Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Αποπροσανατολιστική η δημιουργία «δικτύου αποτροπής της νέας "διείσδυσης" αιολικών πάρκων» από τους σημαιοφόρους της «πράσινης ανάπτυξης»

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στους δήμους της ΕΥΒΟΙΑΣ:

Σχετικά με την επιστολή του Δημάρχου Διρφύων Μεσσαπίων προς τους Δήμους της Εύβοιας και Σκύρου για τη δημιουργία «δικτύου αποτροπής της νέας «διείσδυσης» αιολικών πάρκων»

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ: Καρύστου, Κύμης Αλιβερίου, Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Διρφύων Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας Αιδηψού και Χαλκιδέων

Σχετικά με την επιστολή του Δημάρχου Διρφύων Μεσσαπίων προς τους Δήμους της Εύβοιας και Σκύρου για τη δημιουργία «δικτύου αποτροπής της νέας «διείσδυσης» αιολικών πάρκων»

Η περιοχή μας, η Εύβοια, αποτελεί το νομό με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ πανελλαδικά. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια.

Όμως, διαβάζοντας κανείς την επιστολή του Δημάρχου Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθά θα πιστέψει ότι η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Εύβοια είναι ένα είδος φυσικού φαινομένου. Δεν υπάρχουν πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», δεν υπάρχουν δυσθεώρητα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Δεν υπάρχουν δηλαδή αιτίες που τα δάση της Εύβοιας αντικαθίστανται με δάση ανεμογεννητριών και ο λαός πληρώνει το ρεύμα σε διπλάσια τιμή απ’ ότι πριν λίγα χρόνια.

Θεωρούμε ότι η «παράλειψη» αυτή είναι εσκεμμένη από τον κ. Ψαθά και τους δημάρχους που έχουν ως τώρα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για τη δημιουργία του «Δικτύου». 

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να βάλουν κατά της «πράσινης ανάπτυξης» οι σημαιοφόροι της όπως οι Δήμαρχοι Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου κ.κ. Ραβιόλος και Μπαράκος;

Πώς θα μπορούσε να βάλει κατά της «πράσινης ανάπτυξης» ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Γουρνής που διεκδικεί τα ανταποδοτικά των αιολικών; 

Πώς θα μπορούσε να βάλει κατά της «πράσινης ανάπτυξης» ο ίδιος κ. Ψαθάς που πριν λίγες μέρες εξέφρασε θετική γνώμη για το «πράσινο» έργο μονάδας βιοαερίου στον Πισσώνα, ενώ δεν έχει βγάλει άχνα για τα δεκάδες φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί στους κάμπους Ψαχνών και Τριάδας; 

Πώς θα μπορούσαν να βάλουν κατά της «πράσινης ανάπτυξης» όλοι αυτοί που θεωρούν δεδομένο ότι ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα τιμολόγια για την ανάπτυξη των κερδών των ενεργειακών ομίλων;

Από την άλλη μεριά, η επίκληση της προστασίας του Περιβάλλοντος από τις δημοτικές αρχές στην Εύβοια αποτελεί πρόκληση καθώς, μαζί με τις κυβερνήσεις, έχουν εγκληματικές ευθύνες για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές από το Βορά μέχρι το Νότο του νησιού. 

Τόσα χρόνια τι έχουν κάνει ως δημοτικές αρχές για να γίνουν τα αναγκαία έργα δασοπροστασίας, για την διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, για την ενίσχυση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη στελέχωση των δήμων με επαρκές και μόνιμο προσωπικό; Τι έχουν κάνει για την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων και μεταλλείων, για την απορρύπανση περιοχών, για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Ρητορικά βέβαια τα ερωτήματα…

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Δικτύου είναι αποπροσανατολιστική, δε συμβάλει σε καμιά περίπτωση στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που φτωχαίνει το λαό και καταστρέφει τα βουνά της Εύβοιας.

Αντίθετα, δεσμευόμαστε απέναντι στο λαό της Εύβοιας να συνεχίσουμε με συνέπεια, μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, να αναδεικνύουμε την αιτία που μας έχει φτάσει ως εδώ, την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, να συμβάλουμε στην οργάνωση και πάλη του λαού της Εύβοιας απέναντι σε αυτή την πολιτική μέσα από τους μαζικούς φορείς και συλλόγους, να προβάλουμε ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει και άλλος δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να αξιοποιήσει ισόρροπα όλες τις μορφές ενέργειας με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον άνθρωπο αρκεί να φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...