Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για τα προβλήματα των εργαζομένων στη (ΓΔΑΕΦΚ)

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για τα προβλήματα των εργαζομένων στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ)

O Βουλευτής και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, και συνυπογράφουν 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά απαντήσεις και άμεσες λύσεις για τα συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στην Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Συνεχίζονται και διογκώνονται τα προβλήματα των εργαζομένων της “Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών” (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας»

Η κομβική σημασία των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εργαζόμενοι (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, διοικητικοί υπάλληλοι) της ΓΔΑΕΦΚ στον κρίσιμο τομέα της αποκατάστασης των επιπτώσεων από τις –ολοένα και συχνότερες– φυσικές καταστροφές έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από την κοινωνία και την Πολιτεία. 

Ωστόσο, τα συνεχιζόμενα προβλήματα που, με ευθύνη της κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν οι εν λόγω υπάλληλοι δημιουργούν ζήτημα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και υπονομεύουν τις δυνατότητες της ΓΔΑΕΦΚ γενικότερα.

Συγκεκριμένα, παραμένουν ανεξόφλητα τα οφειλόμενα ποσά, βάσει των «Ημερολογίων Οδοιπορικών Εξόδων και Εκτός Έδρας Αποζημίωσης», στους μηχανικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους της ΓΔΑΕΦΚ. 

Πρόκειται για χρήματα που έχουν προκαταβάλει οι εργαζόμενοι και αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα, συνολικού ύψους άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. 

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χρηματοδοτούν την λειτουργία της ίδιας της Υπηρεσίας τους, με προκαταβολές δαπανών 5, 6, 7 ή ακόμη και 8 μηνών, δηλαδή με ποσά τα οποία ισοδυναμούν με έναν, δυο, έως και δέκα μισθούς.

Επίσης, συνεχίζεται το καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας των εργαζομένων ορισμένου χρόνου της ΓΔΑΕΦΚ, οι οποίοι προέρχονται από τις αρχικές (από το 2018) συμβάσεις, με τις διαδοχικές ανανεώσεις και συμπληρωματικές νέες συμβάσεις 6 ετών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου ανήκε η εν λόγω Γενική Διεύθυνση μέχρι το 2023, όταν και μεταφέρθηκε δυνάμει του ΠΔ 77/2023 στη «Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Τέλος, αν και το 2022 προβλέφθηκαν μόνιμες οργανικές θέσεις για την ΓΔΑΕΦΚ, οι οποίες θα καλύπτονταν εντός του 2023, η διαδικασία της βεβιασμένης, πρόχειρης και χωρίς προετοιμασία μεταφοράς σύσσωμης της Υπηρεσίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, λειτούργησε αναβλητικά και ακυρωτικά για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.

Συμπερασματικά:

Επειδή οι εργαζόμενοι της ΓΔΑΕΦΚ βρίσκονται ήδη, λόγω των ποσών που έχουν προκαταβάλει αλλά δεν τους έχουν αποδοθεί, σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν σε θεμελιώδεις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα –σε περίπτωση νέας φυσικής καταστροφής– η αδυναμία αυτή να εξελιχθεί σε ανεπάρκεια της Υπηρεσίας και του Υπουργείου γενικότερα, και

επειδή οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπαμειβόμενοι, με ρυθμούς που εντατικοποιούνται συνεχώς, σε διαρκή ετοιμότητα (αν και χωρίς επίδομα ετοιμότητας), και σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας (ορισμένου χρόνου), χωρίς πολλά αυτονόητα δικαιώματα και χωρίς προοπτική εργασιακής εξέλιξης,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει άμεσα στην απόδοση των οφειλόμενων ποσών, βάσει των «Ημερολογίων Οδοιπορικών Εξόδων και Εκτός Έδρας Αποζημίωσης», που έχουν προκαταβάλει οι εργαζόμενοι της ΓΔΑΕΦΚ;

2. Θα εξετάσει άμεσα τρόπους για τον τερματισμό του άδικου καθεστώτος εργασιακής αβεβαιότητας των εν λόγω εργαζομένων, καθώς και για την υλοποίηση των προβλέψεων για μόνιμες θέσεις εργασίας στην ΓΔΑΕΦΚ

Οι Ερωτώντες και Ερωτώσες Βουλευτές

Κεδίκογλου Συμεών
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γαβρήλος Γεώργιος
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καραμέρος Γεώργιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Ιωάννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...