Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια

Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» | Ορχήστρα και Χορωδία Θοδωρής Κοτονιάς Χορευτικά συγκροτήματα Αγίας Άννας, Λίμνης, Μαντουδίου και Ροβιών Σάββατο 20 Ιουλίου | 21:30 | Λίμνη Ευβοίας | είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ο Ιούλιος των τραγουδιών και των χορών»

(20–24 Ιουλίου) και του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–

Οι Γέφυρες της Μουσικής»

Με τη γιορτή της μουσικής και του χορού, που είναι αφιερωμένη στην παράδοση, αρχίζει ο φετινός «Ιούλιος των τραγουδιών και των χορών», ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια‒Οι Γέφυρες της Μουσικής» και στοχεύει στην πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, η Χορωδία και η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» από τη Νέα Ιωνία Βόλου καθώς και ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς συναντούν τα χορευτικά συγκροτήματα, με τις αυθεντικές και μεγάλης εθνολογικής αξίας στολές τους, «Νηλεύς» από την Αγία Άννα, «Το Λύμνι» από την Λίμνη, «Μάκιστος» και «Χρονοταξιδιώτες» από το Μαντούδι και «Χ’οροβίαι» από τις Ροβιές. Την καλλιτεχνική διεύθυνση των συνόλων «ΙΩΝΙΑ» έχει ο Νεκτάριος Δεμελής, ενώ μαέστρος της Χορωδίας «ΙΩΝΙΑ» είναι η Κορνηλία Φραγκογιάννη.

Ο «Ιούλιος των τραγουδιών και των χορών» συνεχίζεται στις 24 Ιουλίου με την Δήμητρα Γαλάνη που δίνει ραντεβού με τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας στην παραλία της Αγίας Άννας, για να παρουσιάσει μια συναυλία-αναδρομή στα ωραιότερα τραγούδια της μακρόχρονης καλλιτεχνικής πορείας της. Μαζί της, επί σκηνής, η Παυλίνα Βουλγαράκη.

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεγάρου επανέρχεται τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως τις αρχές Νοεμβρίου, με εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και περισσότερες συναυλίες.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» | Ορχήστρα και Χορωδία

Το Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 στη Νέα Ιωνία Βόλου. Περιλαμβάνει ορχήστρα, ορχήστρα νέων, μαντολινάτα, παιδική και εφηβική χορωδία, χορωδία ενηλίκων, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, θεατρικό εργαστήρι, τμήμα κρουστών σώματος και εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής.

Στόχοι της «ΙΩΝΙΑΣ» είναι η διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, η μύηση των παιδιών στον κόσμο της μουσικής και η καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 

Το Σύνολο έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ χορωδιών και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιτυχημένες εμφανίσεις σε πολιτιστικά δρώμενα ανά την Ελλάδα αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο. 

Επίσης, έχει διοργανώσει συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα για τους φορείς: «Ελπίδα», «Πίστη», «Φλόγα», Γηροκομείο Βόλου, Ειδικό Σχολείο Αγριάς,

ΕΜΕΙΣ (Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία/Ίαση/Στήριξη) κ.ά. Ακόμη, έχει διοργανώσει μουσικά αφιερώματα σε σπουδαίους έλληνες δασκάλους και συνθέτες (Χρόνης Αηδονίδης, Μανώλης Χατζημάρκος, Μίμης Πλέσσας). 

Έχει συμπράξει με γνωστούς καλλιτέχνες (Χρόνης Αηδονίδης, Μαρία Φαραντούρη, Μίμης Πλέσσας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Στέφανος Κορκολής, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Μάστορας, Μπάμπης Τσέρτος, Πέτρος Γαϊτάνος, Αρετή Κετιμέ, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σοφία Μανουσάκη, Νάντια Καραγιάννη, Θοδωρής Κοτονιάς, Κώστας Αγέρης, Σαββέρια Μαργιολά, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Αγροκώστας, Ειρήνη Τουμπάκη). Έχει συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βόλου.

Το Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» έχει ηχογραφήσει 4 cd με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών (2000, 2009, 2012, 2016). Ιδιαίτερος σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία της Ορχήστρας και της Χορωδίας «ΙΩΝΙΑ» είναι η παράσταση «Στα μονοπάτια της παράδοσης» με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-2017, ΜΜΘ-2017, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας-2018 προς τιμήν του μεγάλου βάρδου παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη). 

Σημαντικά ορόσημα αποτελούν επίσης η εμφάνιση της Χορωδίας στο Ηρώδειο (2017) σε συναυλία του Συλλόγου «Ελπίδα», η συναυλία «Γέφυρες» (2018) με τον Χρήστο Μάστορα, η οποία συνδύαζε διαφορετικά μουσικά είδη, η σύμπραξή της, για δεύτερη φορά, με τον Στέφανο Κορκολή (Ναυτική Εβδομάδα, Βόλος), η παράσταση «Ενθύμιον Σμύρνης» (αρχαίο θέατρο Δίου-2022) και η μουσικοθεατρική παράσταση «O μπερντές της Γης» (αρχαίο θέατρο Δημητριάδος-2023) στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του ΥΠΠΟ.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας «ΙΩΝΙΑ» παντρεύει το χθες με το σήμερα, την παράδοση με τους σύγχρονους μεγάλους συνθέτες, Έλληνες και μη. Μαέστρος της είναι η Κορνηλία Φραγκογιάννη, καθηγήτρια ευρωπαϊκής, παραδοσιακής, βυζαντινής μουσικής και εκπαιδευτικός μουσικής (Μουσικό Σχολείο Βόλου). Την καλλιτεχνική διεύθυνση των συνόλων «ΙΩΝΙΑ» έχει ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής-βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και εκπαιδευτικός μουσικής (Μουσικό Σχολείο Βόλου).

Θοδωρής Κοτονιάς

Η δράση του τραγουδοποιού και τραγουδιστή Θοδωρή Κοτονιά, ο οποίος είναι επίσης ο εμπνευστής της ανοιχτής μουσικής παρέας «Μακρινά ξαδέρφια», άρχισε λίγο πριν το 2000. Μέχρι σήμερα, η καλλιτεχνική του πορεία περιλαμβάνει πολλά τραγούδια και δίσκους όπως η «Αποδοχή κληρονομιάς» (2003), το «Περιμένοντας το Θείο» (2004),

το «Καλό ταξίδι» (2007) και «Τα κλειδιά» (2014).

Έκπληξη στον δίσκο «Καλό ταξίδι» ήταν η διασκευή του τραγουδιού «Always Look at the Bright Side of Life» των Monty Python (από την ταινία Life of Brian), σε ελληνική απόδοση «Η φωτεινή πλευρά της ζωής», που τραγούδησαν, μαζί με τον Θοδωρή Κοτονιά, οι Θοδωρής Αθερίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος Σπύρος Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός.

Πολλά από τα τραγούδια του Θοδωρή Κοτονιά έχουν ήδη ταξιδέψει με μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο, όπως «Τα κλειδιά» από τη συμμετοχή του στον τελικό των αγώνων τραγουδιού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το 2011. 

Δίνοντας κάθε χρόνο το «παρών» με παραστάσεις σε πολλές μουσικές σκηνές εντός και εκτός Αθήνας, ο Θοδωρής Κοτονιάς έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες (Γιώργος Νταλάρας, Ψαραντώνης, Χάικ Γιαζιτζιάν, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σοφία Παπάζογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Γλυκερία, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ελένη Βιτάλη).

Το ύφος της συνθετικής του γραφής και ερμηνείας συναντά τις φόρμες του παραδοσιακού ήχου και τον λυρισμό της μπαλάντας μέσα από ροκ διάθεση.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις

«Ο Ιούλιος των τραγουδιών και των χορών»

Τετάρτη 24 Ιουλίου | 21:45 | Παραλία Αγίας Άννας

Δήμητρα Γαλάνη

Μαζί της, η Παυλίνα Βουλγαράκη

Μια συναυλία με τη σφραγίδα της Δήμητρας Γαλάνη που συνοψίζει τη μακρόχρονη καλλιτεχνική διαδρομή της μέσα από πολύ αγαπημένα τραγούδια. Μαζί της, η μουσική δημιουργός και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη. Στην κοινή τους εμφάνιση στην Παραλία της Αγίας Άννας, τις πλαισιώνουν οι μουσικοί: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Στέλιος Προβής (μπάσο), Μηνάς Λιάκος (κιθάρα), Δημήτρης Αρώνης (κιθάρα) και Νικόλας Γουάστωρ (πλήκτρα, synths).

«Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους»

Σεπτέμβριος–Νοέμβριος 2024

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους», το Μέγαρο έχει προγραμματίσει δύο βραδιές με τον Θοδωρή Κοτονιά στις Ροβιές (28.9.2024), που προσεγγίζει τη μουσική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη έθνικ ματιά, και με τον Κώστα Αγέρη (6.10.2024) στην Κερασιά, ο οποίος εμπνέεται από τις μουσικές του Πόντου.

Στις 20.10.2024 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, σημαντικό προορισμό του προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο 1.500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 

Τα είκοσι πέντε μέλη του νεανικού ορχηστρικού σχήματος «ΙΩΝΙΑ» (μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγεωργίου) από τη Νέα Ιωνία Βόλου, απόγονοι μικρασιατών προσφύγων, συναντούν στο Προκόπι το τοπικό παιδικό και νεανικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής που αποτελείται από μουσικούς μικρασιατικής καταγωγής.

Στις 9.11.2024 η διεθνώς καταξιωμένη πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα θα βρεθεί στην Λίμνη Ευβοίας για να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής ένα ρεσιτάλ με δημοφιλείς πιανιστικές μελωδίες του χθες και του σήμερα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια

Οκτώβριος–Νοέμβριος 2024

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων σε περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας, υλοποιεί φθινοπωρινές εκπαιδευτικές δράσεις στις Κεχριές, στην Κήρινθο, στη Λίμνη, στο Προκόπι και στις Ροβιές.

Η ελληνική μουσική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζοντας και παίζοντας τα παραδοσιακά μας όργανα» που ετοίμασαν η Ορχήστρα και η Χορωδία Νέων «ΙΩΝΙΑ» υπό την καθοδήγηση του Νεκτάριου Δεμελή και της Κορνηλίας Φραγκογιάννη (21.10.2024, Προκόπι). 

Στο προσκήνιο έρχονται το σαντούρι, το κανονάκι, το κλαρίνο, το λαούτο, το βιολί, το ούτι, το νέι, η γκάιντα και τα κρουστά, αλλά και οι ελληνικοί ρυθμοί. Επίσης, τα μέλη του νεανικού συνόλου, στο ραντεβού τους με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας, θα παρουσιάσουν μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, ενώ τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε μουσικά παιχνίδια.

Ένα βιωματικό ταξίδι γνωριμίας με τα πληκτροφόρα όργανα προτείνει η σολίστ του πιάνου Νεφέλη Μούσουρα (7.11.2024, Λίμνη και 8.11.2024, Ροβιές), μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της μουσικής μέσα από τα πλήκτρα: από το πιάνο στο συνθεσάιζερ». 

Τα παιδιά θα μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη της κατασκευής του πιάνου καθώς και για τα σύγχρονα ηλεκτρονικά πληκτροφόρα. Ακόμη, θα ακούσουν μουσικά παραδείγματα από γνωστά κομμάτια, γραμμένα από έλληνες και ξένους συνθέτες (Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Φρεντερίκ Σοπέν, Τσικ Κορήα, Μάνος Χατζιδάκις κ.ά.).

«Τα χρώματα της μουσικής» (18.11.2024, Κεχριές) εξερευνούν η μουσικοπαιδαγωγός-θεατροπαιδαγωγός Μάγια-Μύριαμ Παπαγεωργίου και ο μουσικός-δάσκαλος τεχνικής Alexander Θοδωρής Ζιάρκας στη δική τους φθινοπωρινή συνάντηση με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας. 

Οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν, με βιωματικό τρόπο, την τέχνη της μουσικής μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες, τεχνικές αφήγησης και μουσικές κατασκευές. Επιπλέον, θα γνωρίσουν μουσικά όργανα που συνδέονται με διαφορετικά ιδιώματα και θα εξοικειωθούν με την ομαδική δημιουργική μουσική σύνθεση.

Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας της Βόρειας Εύβοιας στα περσινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Underground Youth Orchestra σε σχολεία της περιοχής, τα μέλη του νεανικού ορχηστρικού συνόλου διοργανώνουν στις 25.11.2024 στην Κήρινθο την ολοκληρωμένη δράση «Μουσικές διαδρομές από το Μέγαρο στην Εύβοια». 

Υπό τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη, η Underground Youth Orchestra θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική και να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα.

Η εκτέλεση παραγωγής όλων των εκδηλώσεων γίνεται από την εταιρεία Φόρμιγξ.

«Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι Γέφυρες της Μουσικής»

Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τον Δήμο Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Πληροφορίες






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...