Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στα Κοτύλαια όρη

Δημήτριος Δούκα Σουφλέρης - Δημοτικό Συμβούλιο και συκοφαντίες
Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στην Τούρλα, στο Κάδι, στα Κοτύλαια όρη, το Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαΐου 2024 και τα λιβελογράφηματα τα οποία έχουν γραφεί πριν και μετά το Δημ. Συμβούλιο και αφορούν το πρόσωπό μου, διευκρινίζω και ξεκαθαρίζω τα ακόλουθα:

1) Ποτέ δεν έχει υπάρξει ξανά στην Εύβοια, πιθανότατα και στην Ελλάδα, τόσο μεγάλος αγώνας πολυεπίπεδος και πολυσχιδής κατά της αποδεδειγμένα παράνομης εγκατάστασης ενός ανεμολογικού ιστού. 

Ο αγώνας αυτός διεξήχθη σε δύο επίπεδα:

Α) με την συνεχή παρουσία ανθρώπων στο βουνό και την αντίστασή τους στις υπηρεσίες του Κράτους και την εταιρεία που προχωρούσαν το έργο και Β) με την παντός είδους αντιμετώπιση της εγκατάστασης, νομικά, διοικητικά και επιστημονικά.

2) Εκ μέρους μου και εκ μέρους της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης υπεβλήθησαν αναφορές στην αρχαιολογική υπηρεσία (ΕΦΑ Ευβοίας) που οδήγησαν στην παρουσία αρχαιολόγων κατά τις εκσκαφές, επέφεραν την προσωρινή διακοπή των έργου, την τεκμηρίωση παραβάσεων ως προς τον αρχαιολογικό νόμο (Ν. 4858/2021 καθώς και του άρθρου 9, παρ. 12, του Ν. 2557/1997), την δέσμευση της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ευβοίας για ενδελεχή εξέταση των αρχαιοτήτων και στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι υπάρχει προσβολή των αρχαιοτήτων, στην υπόσχεσή για έκδοση αποφάσεως για απεγκατάσταση του ιστού αλλά και επανεξέταση των εγγύς αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών.

3) Υπεβλήθησαν 3 μηνύσεις στο Α.Τ. Κύμης, εκ μέρους πολιτών για αδικήματα του Ν. 998/79, Ν. 1650/86, και των άρθρων 386 και 242 ΠΚ. 

Οι μηνύσεις εστρέφοντο κατά παντός υπευθύνου, των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας Ευβοϊκός Βορέας, υπαλλήλων του Δασαρχείου Κύμης-Αλιβερίου κλπ. Έγινε τουλάχιστον μία σύλληψη (και κράτηση) και οι υποθέσεις πλέον εξετάζονται από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. 

Ακολούθησε ολιγοήμερη διακοπή του έργου. 

Για ευνόητους λόγους υπήρξε πολυποίκιλη πίεση για άμεση συνέχιση και υπερκέραση κάθε εμποδίου. Κατά την άποψη μου βεβιασμένα, πρόχειρα και επί λανθασμένων (τουλάχιστον) στοιχείων συνεχίστηκε η κατασκευή παρά τις υποβληθείσες μηνύσεις εκ μέρους των πολιτών που μαζί με πλήθος άλλων μαρτύρων είχαν διαπιστώσει με τα μάτια τους τις παραβάσεις που έγιναν αλλά και συνεχίζονται (πχ βιντεοσκόπηση σε δημόσιο χώρο κα).

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους που υπάρχουν για την προστασία του δασικού μας πλούτου έκαναν αυτό που λέει το όνομα τους,, υπηρετούσαν τα Δάση!

4) Τόσο το Δασαρχείο όσο και η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας (ως κοινοποίηση) έχουν λάβει τεκμηριωμένα Αιτήματα-Αναφορές πολιτών και των ΕΠΠΠΟ Κύμης και ΣΔΑΠΠΕ Κύμης περί ανακλήσεως της Άδειας Εγκαταστάσεως των ιστών (ΑΔΑ: 9ΝΤΞ4653Π8-ΔΕΝ), λόγω ελλιπούς και αντιεπιστημονικής αιτιολογίας της εγκριτικής αποφάσεως. Αναμένονται οι απαντήσεις, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν εξετασθεί άμεσα και να μην ακούν οι πολίτες υπηρεσιακούς παράγοντες να λένε: “θα απαντήσω όποτε θέλω”.

5) Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη (όταν πλέον τα πάντα σχεδόν είχαν κριθεί) ένα αφόρητα υποκριτικό και ψευδεπίγραφο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτό παρουσιάστηκε ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ως ανήμπορος να δράσει γιατί δήθεν είχαν ήδη κάνει τα πάντα και δεν χωρούσε καμία ενέργεια κατά της εγκ/σης του ιστού. 

Το αναληθές αυτής της θέσεως ενυπάρχει σε δύο σημεία: Α) Πολίτες και περιβαλλοντικοί φορείς το 10ήμερο πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν όλες οι προαναφερόμενες πράξεις. 

Ο Δήμος τις έβλεπε, τις γνώριζε, νομική υπηρεσία έχει, Δελτία Τύπου λαμβάνει, το διαδίκτυο έβραζε όλες αυτές τις μέρες από πληροφορίες, φωτογραφίες, video κλπ. Β) 

Ως παράδειγμα και μόνο, μάλιστα των τελευταίων 45 ημερών: σε ανάλογη περίπτωση στον γειτονικό δήμο Καρύστου (ανεμολ. Ιστός στο Λυκόρεμα), ο δήμος ενήργησε με αποτέλεσμα την διακοπή τουλάχιστον επί δίμηνο τις εγκατάστασης. Και στην υπόθεση αυτή έχει εκδοθεί ΑΕΠΟ, έχει προσβληθεί στο ΣτΕ και έχει απορριφθεί η αίτηση ακυρώσεως κλπ. 

Οι ομοιότητες με την περίπτωσή μας λοιπόν μέγιστες. 

Ο Δήμος όμως Καρύστου, αρχικά έστειλε εξώδικο, μετά έκανε ασφαλιστικά μέτρα (έγκαιρα, από αυτά κερδήθηκε η διακοπή) και προσέβαλε την Άδεια του Δασαρχείου στο ΣτΕ. Τα ίδια θα μπορούσαν να γίνουν και σε εμάς. Αλλά προφανέστατα δεν ήθελαν. Έπρεπε δε να γίνουν τις πρώτες μέρες της υπόθεσης. 

Η Αίτηση Ακυρώσεως στο ΣτΕ χωρά ακόμη, οριακά και υπάρχουν λόγοι προς τούτο.

Ευτυχώς που οι πολίτες και οι περιβαλ/κές οργ/σεις του τόπου μας έχουν πράξει τα μέγιστα που μπορούσαν. Από εκεί πλέον περιμένουμε να προκύψει κάτι καλό!

6) Υπήρξε κοινό αίτημα πολιτών και της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέματος την σοβαρότατη υπόθεση του ιστού. Το Αίτημα υπεβλήθη την Παρασκευή 24/5. Δεν απαντήθηκε ποτέ. 

Τελικά στο τακτικό Δημ. Συμβ. της 28/5 προσέθεσαν και αυτό το θέμα προ ημερησίας διατάξεως. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε. Επιπλέον δεν εστάλησαν προσκλήσεις (βλ. όμως τον Κανονισμό Λειτουργίας, ΑΔΑ: ΒΟΝ8ΩΛΡ-3ΙΧ) ούτε στους πολίτες που έκαναν το αίτημα για το έκτακτο Δημ. Συμβ. ούτε στην Εταιρεία Περιβ/ντος ούτε σε εμένα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι την εκπροσωπώ επίσημα και μέσα στην τελευταία 4ετία έχω παραβρεθεί σε αρκετές συνεδριάσεις Δημ. Συμβ. με θέμα συζητήσεως το πρόβλημα των αιολικών στις περιοχές μας. 

Για όλες αυτές τις συνεδριάσεις είχα λάβει πρόσκληση γραπτή (me email). 

Aυτή την φορά ούτε εγώ ούτε η ΕΠΠΠΟ κληθήκαμε στην συνεδρίαση. Ήταν φανερό ότι σε αυτό το συμβούλιο ήμουν ανεπιθύμητος και ομοίως ανεπιθύμητη ήταν η επίσημη εκπροσώπηση της ΕΠΠΠΟ Κύμης, που παρεμπιπτόντως σε κανένα από τα αιτήματά της του τελευταίου 3μήνου προς τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου δεν έχει λάβει απάντηση, ούτε καν αριθμό πρωτ/λου.

7) Πάρα ταύτα πολίτες, μέλη περιβ/κών οργανώσεων, αρκετός κόσμος βρέθηκαν στο Δημ. Συμβούλιο. Αυτό που παρακολούθησαν ήταν μία υπνωτική, παρελκυστική παράσταση όπου δήθεν το θέμα ήταν αποκλειστικά νομικό. Ενώ το θέμα πρώτα και κύρια ήταν υπόθεση ουσίας, του Δημ. Συμβ., το οποίο με προγενέστερες αποφάσεις και δηλώσεις έχει δεσμευθεί -επανειλημμένως- για την υπεράσπιση του τόπου, με κάθε τρόπο νομικό και πρακτικό, απέναντι στην αιολική βιομηχανία. 

Στο συμβούλιο όμως της περασμένης Τρίτης παρουσίασαν το εξής σχήμα ανημπόριας: έχουμε κάνει τα πάντα, δεν χωράει κάτι άλλο, πείτε μας τι να κάνουμε, ας μας πει ο δικηγόρος σας κ.α. παρόμοια και φυγεύθυνα. 

Η κριτική επ΄ αυτών παρέλκει μετά από όσα έχουν ήδη αναπτυχθεί στο παρόν. Παρεμπιπτόντως: είχαν στα χέρια τους την αυτοψία της Δασάρχου και συμφωνούσαν μαζί της λέγοντας ότι όλα είναι εντάξει (ενώ για αυτό το θέμα ασκήθηκε μήνυση από πολίτη).

8) Μέρες πριν το εν λόγω Δημ. Συμβούλιο και ακόμη χειρότερα μετά από αυτό, παρουσιάσθηκαν στο διαδίκτυο σχόλια τα οποία με διαβάλουν και συκοφαντούν και με παρουσιάζουν ως έναν δικηγόρο που επιθυμεί να πάρει “δουλίτσα” από το Δήμο. Τα σχόλια ήταν υβριστικά και προσβλητικά και για τα μέλη της ΕΠΠΠΟ Κύμης. 

Μετά το Δημ. Συμβούλιο της Τρίτης 28/5 παρουσιάζομαι ως ένας επαγγελματίας οικολόγος που έχει συμπράξει με δυνάμεις της αντιπολιτεύσεως και πούλησε τον αγώνα των κατοίκων και των παιδιών. 

Εδώ επιπλέον ανάμεσα σε άλλα αισχρά, ενώ προηγουμένως πολλαπλώς απαιτείτο η νομική μου γνώμη, τώρα θεωρείται γελοία και ανεδαφική. Παρέλκει όμως να ασχοληθώ περισσότερο με ένα ρυπαρογράφημα.

9) Ολοκληρώνοντας μέσα σε όλο αυτό το παράλογο, ανήθικο, επικίνδυνο σκηνικό που υποθηκεύει το μέλλον του τόπου και διαβάλλει πρόσωπα και προσπάθειες και αποκαλύπτει τις κενές περιεχομένου θέσεις και λόγια του Δήμου και των εκπροσώπων του ας κλείσω λέγοντας τα εξής, απευθυνόμενος σε αυτούς που έχουν τιμηθεί από τον κόσμο με την ψήφο του: Μπορούσατε να πράξετε και δεν το κάνατε. 

Ενήργησαν πολίτες και περιβ/κές οργανώσεις και τους διαβάλλετε και προσπαθείτε να φέρετε την διχόνοια σε έναν σημαντικό αγώνα με ξεκάθαρο στόχο, ο οποίος είχε μεγάλες στιγμές και επιτυχίες και δεν έχει τελειώσει, γιατί αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα. Θολώσατε τα πράγματα με δήθεν νομικές αναζητήσεις για το μέλλον, όπου και πάλι απλά παρελκυστικά ενεργήσατε. 

Αδιαφορήσατε και παραβήκατε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Με προσβάλλατε και προσβάλλατε και όλους όσους αγωνίσθηκαν σε αυτή την υπόθεση. Στον βαθμό που με αφορά, ζητώ την δημόσια δήλωση συγγνώμης και την ανάκληση κάθε ψευδούς, λασπολογικού και συκοφαντικού δημοσιεύματος που με αφορά. Και εν τέλει απόφαση δεν πήρατε! Κάνατε μόνο ανακοίνωση στο fb.

10) Ήδη τρέχουν ασφυκτικά οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις για την Οκτωνιά. Έχουμε πολύ και σοβαρή δουλειά να κάνουμε! Το ίδιο και εσείς, αν επιτέλους αρχίσουν να συμβαδίζουν τα λόγια και οι πράξεις σας.

Σας δηλώνω ότι τόσο εγώ όσο και οι γνήσιοι σύντροφοι μου σε αυτό τον δύσκολο αγώνα για τον Τόπο μας και την Φύση του, σας καλούμε αληθινά δίπλα μας, αλλά αν νομίζετε ότι με ανήθικα παιχνίδια θα μας παρακάμψετε, διασπάσετε και πετάξετε στο περιθώριο γιατί σας ενοχλώ και ενοχλούμε, είστε απλά στην λάθος πλευρά της ιστορίας!

2/6/2024
Δημήτριος Δούκα Σουφλέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...