα περιβάλλον, που δεν είναι σε θέση, πλέον, να διασφαλίσει τους στοιχειώδεις όρους για εύρυθμη λειτουργία».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...