Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση στο Μαντούδι για τις Ανεμογεννήτριες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις ΑΠΕ στο Μαντούδι της Εύβοιας, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου 2024 και ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου για το σχέδιο εγκατάστασης 98 ανεμογεννητριών σε δημόσιες εκτάσεις σε Ταναΐδα-Πυξαριά, των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και Ευβοϊκός Άνεμος - ανεμογεννήτριες που θα φτάνουν σε ύψος πυλώνα τα 145 μέτρα και διάμετρο φτερωτής τα 115 μέτρα, τη στιγμή που οι ήδη εγκατεστημένες στην νότια Εύβοια φτάνουν τα 80 μέτρα

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., η Σοφία Παυλάκη, δικηγόρος, μέλος επιστημονικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, και ο Άκης Παπασαράντης, μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων. 

Η προγραμματισμένη ομιλία της Βάννας Σφακιανάκη αναβλήθηκε λόγω οικογενειακού κωλύματος. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων που παρευρέθηκαν και ερωτήσεις από τους πολίτες προς τους εισηγητές.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή καθώς πλέον των 150 ατόμων παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την τρίωρη εκδήλωση. 

Παρά τον ενημερωτικό χαρακτήρα της παρουσίασης ενόψει της διαβούλευσης, οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτών έδειχναν μία θέση: “δεν θέλουμε άλλες ανεμογεννήτριες στο νησί μας”. 

Για ένα έργο, ο κύριος όγκος του οποίου αφορά τον γειτονικό Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαιτέρως του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ήταν παραπάνω από φανερό. Άλλωστε, το νησί της Εύβοιας είναι ενιαίο και αυτό εκφράστηκε με κάθε τρόπο από τους παρευρισκόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση των θεσμικών φορέων ήταν ιδιαίτερα ήταν σημαντική, καθώς την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κ. Γ. Τσαπουρνιώτης, και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ιδίου Δήμου κ.κ. Γ. Κατσιαμάκας και Ν.Γεραλής, ο αντιδήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Π. Ματράκας, ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος, κ. Ε. Κούκουζας, η περιφερειακή σύμβουλος κα Α. Λιάσκα και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερέτριας, κα Κ. Κυριακοπούλου.

Όλοι τους διακήρυξαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Εύβοια έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις όποιες “υποχρεώσεις” της, καθώς όλο το νότιο τμήμα του νησιού έχει ήδη μετατραπεί σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη ανεμογεννητριών, και διαβεβαίωσαν τους πολίτες πως θα είναι ενεργητικά παρόντες σε κάθε ενέργεια αποτροπής νέας εγκατάστασης. 

Ο Δασάρχης Λίμνης, κ. Σπύρος Ζίγκηρης, ενημέρωσε με μήνυμα που είχε από νωρίς στείλει πως έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά για το εν λόγω έργο.

Πέραν των πολιτικών και διοικητικών δεσμεύσεων, οι κάτοικοι δήλωσαν πως θα είναι “Εκεί” και δεν θα αφήσουν καμία ανεμογεννήτρια να περάσει στην περιοχή τους.

Συγκινητικό μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Σας εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να εισακουσθεί αρμοδίως η φωνή αγωνίας του Ευβοϊκού Λαού, για την προστασία του νησιού μας ... 

Σε ένα πρώην καταπράσινο νησί, που τώρα είναι κρανίου τόπος, αρμόζει μια άλλη μεταχείριση και τύχη”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν και οι κ.κ.: Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας του Σύριζα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Λύκος, Λουκάς Αποστολίδης και Δημήτρης Κατσούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Σκύρου Γιώργος Κούκης, η Επιτροπή Αγώνα Σκύρου, το Δίκτυο για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης και πλήθος συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση, στην οποία κάλεσαν 21 σύλλογοι και συνεταιρισμοί από όλον τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.

Οι διοργανωτές προσκαλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1962

Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων "ΜΑΚΙΣΤΟΣ"
Λίμνη Ευβοίας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...