Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στη Βουλή η Επιτροπή Περιφερειών με θέμα: «Πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης για την ενίσχυση της στελέχωσης προσωπικού των ορεινών και νησιωτικών δήμων». Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
Ο κ. Ζεμπίλης σε παρέμβαση του ζήτησε να περιληφθούν και οι δήμοι της Εύβοιας στο καθεστώς αυξημένης μοριοδότησης της εντοπιότητας κατά την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορεινών και νησιωτικών δήμων, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος απάντησε στον Θανάση Ζεμπίλη, λέγοντας: «Η Εύβοια, είναι μια διαφορετική περίπτωση.
Η Εύβοια είναι νησί και έχει οδική σύνδεση. Είναι μια ειδική κατηγορία. Είναι διαφορετική η Χαλκίδα και διαφορετική η Κάρυστος.
Και όταν λέμε Χαλκίδα, Κάρυστος, η Σκύρος προφανώς είναι διαφορετική περίπτωση. Είναι νησί από μόνο του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι νησί η Σκύρος. Αλλά η Κάρυστος με την ορεινότητα που έχει κτλ. είναι στην κατηγορία των ορεινών δήμων.
Άρα, λοιπόν, αυτό που ετοιμάζουμε και θα είναι μέσα στο νομοσχέδιο, είναι να πριμοδοτήσουμε την ορεινότητα. Πρώτον, αυξημένη σε πρώτο επίπεδο – υπεραυξημένης μοριοδότησης για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού οι νησιωτικοί δήμοι.
Όταν η εντοπιότητα είναι τόσο ψηλά, ανεβαίνεις πάρα-πάρα πολύ ψηλά. Συζητάμε για πράγματα στον διαγωνισμό και αν είναι 100 μόρια το άριστο, 40 μόρια είναι η εντοπιότητα, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μαζί με τη βάση που έχει να πετύχει κάποιος, ουσιαστικά αρκεί να περάσει τη βάση και είσαι αμέσως διορισμένος….»
Ο Βουλευτής Εύβοιας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα αυτό, καθώς θα ενισχύσει δήμους της Εύβοιας με μόνιμο και ντόπιο προσωπικό, που θα προσφέρει στον τόπο και δεν θα επιδιώξει να μετατεθεί την επομένη του διορισμού του. Επίσης, αποτελεί και ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά των περιοχών αυτών να παραμείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους. Επίσης ο κ. Ζεμπίλης στην επιτροπή περιφερειών ανέφερε μεταξύ άλλων:
«……..Θα ήθελα να πω ότι καμιά φορά γίνεται παρανόηση όταν λέμε μικρούς νησιωτικούς ή μικρούς ορεινούς δήμους εννοούμε τους μικρούς δήμους. Αυτό είναι λάθος, διότι οι δήμοι αυτοί έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Οι ορεινοί δήμοι έχουν συνήθως μεγάλη έκταση, μεγάλο οδικό δίκτυο, μεγάλο ενεργειακό βάρος.
Οι νησιώτικοι δήμοι έχουν ανάγκες, εποχικές κυρίως, έχουν προβλήματα λειψυδρίας, έχουν προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και, βέβαια, και στους νησιωτικούς και στους ορεινούς δήμους, τους δυσπρόσιτους, όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε σε ένα δήμο από το κεντρικό κράτος τόσο μικρότερη είναι η παρουσία του κράτους.
Έτσι, λοιπόν, οι δήμοι αυτοί καλούνται να παίξουν και έναν άλλον ρόλο με το να καλύπτουν, δηλαδή, ανάγκες που ανακύπτουν και που, υπό άλλες συνθήκες, στα μεγάλα αστικά κέντρα τα καλύπτουν άλλες υπηρεσίες.
Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι μικροί δήμοι, ορεινοί και νησιωτικοί και για λόγους, βεβαίως, εθνικής σημασίας. Μία διάσταση πολύ σημαντική του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο είναι, αντιλαμβανόμαστε, εθνικό στοίχημα, είναι η αστυφιλία, δηλαδή το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στο 4% της έκτασης.
Αντιλαμβανόμαστε το τι σημαίνει αυτό και, βεβαίως, το είδαμε και στην τελευταία απογραφή να ερημώνονται ολόκληρες περιοχές και έτσι να μην υπάρχει καν παραγωγική δραστηριότητα.
Συνεπώς θα πρέπει, πάση θυσία, να υποστηριχθούν οι μικροί δήμοι και χρηματοδοτικά. Είναι γεγονός, αναμφίβολο, ότι ουδέποτε κατά το παρελθόν, το βλέπω και εγώ ως πρώην δήμαρχος, ουδέποτε η αυτοδιοίκηση είχε τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, ουδέποτε υπήρχαν τόσοι πόροι εθνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης. Όμως είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να απορροφήσει τους πόρους πρέπει να έχει και το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό.
Νομίζω ότι ειπώθηκαν, έτσι, από τους συναδέλφους δημάρχους και από τους συναδέλφους βουλευτές τα μέτρα που μπορούν να είναι είτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της μισθολογικής, της θεσμικής παρουσίας ή να υπάρξουν δεσμεύσεις, όπως με το προσωπικό του «Βοήθεια από το Σπίτι», δηλαδή που θα πρέπει να παραμείνει 10 ολόκληρα χρόνια στον τόπο του.
Είναι ζητήματα πολύ σημαντικά και, βεβαίως, μπορούμε να υιοθετήσουμε και αντίστοιχες πρόνοιες που υπάρχουν για το προσωπικό το εκπαιδευτικό, που πάνε σε παραμεθόριο περιοχή, όπως και το ιατρικό ακόμα προσωπικό.
Υπάρχουν εργαλεία, υπάρχουν τρόποι, αρκεί, νομίζω, να υπάρχει πολιτική βούληση και είμαι βέβαιος ότι από τον συγκεκριμένο Υπουργό υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι χαρακτηριστικό να πω ότι για πρώτη φορά υπάρχουν και τόσα πολλά εργαλεία, έτσι ώστε ένας δήμαρχος να μπορεί να υποβοηθηθεί στο έργο του, διότι δεν θα ήταν, κατά τη δική μου άποψη, καλή ιδέα να επανέλθουμε στις παλιές ΤΔΥΚ, σε υπηρεσίες που δεν υπάγονται σε δημάρχους, σε αιρετούς δηλαδή, και υπάγονται σε κάποιες αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ενισχυθεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως παραδείγματος χάρη και σε σχέση με την κινητικότητα για την οποία υπήρξε αναφορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το παρελθόν, από την προηγούμενη διοίκηση, η κινητικότητα μπορούσε να γίνει χωρίς να ερωτηθεί ο δήμαρχος.
Το γεγονός αυτό οδήγησε σε περιπτώσεις, όπως στο Δήμο Αγράφων, να διαλυθεί παντελώς η τεχνική του υπηρεσία, να χάσει δηλαδή και τους τρεις μηχανικούς του και να μείνει ξαφνικά, λόγω της κινητικότητας, χωρίς κανένα μηχανικό.
Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση έθεσε, έτσι όπως γνωρίζουμε, ιδίως για το τεχνικό προσωπικό, την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.
Μπορούν, συνεπώς, να υπάρξουν τέτοια εργαλεία και επαναλαμβάνω και πάλι ότι είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι με την παρουσία του κυρίου Θεόδωρου Λιβάνιου στο Υπουργείο Εσωτερικών…..»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου