Ανεπαρκής η Αντισεισμική Θωράκιση των Σχολείων. Επίκαιρη Παρέμβαση της ΛΑ.ΣΥ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας.
Στις 28/4/2025 πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο λογοδοσίας, κατά το οποίο τέθηκε ερώτημα από τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ.) σχετικά με την πρωτοβάθμια αντισεισμική θωράκιση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής μόνο 16 κτίρια έχουν ενταχθεί στην λίστα για τον πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο. Ιδιωτική εταιρία ανέλαβε την καταγραφή, η όποια την ολοκλήρωσε στις 30/3/2025, το κόστος ανήλθε περίπου στις 14.000 ευρώ.. Άγνωστο το ποτέ θα ολοκληρωθεί, μια και η όλη διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα.
Ο Λαός του δήμου μας θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του όταν πρόκειται για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών το κράτος είναι δυσλειτουργικό, η τοπική διοίκηση είναι αργόσυρτη, όταν όμως πρόκειται για την διευκόλυνση των επιχειρηματικών συμφερόντων εκεί όλα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ!
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κώστας Κέκης στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι, με μεγάλη καθυστέρηση, ενάμιση και πλέον χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή του τον Μάρτιο του 2023, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του 2024 ο έλεγχος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 20.000 δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, αλλά και με την ολοκλήρωσή τους, καταρτίζονται εκθέσεις από τις ομάδες των μηχανικών που καταλήγουν σε πορίσματα. Τα πορίσματα αυτά κοινοποιούνται όπως προβλέπεται στους Δήμους, οι οποίοι, όμως, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για εκτεταμένες παρεμβάσεις, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν.
Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση που διατίθεται για τη συντήρηση των σχολείων είναι περίπου 2.200 ευρώ μικτά ανά σχολική μονάδα, δηλαδή συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ για το σύνολο των σχολικών κτιρίων. Αυτά τα πενιχρά ποσά είναι τα μόνα που λαμβάνουν οι Δήμοι για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, το 65,79% των σχολικών κτιρίων έχει κατασκευαστεί από το 1919 έως το 1985. Περίπου το 30% αυτών χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό και άλλο ένα 30% βάσει του αντισεισμικού κανονισμού του 1959, δηλαδή με πρότυπα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, σε μία χώρα που κατατάσσεται 1η σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως.
Όταν, επιπλέον, στην παλαιότητα των κτιρίων προστεθεί η χρόνια υποσυντήρηση και η καταπόνησή τους από μεγάλους σεισμούς, το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο μίγμα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι πρόκειται να συμβεί με τα σχολεία για τα οποία απαιτηθεί δευτεροβάθμιος έλεγχος, ο οποίος σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ενδέχεται να κριθεί απαραίτητος για πάνω από το 10% των ελεγχόμενων κτιρίων.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
Προς : τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζέρβα Γεώργιο
Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κύμης Αλιβερίου ενόψει της 8ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου.
Με βάση την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις, ειδικά μετά τα έντονα φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, προχωρήσατε στην ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία του ελέγχου αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων του Δήμου Κύμης–Αλιβερίου. Η πρόσφατη ολοκλήρωση του, έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2025.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τα παρακάτω ζητήματα:
1. Αποτελέσματα της Μελέτης.
o Ποια σχολικά συγκροτήματα κρίθηκαν ότι χρειάζονται ενίσχυση και ποια κρίνονται ήδη επαρκή ως προς την αντισεισμική ικανότητά τους;
o Ποια συγκεκριμένα ευρήματα εδαφομηχανικών δοκιμών και στατικών αναλύσεων υποστηρίζουν αυτές τις αποφάσεις;
2. Στάδια Εργασιών.
o Να αναφερθούν με σαφή χρονολογική σειρά τα κύρια στάδια της μελέτης (π.χ. προκαταρκτικός έλεγχος, εδαφομηχανικές δοκιμές, δυναμική ανάλυση, σύνταξη τελικής έκθεσς) και οι ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους.
o Σε ποιο βαθμό τηρήθηκαν οι αρχικές προβλεπόμενες προθεσμίες;
3. Συστάσεις και Προτεραιοποίηση.
o Ποιες είναι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ανά σχολικό συγκρότημα (π.χ. ενίσχυση τοιχοποιίας με ανθρακοϋφάσματα, τοποθέτηση αποσβεστήρων σεισμικής ενέργειας κ.λπ.);
o Ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη των παρεμβάσεων σε υψηλή, μεσαία ή χαμηλή προτεραιότητα;
4. Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης.
o Ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών ενίσχυσης;
o Υπάρχει προβλεπόμενος πηγαίος προϋπολογισμός και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίηση; Κόστος και Χρηματοδότηση.
o Ποιο είναι το ακριβές συνολικό κόστος της ανάθεσης και εκπόνησης της μελέτης και από ποια εταιρεία.»;
o Ποιοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, ΕΣΠΑ κ.λπ.) επιχορήγησαν το έργο και με ποια ποσοστά;
Ο δημοτικός σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου
Κώστας Κέκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου