Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κρούσματα ελονοσίας στην Εύβοια

Η «εκριζωμένη» και ξεχασμένη από το 1974 (!) στη χώρα μας νόσος, επέστρεψε τον περασμένο Ιανουάριο με τις πρώτες εστίες μόλυνσης να εντοπίζονται στην περιοχή του Ευρώτα σε ομάδες παράνομων μεταναστών. Τους θερινούς μήνες τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ το peak καταγράφηκε τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά 63 άνθρωποι έχουν νοσήσει με ελονοσία. Από αυτούς, οι 33 είναι Έλληνες, για τους οποίους σημειώνεται ότι δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού όχι μόνο σε περιοχές που ενδημεί η ελονοσία, αλλά ούτε

κι εκτός Ελλάδας το τελευταίο έτος!
Μεμονωμένα περιστατικά ελονοσίας καταγράφονται όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δύο κρούσματα αναφέρονται στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική και

άλλα δύο στον Ορχομενό Βοιωτίας και την Αγιά Λάρισας αντιστοίχως.

Τα άλλα 30 περιστατικά της νόσου αφορούν αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες, με το πιο πρόσφατο να αφορά Πακιστανό μετανάστη που είχε εισέλθει στη χώρα πριν από δύο μήνες, κατά δήλωσή του. Αναλυτικά, καταγράφηκαν 21 ασθενείς από το Πακιστάν, ένας από το Μαρόκο, δύο από το Αφγανιστάν, ένας από την Πολωνία και έξι από τη Ρουμανία.

Το υπουργείο Υγείας «ρίχτηκε» στη μάχη κατά της ελονοσίας εκδίδοντας κι εφαρμόζοντας υγειονομική διάταξη η οποία επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και δεν φροντίζουν για την εξέτασή τους αλλά και για τη θεραπεία τους, εφόσον αυτοί νοσούν. Παράλληλα, εγκατέστησε Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Λακωνία η οποία υπέβαλε σε εξετάσεις και ελέγχους μεγάλο αριθμό μεταναστών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...