Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Άνοιξε ο χορός των επιμετρήσεων και θα μετρηθούν όλα - Κάποιοι ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη


Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση 62 της 28/5/2012 του Δημάρχου Καρύστου με την οποία ορίζει δύο μηχανολόγους του Δήμου να κάνουν επιμετρήσεις σε δεκατρία (13) μικρά τεχνικά έργα του πρώην Δήμου Στυρέων συνολικής αξίας 90.000 ευρώ.
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό που όμοιό του δεν έχει στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης !
Τα έργα αυτά βέβαια έγιναν με αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε και μέλος της αντιπολίτευσης όπως ώριζε ο νόμος και έχουν πλήρη γνώση αυτών τόσο οι τότε αντιδήμαρχοι και σημερινοί σύμβουλοι του κ. Μανώλη, Γιάννης Νικολής και Μαρία Τσαπέπα, όσο και οι άλλοι  δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της εποχής.

Σήμερα όμως την αδυναμία να κάνουμε προϋπολογισμό την καλύπτουμε με επιμετρήσεις μικροέργων πριν 3-4 χρόνια στα Στύρα. Αλλάζουμε την ατζέντα των σοβαρών θεμάτων και αρχίζουμε να λέμε "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε".
Δεν αντιλαμβάνομαι βέβαια πώς οι μηχανολόγοι (και όχι πολιτικοί μηχανικοί όπως έπρεπε να είναι) του Δήμου Καρύστου που θα κάνουν τις επιμετρήσεις μπορούν να συντάξουν και να υπογράψουν εκθέσεις επιμέτρησης και πώς νομιμοποιούνται να το κάνουν για μια προηγούμενη δημοτική περίοδο. Αλλά αυτά είναι θέματα που δεν είναι της παρούσας. Τα γραφόμενά τους θα κριθούν αναλόγως, καθώς θα είναι δημόσια έγγραφα υποθέτω. Πολύ πρόθυμα πάντως θα είμαι στη διάθεσή τους να τους βοηθήσω σε ότι χρειαστούν προσωπικά και με φωτογραφικό υλικό.  

Διαπιστώνω όμως δυστυχώς ότι η πολιτική εμπάθεια συνεχίζει τον απύθμενο παραλογισμό της και, μετά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του προϋπολογισμού του Δήμου Καρύστου και την παρατηρούμενη αταξία που έχει φέρει δυνατές σεισμικές δονήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες, αντί να πέσει το βάρος των υπηρεσιών του Δήμου σε άμεσες αποφάσεις και ενέργειες προς ώφελος του Δήμου ακολουθείται η τακτική του "εδώ ο κόσμος καίγεται και η γριά χτενίζεται". Γιαυτό και ο Δήμος έφτασε εκεί που όλοι ξέρουν και τόσοι δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν.  

Δυστυχώς οι υπάλληλοι παίρνουν εντολές να "ψάξουν" αν ο πρώην δήμος Στυρέων έβαζε πέτρες σε μαντρότοιχους νεκροταφείων και έστρωνε πλάκες στις αυλές των εκκλησιών ή αν έβαλε καλοριφέρ σ' ένα σχολείο και λοιπά, όταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Καρύστου για το 2012 περιλαμβάνονται περσινά έργα ως φετεινά και τίτλοι έργων που δεν αντιστοιχούν ούτε καν σε δημοτική περιουσία και όταν Απολογισμοί πρώην Δήμων αλλού αναφέρουν ότι δεν έχουν οφειλές και μετά θυμούνται ότι έχουν. Δηλαδή ενεργό επιστημονικό προσωπικό του δήμου παίρνει εντολή να ασχοληθεί με .....το γινάτι κάποιων. Αλλά το γινάτι ως γνωστόν ....βγάζει μάτι !

Η κωμικοτραγική αυτή κατάσταση μου θυμίζει ότι ο Δήμος Καρύστου αρνείται να πληρώσει νόμιμες δαπάνες από την σίτιση των χορευτικών συγκροτημάτων στο Πανευβοϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών του 2010 στα Στύρα, όταν μάλιστα ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος φιγουράρει στις φωτογραφίες να καμαρώνει το χορευτικό συγκρότημα Μαρμαρίου και Καρύστου. Τραγέλαφος ή μάλλον τράτζικκκκκκ   που λέει και η Τασούλα του Κίτσου στη διαφήμιση !

Αφού όμως τα πράγματα γίνονται έτσι πρέπει να ρωτήσουμε αν οι μηχανικοί του Δήμου Καρύστου έχουν παραλάβει όλα τα έργα του 2011 του Δήμου  όπως είναι τα έργα στο 2ο Δημοτικό Καρύστου, την Ανάπλαση Αλμυροποτάμου, τη γέφυρα στη θέση Μάρμαρα Πηλιάτη Στύρων, το έργο υδροδότησης Τσακαίων κ.α. στα οποία κόπηκαν τιμολόγια για πληρωμή δαπανών που έγιναν απολύτως παράνομα (πρώτα τα έργα μετά οι αναθέσεις), είτε εντός ρεμάτων ή αιγιαλού και παραλίας, είτε χωρίς εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών με απευθείας προμήθειες μπετόν ή προς πληρωμή άλλων εργολάβων.

Παράδειγμα η "ανάπλαση" της παραλίας Αλμυροποτάμου που έγινε το 2011 χωρίς μελέτη και χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, με απευθείας ανάθεση της προμήθειας μπετόν και διάστρωση εντός αιγιαλού και παραλίας είναι νόμιμο έργο και νόμιμη δαπάνη; Πώς θα παραληφθούν αυτά από τις επιτροπές παραλαβής του Δήμου; Εμείς τόσα χρόνια με νόμιμες μελέτες δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό το έργο γιατί προσκρούαμε πάντα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενώ οι "απευθείας" μπετονιέρες και το "πάρτε διαβόλοι βάγια" είναι νόμιμο;   

Η κατασκευή γέφυρας (και η δαπάνη της) στη θέση Μάρμαρα Πηλιάτη το 2011 εντός μη οριοθετημένου ρέματος χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών με απευθείας ανάθεση σε άλλον εργολήπτη από τον τελικό κατασκευαστή και η πληρωμή τιμολογίων άλλου για λογαριασμό άλλου έγινε νόμιμα; Ενώ όμως επί 3 τετραετίες ο Ζ. Λέκας και εγώ δεν τολμήσαμε να το κάνουμε χωρίς μελέτη ο δημοτικός σύμβουλος και ανηψιός του δημάρχου που το ζητούσε τόσα χρόνια το επέτυχε με συνοπτικές διαδικασίες ! Γνωρίζω και τα πρόσωπα και τα πράγματα. 

Εχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι τι σημαίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να καταγγελθούν μόνο αυτά τα δύο έργα; 

Δεν ξέρω επίσης ποιος υπάλληλος του δήμου Καρύστου θα βεβαιώσει ότι ανταποκρίνονται στην αλήθεια όλα τα τιμολόγια που κόπηκαν για εργασίες του κτιρίου του 2ου δημοτικού σχολείου Καρύστου π.χ. Κουφώματα, μπετά, σιδηρικές εργασίες κλπ. 

Αλλά αφού άρχισαν τις επιμετρήσεις δεν είναι καιρός να επιμετρηθούν από τους μηχανικούς του Δήμου τα χωματουργικά έργα που αναφέρονται κάπως ως "καταπτώσεις λίθων" επί 12 χρόνια στο Μαρμάρι στην πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή του Αγίου Δημητρίου - Καλλιανού;

Με ποια νομιμότητα έγιναν και, αν έγιναν, πώς θα πληρωθούν τα ατέλειωτα προεκλογικά χωματουργικά στον Καφηρέα, στο Κατσαρώνι, στο Γιαννίτσι, στο Μετόχι, στον Πλατανιστό που έγιναν με εντολή του πρώην δημάρχου Μαρμαρίου σαν να ήταν ήδη δήμαρχος ολόκληρης της περιοχής του νέου Δήμου; Τα ονόματα των χωματουργών είναι είναι γνωστά !  

Ο Δήμος Στυρέων αντιμετώπισε το 2007 μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές σε όλη την Ελλάδα (100.000 στρέμματα καμμένης γης, 20.000 παραγωγικά δέντρα, 1000 ζώα, 25 σπίτια, 15 χιλόμετρα καμμένα δίκτυα ύδρευσης, καμμένα μοτέρ αντλιοστασίων, εκτατοντάδες προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές και τις επισυμβείσες πλημμύρες του Οκτωβρίου 2007 σε Κάψαλα και Νημποριό και 2.000 βεβαιώσεις πυροπληξίας, καθώς και πολλά άλλα που υπάρχουν στο αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Στυρέων και στο δικό μου. Ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2 χρόνια. 

Αυτά είναι καταγεγραμμένα από όλες τις επίσημες υπηρεσίες του κράτους, την Πυροσβεστική, τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον τότε Νομάρχη και σημερινό Αντιπεριφειάρχη και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Τα γνωρίζουν όλοι οι βουλευτές του νομού που στάθηκαν στο πλευρό μας, οι Αρχηγοί των κομμάτων που επισκέφθηκαν τα Στύρα μέχρι και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που ήρθε επιτοπίως. 
Μπορεί να μας δείξει κάποιος ότι διαχειρίστηκε μια αντίστοιχη βιβλική καταστροφή και τις παρόμοιου μεγέθους συνέπειές της;  

Εγώ όμως έχω ως πολίτης το δικαίωμα να ρωτήσω με ποια νομιμοποιητικά έγγραφα κηρύχθηκε πυρόπληκτο το δημοτικό διαμέρισμα των Στουππαίων όταν είναι απολύτως γνωστό ότι η πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007 σταμάτησε στις Κούρθες δηλαδή στο όριο του δήμου Στυρέων με τον Δήμο Μαρμαρίου; Η κήρυξη των Στουππαίων ως πυρόπληκτο διαμέρισμα ενέταξε την περιοχή αυτή στα ευεργετήματα δηλαδή κρατικές επιχορηγήσεις για τον Δήμο Μαρμαρίου και για τους κατοίκους είσπραξη των 3.000 ευρώ ανά οικογένεια που δόθηκαν τότε από την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ δεν είχαν πληγεί καθόλου. Ακόμα και οι κτηνοτρόφοι του Μαρμαρίου που παρουσίασαν μισθώσεις βοσκοτόπων στον Δήμο Στυρέων αποζημιώθηκαν ως πυρόπληκτοι. Πώς χρησιμοποιήθηκαν οι έκτακτες αυτές υψηλές κρατικές επιχορηγήσεις από τον δικαιούχο Δήμο; 

Για να έρθουμε πάλι στα σημερινά η απευθείας ανάθεση χωματουργικών εργασιών σε μια ομάδα χωματουργών μετά από "μη γόνιμο διαγωνισμό" από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2011 με ετήσια σύμβαση (τι ετήσια από Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη;) χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες εργασίες και ποσά είναι νόμιμη; Πέρα απ' αυτό πώς επελέγησαν οι συγκεκριμένοι (μεταξύ αυτών και σύζυγοι μεταξύ τους, ή υιοί κολλητών του δημαρχιακού περιβάλλοντος) και γιατί δεν καταρτίστηκε μητρώο χωματουργών του Δήμου ώστε όλοι να συμμετέχουν; Συγκεκριμένος νεαρός χωματουργός που ασχολείται με τη Χωματερή του Δήμου με ποια σύμβαση απασχολείται και αμοίβεται;    

Οι προμήθειες καυσίμων και οι τεράστιες σχετικές δαπάνες του Δήμου Καρύστου για το 2011 έγιναν απολύτως νόμιμα; Δεν υπάρχουν π.χ. κωλύματα συγγένειας πουθενά και για κανέναν; Τα ελαστικά των οχημάτων αντιστοιχούν με τις τόσο δαπανηρές προμήθειες; Οι προμηθευτές ελαστικών που είναι ταυτόχρονα και προμηθευτές καυσίμων; Να μη μιλήσουμε για τις συντηρήσεις, τα ανταλλακτικά και τις ασφάλειες οχημάτων. Είναι ασφαλισμένα τα οχήματα του δήμου Καρύστου σήμερα;

Ο Βιολογικός Καθαρισμός με ποιούς όρους λειτουργεί και ποιός είναι υπεύθυνος; Τι σημαίνει μεταφορά λυμμάτων; 

Υπάρχουν "ανομολόγητα" χρέη ετών προς το ΙΚΑ με υψηλές προσαυξήσεις από κατασκευή δημοτικού κτιρίου και δημοτική επιχείρηση; Διαθέτει ο Δήμος Καρύστου σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα; 

Αφού άνοιξε ο χορός των επιμετρήσεων θα μετρηθούν όλα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν υπάρχουν.
Προφανώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη ειδικά όταν ο τσοπάνης αυτός ...... ξέρει γράμματα !!!  

Σοφία Μούτσου
τ. Δήμαρχος Στυρέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...