"Στο τρέχον ΕΣΠΑ (2021-2027) για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιστοιχούν για τον κάθε κάτοικο 737 ευρώ, έναντι 353 ευρώ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου", τόνισε ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα:
"Αναπτυξιακές πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη".
Επίσης, ο Βουλευτής Εύβοιας ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο την ενίσχυση της έντασης και του ύψους των ενισχύσεων για την Π.Ε. Εύβοιας του νέου επενδυτικού νόμου. Ειδικότερα, ο κ.Ζεμπίλης ανέφερε:
" Επίσης, να συγχαρώ τον Υπουργό τον κύριο Θεοδωρικάκο διότι γιαπρώτη φορά γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια να αλλάξει το παραγωγικό καιαναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας.Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Αυτόπροέκυπτε και από τους αναπτυξιακούς νόμους.
Από το γεγονός δηλαδή ότι η εκταμίευση τωνκονδυλίων κατά ένα ποσοστό 80% περίπου πήγαινε στον τουρισμό. Αυτό όμως προκαλούσε πολλές παθογένειες στην ελληνική οικονομία. ΗΕλλάδα ήταν ουραγός στην παραγωγικότητα της εργασίας.
Αυτό προέκυπτε διότι είναιπροφανές ότι στον τουρισμό ούτε εξειδίκευση προσωπικού μπορούμε να έχουμε, αλλά έχουμε και αδράνεια του εργατικού δυναμικού κατά την μη τουριστική περίοδο. Βεβαίως,και αυτά ταοποία ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο κύριος Αμανατίδης, δηλαδή το γεγονός ότι φεύγουνόλοι οι εργαζόμενοι, όλο το εργατικό δυναμικό από τις περιφέρειες και πηγαίνει στα νησιάνα εργάζεται.
Ακόμα, η χώρα ήταν ουραγός και στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης καιτων νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις. Επίσης αυτό είχε την εξήγηση ότι οι τουριστικέςεπιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, διότι δεν έχουμεφτάσει ακόμα στο σημείο να βρισκόμαστε σε μια πισίνα και να έρχεται ένα ρομπότ να μας προσφέρει ένα ρόφημα.
Επίσης και σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός στοέλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που βεβαίως το έλλειμμα αυτό αυξήθηκεακόμα περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2025 και βασίστηκε στην μείωση τωνεξαγωγών. Άρα λοιπόν για να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία θα πρέπει να δώσουμεμεγάλη βαρύτητα στις παραγωγικές επενδύσεις.
Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι αυτέςπου έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, όπως επίσης και στη μεταποίηση.
Διότι βλέπουμε ότι η παραγωγικότητα στη μεταποίηση, στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες βρίσκεται άνω από το 30 και 50% του μέσου όρου της παραγωγικότητας στηχώρα.
Επίσης, ένα πολύ σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε είναι και η χρησιμοποίηση τωναναπτυξιακών νόμων ως εργαλείου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Πράγματι μίακρίσιμη παράμετρος του δημογραφικού προβλήματος είναι η αστυφιλία, η αστικοποίηση.Δηλαδή, το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού συγκεντρώνεται στο 4% της έκτασης της χώρας και βέβαια τα φαινόμενα αυτά ενισχύθηκαν ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενεςδεκαετίες.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό να πω ότι κατά την περίοδο που το ελληνικόκράτος βρισκόταν σε ευμάρεια οικονομική και μπορούσε να διαθέτει πολλούςοικονομικούς πόρους το 78% των οικονομικών πόρων, πήγαιναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Άρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο είχαμε και το φαινόμενο αυτό. Στοσημείο αυτό θέλω να κάνω και μια παρατήρηση με βάση αυτό που είπε ο κύριοςΚαρχιμάκης. Πολλές φορές το ΑΕΠ δεν είναι ενδεικτικό σε σχέση με την οικονομικήδυνατότητα μιας περιφέρειας. Παραδείγματος χάρη, στη Στερεά Ελλάδα.
Στη ΣτερεάΕλλάδα είχαμε την άτυπη βιομηχανική πύκνωση των Οινοφύτων.
Στα Οινόφυτα παράγεταιτο 35% περίπου του βιομηχανικού εισοδήματος της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι τογεγονός αυτό εμφανιζόταν δηλαδή σε συγκεκριμένη περιοχή στη Βοιωτία το αυξημένοαυτό ΑΕΠ, λόγω της βιομηχανικής περιοχής και δεν είχε καμία σχέση με αυτά τα οποίαβιώνουν περιοχές οι οποίες εμφανίζουν γήρανση πληθυσμού και έλλειμμα ανάπτυξης,όπως παραδείγματος χάρη η Ευρυτανία και η Φωκίδα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στερούμαστε στη Στερεά Ελλάδα πόρους, οικονομικούςπόρους από το ΕΣΠΑ, διότι υπήρχε αυτή η στρεβλή στατιστική εικόνα και το οποίο βέβαιαανατράπηκε καθώς στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουμε αύξηση 108,8%.
Παίρνουμε χρήματα για τηΣτερεά Ελλάδα που ήταν υπερδιπλάσια και από τις δύο προηγούμενες προγραμματικέςπεριόδους και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη τρέχουσα περίοδο αντιστοιχούν σε κάθεκάτοικο της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας 737 ευρώ έναντι 353 ευρώ κατά τηνπροηγούμενη περίοδο.
Έτσι βλέπουμε στο τρέχον ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας να έχουμε πολλές δράσειςγια την υγεία, για την προσβασιμότητα, για τον πολιτισμό και για τη στήριξη τουανθρώπινου δυναμικού.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω επίσης ότι είναι πολύ σωστό ότιδεν θα πρέπει οι ενισχύσεις ιδιαίτερα για το τουρισμό να πάνε σε περιοχές πουαντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υπερτουρισμού, αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμεπεριοχές όπως χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Εύβοια που δεν έχει τα φαινόμενα αυτά,που μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά ακόμη περισσότερο και που βεβαίως αντιμετωπίζειτ α προβλήματα και της ορεινότητας και της νησιωτικότητας.
Παράλληλα είναι μια περιοχή που στερείται υποδομών και βέβαια πέραν τωνάλλων όλων αντιμετωπίζει πολύ συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνίες και νομίζωότι θα πρέπει να είναι μια από τις περιοχές που θα πρέπει να επιλεγεί προκειμένου ναέχουμε υψηλή ένταση των ενισχύσεων.
Επίσης, διαπιστώνω ότι σε πολλά προγράμματα, υπάρχει μία άδικηπρόβλεψη για τα νησιά τα οποία υπάγονται σε ηπειρωτικές περιφέρειες.
Δηλαδή, υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τα νησιά που υπάγονται στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας. Αυτό όμως είναι άδικο γιατί είναι μικρά νησιά και το γεγονός ότι ένα νησί το οποίο είναι μικρόκαι το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αλλά υπάγεται σε μια ηπειρωτική περιφέρεια, δεν το κάνει λιγότερο νησί.
Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και με το νέοΑναπτυξιακό νόμο και ως προς την αλλαγή του υποδείγματος του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας,αλλά και κυρίως, διότι επιλέγει τη βιώσιμη Ανάπτυξη και η βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μιαδίκαιη Ανάπτυξη, η οποία έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει τις ανισότητες της Περιφέρειας, για να υπάρξει δίκαιη διάχυση του πλούτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου