Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και αισχρή την απόφαση του Δασαρχείου Λίμνης να απορρίψει το αίτημα συναδέλφισσας για λήψη γονικής άδειας με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου.
Η συναδέλφισσα ζήτησε να προσέρχεται στην εργασία της 1,5 ώρα αργότερα τις σχολικές ημέρες, ώστε να μπορεί να πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο. Οι 1,5 ώρες ημερησίως αφαιρούνται από τον συνολικό χρόνο της γονικής άδειας που δικαιούται η συναδέλφισσα. Ζητά δηλαδή να αξιοποιήσει τμηματικά, σε ώρες, την άδειά της για την καθημερινή φροντίδα του παιδιού της.
Με την απάντησή της, η υπηρεσία απορρίπτει αυτόν τον τρόπο χορήγησης, επικαλούμενη «αντικειμενικά και ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα» στην ομαδική μετακίνηση και στην οργάνωση των συνεργείων. Επικαλείται επίσης ότι οι εργασίες φύτευσης και ποτίσματος εκτελούνται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ως εναλλακτική προτείνει έναν συνεχόμενο μήνα άδειας, «όπως χορηγείται σε όλους».
Το επιχείρημα για τα ποτίσματα και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν στέκει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η συναδέλφισσα ζητά τη διευκόλυνση κατά τη σχολική περίοδο, όταν δεν επικρατούν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικαλείται η υπηρεσία. Ακόμη κι αν χρειαστούν ποτίσματα, μπορούν να προγραμματιστούν 1,5 ώρα αργότερα, με την προσέλευση της συναδέλφισσας.
Η υπηρεσία δεν εξηγεί γιατί αυτή η προσαρμογή θα ήταν αδύνατη στη συγκεκριμένη περίοδο. Παρουσιάζει ως «ανυπέρβλητο πρόβλημα» ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με στοιχειώδη προγραμματισμό των εργασιών, για να απορρίψει την καθημερινή διευκόλυνση μιας εργαζόμενης μητέρας.
Αλήθεια, η υπηρεσία που επικαλείται την ομαδική μετακίνηση και την αδυναμία μεμονωμένης μεταφοράς έχει υλοποιήσει το αίτημά μας για υπηρεσιακά αγροτικά οχήματα που θα μεταφέρουν το προσωπικό;
Μήπως καλύπτει τα καύσιμα και τα έξοδα μετακίνησής μας;
Όταν τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα. Τώρα που μια μητέρα ζητά διευκόλυνση, τους έπιασε ο πόνος για τις μετακινήσεις!
Δηλαδή, η μητέρα θα πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο για έναν μήνα και μετά τι; Ποιος θα το πηγαίνει την υπόλοιπη σχολική χρονιά;
Η καθημερινή ανάγκη φροντίδας δεν εξαφανίζεται με τη λήξη της άδειας. Η πρόταση της υπηρεσίας αφήνει το πρόβλημα άλυτο και μεταφέρει ξανά ολόκληρη την ευθύνη στην εργαζόμενη.
Καταγγέλλουμε επίσης την πρακτική που ακολουθούσε μέχρι πρότινος η υπηρεσία για τους γονείς που εργάζονται και οι δύο στο πρόγραμμα: όταν ο ένας γονέας έκανε χρήση της γονικής άδειας, η υπηρεσία έλεγε ότι ο άλλος γονέας δεν μπορούσε να λάβει καθόλου γονική άδεια. Έτσι, πολλοί συνάδελφοι στερήθηκαν την άδεια και σήμερα τα παιδιά τους έχουν ξεπεράσει τα 8 έτη.
Η υπηρεσία φέρει ευθύνη για την απώλεια του δικαιώματος.
Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να κάνουν οικογένεια, να αποκτούν παιδιά και να διαθέτουν τον χρόνο και τα μέσα για να τα μεγαλώσουν. Τα παιδιά των εργαζομένων έχουν δικαίωμα στη φροντίδα και στην παρουσία των γονιών τους. Η προστασία της μητρότητας, της πατρότητας και της ανατροφής των παιδιών δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν βολεύει τον προγραμματισμό της υπηρεσίας.
Σε ένα κράτος που φορτώνει στις εργατικές οικογένειες το κόστος της ανατροφής και αφήνει ακάλυπτες τις ανάγκες τους για δημόσιες και δωρεάν δομές φροντίδας, έρχεται τώρα η δασική υπηρεσία να βάλει εμπόδια ακόμη και στις ελάχιστες διευκολύνσεις.
Αυτή είναι η ουσία μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος. Οι διακηρύξεις για στήριξη της οικογένειας μένουν κενό γράμμα όταν ο εργαζόμενος γονιός αντιμετωπίζεται σαν να μην έχει παιδιά!
Η ασφαλής οργάνωση της εργασίας και η επαρκής στελέχωση αποτελούν ευθύνη του κράτους και της διοίκησης. Απαιτούμε να εξασφαλίζονται μαζί με τα δικαιώματα των γονιών. Δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενες μητέρες και οι εργαζόμενοι πατέρες να πληρώνουν με τα δικαιώματά τους τα προβλήματα οργάνωσης της υπηρεσίας.
Τα προβλήματα με τις γονικές άδειες και τις διευκολύνσεις των εργαζόμενων γονιών επανέρχονται ξανά και ξανά στο πρόγραμμα. Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων δεν μπορεί να αφήνεται κάθε φορά στην κρίση του εκάστοτε προϊσταμένου στο Δασαρχείο Λίμνης ή Ιστιαίας. Οι αρμόδιοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη για ενιαία λύση σε όλο το πρόγραμμα, με σαφείς και δεσμευτικές οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες.
Απαιτούμε
· Να ανακληθεί η απορριπτική απάντηση και να δοθεί, με ευθύνη των αρμοδίων, οριζόντια λύση σε όλο το πρόγραμμα. Να εκδοθούν σαφείς και δεσμευτικές οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες για τη χορήγηση γονικών αδειών και διευκολύνσεων που καλύπτουν τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες φροντίδας των παιδιών των εργαζομένων.
· Να εξασφαλίζεται η γονική άδεια για κάθε δικαιούχο γονέα, ανεξάρτητα από το αν την έλαβε ο άλλος. Με την αναγκαία ρύθμιση, να τη λάβουν και όσοι τη στερήθηκαν εξαιτίας αυτής της πρακτικής, ακόμη κι αν τα παιδιά τους έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8 έτη.
· Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων γονιών και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, με επαρκείς δημόσιες και δωρεάν δομές φροντίδας των παιδιών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν στο πλευρό της συναδέλφισσας. Κανένας εργαζόμενος μπροστά στο δίλημμα: δουλειά ή φροντίδα του παιδιού του!
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου