Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Σχόλιο της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Εύβοια

Όχι στη δημιουργία ιδιωτικής ΜΕΑ! - 
Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για την διαχείριση των απορριμμάτων της Εύβοιας!

Η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χαλκίδας, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Χαλκιδέων, αποκάλυψε άλλη μια φορά τη σύμπλευση της Κυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές στην πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Την πολιτική που θεωρεί το σκουπίδι εμπόρευμα για την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων. Οι όποιες διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν, πέραν των εκπροσώπων του ΚΚΕ, δεν είχαν να κάνουν με απόρριψη αυτής της πολιτικής αλλά με τον τρόπο εφαρμογής της.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Η σύγκληση που εκφράστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και Δημάρχους στη δυνατότητα κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) από ιδιώτες αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η μέχρι τώρα πορεία που έχει φτάσει σε αδιέξοδο αποτέλεσε μια μεθόδευση για να έρθει η ιδιωτικοποίηση σαν "από μηχανής θεός" για τη λύση του προβλήματος.

Ενώ, σύμπλευση υπήρξε και στην επιχείρηση της αποποίησης ευθυνών για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων και σε μεγάλα κόστη για τη μεταφορά που επωμίζονται οι δημότες με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Εκεί αποσκοπεί και η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες που έγινε από τον κ. Σπανό και τον κ. Ζεμπίλη.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που γεννά αυτή η πολιτική

Με παρεμβάσεις των εκλεγμένων του στη βουλή, με συνέντευξη τύπου στη Χαλκίδα, με παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και στα Δημοτικά Συμβούλια είχε αναδείξει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που ασκείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις υλοποιούνταν μέσω Περιφέρειας, Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) που λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια παρότι ως τώρα δημόσιος. Αυτό έκανε και στη χθεσινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους του όπου για άλλη μια φορά τόνισε πως:

· Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κατασκευή ιδιωτικής ΜΕΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μεγαλώσει και δε θα λύσει τα προβλήματα καθώς η χωροθέτηση, η λειτουργία, ο όγκος των διαχειριζόμενων απορριμμάτων κλπ θα γίνονται με κριτήριο το κέρδος. Για αυτό και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τσέπη του λαού, στην υγεία και στις συνθήκες ζωής των κατοίκων της Χαλκίδας ή όπου αλλού οδηγηθούν τα επεξεργασμένα σκουπίδια για καύση.

· Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα με κατάλληλη χωροθέτηση και σε κάθε περίπτωση όχι στο παλιό τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ ή σε άλλη περιοχή της Αυλίδας.

· Παράλληλα με την κατασκευή δημόσιων ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο από δημόσιο φορέα για τη λειτουργία ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ώστε στη ΜΕΑ να καταλήγουν μόνο απορρίμματα που δεν είναι ανακυκλώσιμα.

· Ταυτόχρονα να εξασφαλίσει άμεση λύση στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων ώστε να αποτραπεί ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Ιστιαίας (εξέλιξη που θα επεκτείνει τα προβλήματα) και να μην συνεχίσουν να πληρώνουν οι δημότες τα "σπασμένα" που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνώντες.

· Σε κάθε περίπτωση να απορριφθεί η καύση των επεξεργασμένων απορριμμάτων ως τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων ή εξασφάλισης φθηνής ενέργειας για την τσιμεντοβιομηχανία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει στην ανάδειξη των αιτιών για τα προβλήματα που δημιουργεί η διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο το κέρδος, δηλαδή πολιτική που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ και εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. 

Θα συνεχίσει να προβάλλει ότι σήμερα υπάρχει και άλλος δρόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο οποίος όμως απαιτεί ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία ώστε να μην αποτελεί ρυθμιστή της κοινωνικής ζωής το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε το λαό της Χαλκίδας και των υπόλοιπων δήμων της Εύβοιας να είναι σε επιφυλακή ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Με τον αγώνα τους να επιβάλλουν λύσεις προς όφελος της υγείας και του περιβάλλοντος με κρατική ευθύνη, χωρίς νέα οικονομικά βάρη για το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...