Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επιβολή Κεφαλικού Φόρου στους φορολογούμενους

Λίγοι πολίτες θα καταφέρουν να γλιτώσουν φέτος από τα «νύχια» της Εφορίας, που θέλει οι φορολογούμενοι να ξεπεράσουν σώνει και καλά το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ
«Πυραμίδα» με όλα τα εισοδήματα είναι υποχρεωμένοι να φτιάξουν φέτος 8,5 εκατ. φορολογούμενοι κατόπιν εντολής της εφορίας, που θέλει σώνει και καλά να ξεπεραστεί το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο «κεφαλικός φόρος».

Ως εκ τούτου εξαιρετικά λίγοι είναι τελικά οι πολίτες που θα γλιτώσουν από τα «νύχια» της εφορίας. Ακόμη κι όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα το 2012 και ήλπιζαν ότι θα γλιτώσουν πλανώνται πλάνην οικτράν καθώς πέφτουν στη «νάρκη» των τεκμηρίων διαβίωσης.

Καταπώς φαίνεται η παγίδα της φετινής φορολογικής δήλωσης κρύβεται στην άθροιση όλων των εισοδημάτων, αφού ακόμα και επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν σε αγρότες προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς

Το νέο έντυπο της δήλωσης που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης έως το τέλος Αυγούστου, όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας 18 ετών και άνω, κρύβει πολλές «παγίδες» τις οποίες, αν δεν προσέξουν οι υπόχρεοι, θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους.

Για πρώτη φορά δηλώνονται υποχρεωτικά όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012. Οπως τόκοι από καταθέσεις, μερίσματα, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, υπεραξίες ακινήτων ακόμη και γεωργικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις.

Πρόκειται για εισοδήματα που μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους για ορισμένα από αυτά δεν ήταν υποχρεωτική. Με τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών, οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ και με συντελεστές από 1% έως και 4%.

Για να μπορέσει όμως η εφορία να υπολογίσει τον κεφαλικό φόρο του 2013 πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί το «αγκάθι» που έχει να κάνει με την υποχρέωση δήλωσης των τόκων από τις καταθέσεις, καθώς οι υπόχρεοι θα ζητήσουν τη σχετική βεβαίωση από τις τράπεζες.

Το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει με τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, φαίνεται όμως πως η υποχρέωση θα αφορά μόνον ποσά πάνω από 250 ευρώ. Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφές με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σε μια προσπάθεια οι βεβαιώσεις να ταχυδρομηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα στους φορολογούμενους.

Tα προστατευόμενα 

Οι υπόχρεοι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή των στοιχείων των προστατευόμενων μελών. Από φέτος είναι υποχρεωτικός ο ΑΦΜ για όλους όσοι έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αλλα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους υπόχρεους είναι να δηλωθούν σωστά τα στοιχεία, τα ποσά των αποζημιώσεων, τα εφάπαξ και τα ενοίκια κύριας κατοικίας και ο αριθμός παροχής ρεύματος για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.

Το ρολόι της ΔΕΗ αποτελεί το δόκανο της εφορίας προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι καταναλωτές πληρώνουν το «χαράτσι» και ποιοι όχι. Είχε προηγηθεί αυτή η διαδικασία για την κύρια κατοικία με το περσινό έντυπο, η οποία φέτος επεκτάθηκε και για τα υπόλοιπα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιοκτήτες.

Το 2013 θα είναι η τελευταία φορά που θα εκπέσουν από τον φόρο και σε ποσοστό 10% οι γνωστές «εκπτώσεις» (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα).

Οι 11 παγίδες της φορολογικής διαδρομής 

Τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, εξοχικές κατοικίες αλλά και για όσους δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, που αναπόφευκτα εμπλέκονται σε αυτά, αποδοχές που δεν εισπράχθηκαν, αποδείξεις δαπανών για το 25% του εισοδήματος που θα δηλωθεί και επιτηδευματίες οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί με «μπλοκάκι» συνιστούν τα πλέον κρίσιμα σημεία αυτής της… φορολογικής διαδρομής. Αναλυτικότερα, τα 11 επικίνδυνα σημεία της δήλωσης είναι:

1. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Οσοι έχουν έναν εργοδότη και σύμβαση εργασίας ή έχουν έως τρεις εργοδότες αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από έναν, τότε θα πρέπει να προσέξουν τη συμπλήρωση του πίνακα 2 (κωδικός 019-020) εάν θέλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ που θα καταβάλουν οι υπόλοιποι επιτηδευματίες.

2. Τέλος επιτηδεύματος. Απαλλάσσονται από το Τέλος όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950.

3. Αριθμός παροχής ρεύματος. Οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση φόρου αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης θα πρέπει να δηλώσουν το σχετικό ποσό το οποίο θα είναι μειωτικό του φόρου.

5. Εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους που απέκτησαν το 2012 ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί (659-660).

6. Αποδοχές – ενοίκια που καταβλήθηκαν αναδρομικά. Αποδοχές που δεν εισπράχθηκαν και αποδόθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο από τον εργοδότη ή ποσά ενοικίων που καταβλήθηκαν σε έτος μεταγενέστερο του χρόνου υποβολής της δήλωσης θα δηλωθούν από τους φορολογούμενους με συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν.

7. Δαπάνες αποκατάστασης ακινήτου. Εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου.

8. Ακίνητα. Οσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ. για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3% θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 177 στον πίνακα 4Ε.

9. Εκπτώσεις δαπανών. Εκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος μπορούν να διεκδικήσουν φέτος (και για τελευταία φορά) οι φορολογούμενοι για ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, δωρεές, χορηγίες, στεγαστικά δάνεια και ποσά διατροφής.

10. Αποδείξεις. Το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος σε αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι φέτος στην Εφορία. Οσοι δεν τις μαζέψουν, θα πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού που έμεινε ακάλυπτο. Ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι τα 15.000 ευρώ.

11. Γεωργικές επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν σε αγρότες για τη γεωργική τους παραγωγή θα αθροίζονται με τα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου (δηλώνονται στους κωδικούς 995-996) και επί του συνόλου των οποίων θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά.

Φόρος και για όσους δεν έχουν εισοδήματα 

Φόρο για μηδενικά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι εξαιτίας της «νάρκης» των τεκμηρίων την οποία έχει τοποθετήσει η Εφορία.

Την ίδια «νάρκη» θα πατήσουν και όσοι επιτηδευματίες δηλώσουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, καθώς η Εφορία υπολογίζει από μόνη της τα εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες ώστε να μη μένει πια σχεδόν κανείς αφορολόγητος.

Στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία κατά την εκκαθάριση της δήλωσης λαμβάνεται και ένα ποσό ελάχιστης ετήσιας «αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης».

Αυτό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση των συζύγων ο καθένας βαρύνεται με ελάχιστη ετήσια «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ύψους 2.500 ευρώ.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση στο ελάχιστο αυτό ποσό τεκμηρίου διαβίωσης προστίθεται και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση την έκταση και την τιμή ζώνης της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας (ιδιόκτητης, εκμισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης) που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος για τη διαμονή του.

Από κει και πέρα εάν ο φορολογούμενος χρησιμοποιεί και Ι.Χ. αυτοκίνητο, τότε προστίθεται στα προαναφερθέντα τεκμήρια και αυτό που προκύπτει με βάση τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου αυτού, οπότε το τεκμαρτό εισόδημα ανεβαίνει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο.

Ειδικότερα:

* Κατοικίες: Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνον όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς.

Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

*Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα ξεκινά από τις 4.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά. Ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, το τεκμήριο μειώνεται κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

*Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία: Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

*Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτου κ.λπ.: Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.










*Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο για τα σκάφη αναψυχής που εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2012 ξεκινά από τα 4.000 ευρώ για μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα.

*Πισίνες: Το τεκμήριο για τις πισίνες κυμαίνεται από 160 ευρώ και μέχρι τα 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

*Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης. Κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων εφαρμόζεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.











efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...