Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου για την σχεδιαζόµενη κατάργηση του Λιµενικού Ταµείου

Στη Σκύρο, σήµερα στις 25 του µηνός Φεβρουαρίου του έτους 2013, ηµέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 το Δηµοτικό Συµβούλιο του Δήµου συνήλθε σε έκτακτη δηµόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δηµοτικού Συµβουλίου Σκύρου, ύστερα από την µε αριθµό πρωτ. 1039 από 25-02-2013 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δηµοτικού Συµβουλίου, η οποία επιδόθηκε και δηµοσιεύθηκε νόµιµα, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.5 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ ΑΙ 87). 


Διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο στη συνεδρίαση η νόµιµη απαρτία, δεδοµένου ότι
σε σύνολο 17 µελών παραβρέθηκαν παρόντα 17 µέλη και ονοµαστικά οι: 


ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

1. Μαυρογεώργης Σταµάτιος 

2. Κουκοβίνου Ελένη 

3. Φτούλης Δηµήτριος του Γεωργίου 

4. Μαυρίκος Αρτέµιος 

5. Μιχάλης Εµµανουήλ 

6. Μελέντης Γεώργιος 

7. Μανίνη Άννα 

8. Τραχανάς Μαντζουράνης 

9. Φτούλης Σταµάτιος 

10. Ευσταθίου Δηµήτριος 

11. Αγγελής Δηµήτριος 

12. Τράκος Ιωάννης 

13. Στάθης Γεώργιος 

14. Ψαριώτης Γεώργιος 

15. Τσακαµήςlωάννης 

16. Τραχανά Ροδόπη 

17. Μαντζουρανάκη Μαντζουράνα 

Προσκληθείς παρίστατο και ο κ. Δήµαρχος 

Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και η Σκαλτσάρη Σπυριδούλα υπάλληλος του Δήµου για την τήρηση των πρακτικών. 

Ο κ. Πρόεδρος της συνεδρίασης θέτει προς συζήτηση το µοναδικό θέµα της ηµερησίας διάταξης το οποίο αφορά στην σχεδιαζόµενη κατάργηση του λιµενικού ταµείου Σκύρου και στην ενσωµάτωσή του στον Οργανισµό Λιµένων Νοµού Ευβοίας Ανώνυµη Εταιρεία» µε έδρα το Δήµο Χαλκίδας. 

Πριν από την συζήτηση του θέµατος και σύµφωνα µε τις διατάξεις του αρ 67 παραγρ 5 του ν 3852/2010, .0 κ. Πρόεδρος αναφέρει σχετικά µε την σπουδαιότητα του θέµατος και ζητά από τα µέλη του Δ.Σ να αποφασίσουν σχετικά µε την συζήτησή του και την λήψη απόφασης επ αυτού, κρίνοντας ότι η µη λήψη απόφασης βλάπτει αµέσως και σπουδαίωςτα συµφέροντα της Σκύρου. 

ΑΔΑ: ΒΕΤ6Ω1 Σ-ΛΘΡ ΟΜΟΦΩΝΑ οι κ.κ. δηµοτικοί σύµβουλοι συµφωνούν για τον χαρακτηρισµό του θέµατος ως κατεπείγον, την συζήτησή του και την λήψη απόφασης επ αυτού, την οποία (απόφαση) ο Δήµος να κοινοποιήσει προς κάθε συναρµόδια υπηρεσία προκειµένου να ληφθεί υπόψη η βούληση της Σκύρου σε θέµατα που αφορούν την διαχείριση τοπικών θεµάτων. 

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος καλεί τα µέλη του δηµοτικού συµβουλίου να διατυπώσει την θέση του σχετικά µε το θέµα. Οι κ. κ. δηµοτικοί σύµβουλοι µετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τα ανωτέρω 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ 

Εκδίδουν το πιο κάτω ψήφισµα το οποίο αποτελεί την θέση του Δηµοτικού Συµβουλίου Σκύρου σχετικά µε την συνέχιση της λειτουργίας του Λιµενικού Ταµείου Σκύρου: 

Το Δηµοτικό Συµβούλιο Σκύρου ΟΜΟΦΩΝΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην σχεδιαζόµενη ,κατάργηση του Λιµενικού Ταµείου Σκύρου και ζητά την συνέχιση της λειτουργίας του για τους παρακάτω λόγους. 

1/ Το Λ. Τ Σκύρου εδρεύει στη Νήσο Σκύρο και για το λόγο αυτό δεν µπορεί να διοικείται εξ αποστάσεως από την Χαλκίδα µε την ίδια ευχέρεια των λοιπών υπό κατάργηση Λ. Τ Ευβοίας τα οποία είναι προσβάσιµα οδικά. 

2/ Το Λιµενικό ταµείο Σκύρου αποτελεί βασικό εργαλείο της τουριστικής πολιτικής της Σκύρου. Το Λιµενικό Ταµείο Σκύρου καθορίζει και διαχειρίζεται άψογα την εικόνα της πύλης του Νησιού που είναι η Λιναριά το λιµάνι της Σκύρου. 

3/ Στον Λιµένα της Λιναριάς προσεγγίζουν Ε/Γ -Ο/Γ πλοία - κρουαζιερόπλοια και κάθε λογής τουριστικά σκάφη και η εικόνα του λιµανιού επιβάλλεται να είναι διαρκώς άψογη γι αυτό και το λιµάνι του Νησιού και δεν µπορεί να διοικείται εξ αποστάσεως και ανεξάρτητα των λοιπών εµπλεκόµενων τοπικών φορέων. 

4/ Το Λιµενικό Ταµείο Σκύρου δεν παράγει δαπάνη για προσωπικό αφού δεν διαθέτει ούτε µια οργανική θέση. Δεν παράγει έξοδα αφού στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο. Ο Πρόεδρος και τα µέλη της Λιµενικής επιτροπής είναι άµισθα. Λειτουργεί σε εθελοντική βάση άψογα. 

5/ Η Σκύρος έχει µια διοικητική αυτοτέλεια και τυγχάνει εξαιρέσεων. Με την παρέµβαση και του Δήµου, το Λιµενικό Ταµείο Σκύρου το 2012 συστέγασε το τελωνείο Σκύρου, το οποίο τελικά παρέµεινε στο νησί και δεν καταργήθηκε. 

6/ Η στρατηγική σηµασία της Σκύρου µε την παρουσία Αεροπορίας Ναυτικού Στρατού, µε στρατιωτικό αεροδρόµιο ναύσταθµο και πολλές άλλες εγκαταστάσεις υψίστης σηµασίας δεν επιτρέπουν την διαχειριστική τυχόν υπολειτουργία των Λιµενικών της εγκαταστάσεων. 

Ζητάµε την διατήρηση του Λιµενικού Ταµείου Σκύρου µε έδρα στο Λιµάνι της Λιναριάς Σκύρου ως κρατικό Λιµενικό Ταµείο ή την υπαγωγή του στον Δήµο Σκύρου ελλείψει νοµοθετικού πλαισίου ως αυτοτελούς κρατικού. 

Ζητάµε να µην υποβαθµιστεί και αποδυναµωθεί το νησί της Σκύρου µε την σχεδιαζόµενη κατάργηση του Λιµενικού Ταµείου Σκύρου. 

. Ζητάµε την εξαίρεση του από την σχεδιαζόµενη κατάργηση για να 

προστατευθεί ο τοπικός τουριστικός σχεδιασµός, το τουριστικό προϊόν του Νησιού και τα εισοδήµατα των κατοίκων του. 

Ζητάµε το δικαίωµα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιλαµβάνεται τοπικών της υποθέσεων 

Ζητάµε την εξαίρεση του από την σχεδιαζόµενη κατάργησή του Λιµενικού Ταµείου Σκύρου µε το σχέδιο νόµου ..... «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση από 13-12­2012 έως 28-12-2012, και το αρ. 47 στο οποίο αναφέρονται τα εξής: 

«1. Το Ν.Π Δ.Δ. µε την επωνυµία Λιµενικό Ταµείο Χαλκίδας µετατρέπεται σε Ανώνυµη Εταιρεία µε την επωνυµία «Οργανισµός Λιµένων Νοµού Ευβοίας Ανώνυµη 

ΑΔΑ: ΒΕΤ6Ω1 Σ-ΛΘΡ Εταιρεία» και µε διακριτικό τίτλο «Ο.Λ.Ν.Ε. Α.Ε.» και έδρα το Δήµο Χαλκίδας .... .4. Τα Λιµενικά Ταµεία Νοµού Ευβοίας, Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύµης, Λίµνης, Μαρµαρίου, Σκύρου, Στύρων και Ωρεών που προήλθαν από τη διάσπαση του Λιµενικού Ταµείου Νοµού Ευβοίας σύµφωνα µε τις διατάξεις του Π.Δ. 86/2003 (ΦΕΚ Α-80) « Περί Διασπάσεως του Λιµενικού Ταµείου Νοµού Ευβοίας» συγχωνεύονται στην πιο πάνω Ανώνυµη Εταιρία». 

Το Δηµοτικό Συµβούλιο Σκύρου στηρίζει την διοίκηση του Λιµενικού Ταµείου Σκύρου αναγνωρίζοντας την προσωπική καθηµερινή παρουσία και προσπάθειά του στην συνεχή αναβάθµιση της εικόνας του λιµανιού και των παρεχόµενων από αυτό υπηρεσιών. 

Για τους πιο πάνω λόγους το Δηµοτικό Συµβούλιο Σκύρου εκφράζει την διαµαρτυρία του για την σχεδιαζόµενη συγχώνευση των Λιµενικών Ταµείων Ευβοίας στην Ανώνυµη Εταιρία µε την επωνυµία «Οργανισµός Λιµένων Νοµού Ευβοίας Ανώνυµη Εταιρεία» όπως διατυπώνεται στο αρ. 47 του σχεδίου νόµου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α. α. 27/2013 Συντάχθηκε και υπογράφηκε το παρόν πρακτικό 



Ο Πρόεδρος 
Μαυρογεώργης Σταµάτιος 

Η Γραµµατέας 
Τραχανά Ροδόπη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...