Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ερχονται πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

Αν και υπήρξε δέσμευση από την κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές μέχρι τον Ιούνιο που μας πέρασε, εν τούτοις εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμα τουλάχιστον ογδόντα δύο.

Η Κομισιόν παρέλαβε στις 26 Ιουλίου 2011 την τέταρτη έκθεση προόδου, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν κλείσει όλες οι υπάρχουσες παράνομες χωματερές, ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτόσνικ, απαντώντας σε ερώτηση του

ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γεωργίου Παπανικολάου.

Βάσει του άρθρου 14 της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής, όλες οι παράνομες χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ε.Ε. πρέπει να κλείσουν αμέσως ή να συμμορφωθούν με τα πρότυπα που προβλέπει η οδηγία περί υγειονομικής ταφής.

Η Ελλάδα είχε ενημερώσει την επιτροπή ότι δύο σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί με σκοπό να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του δικαστηρίου: Κλείσιμο των παράνομων χωματερών (Ιούνιος 2011) και αποκατάστασή τους έως το 2012.

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να τις κλείσει, προκύπτει ότι 82 λειτουργούν ακόμα στην επικράτεια της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί -μέχρι σήμερα δεν έγινε- «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων». Τι να πρωτοπληρώσουμε, αλλά τέτοια εποχή, τέτοια λόγια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...