Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για διακοπή δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην ΠΕ Εύβοιας

O Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου με Ερώτηση που κατέθεσε και συνυπογράφουν 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύει στη Βουλή τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να διακόψει τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην Εύβοια, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 180 μαθητές και μαθήτριες να αλλάξουν το σχολείο φοίτησής τους λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού & Εσωτερικών.

Θέμα: «Διακοπή δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην ΠΕ Εύβοιας»

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Εύβοιας, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής Απόφασης (Α.Π. οικ. 78851, 10/04/2024) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για διακοπή από την 11η Απριλίου 2024 των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια προχώρησε στην παύση δεκαεννέα (19) δρομολογίων από διάφορους οικισμούς προς τα Δημοτικά Σχολεία Διρφύων, Πευκίου, Αυλωναρίου, Κριεζών, Δύστου, Κονιστρών, Προκοπίου, 1ο και 2ο Ερέτριας, 1ο και 2ο Αλιβερίου, 2ο Κύμης, καθώς και προς τα Νηπιαγωγεία Αυλωναρίου και 1ο Ερέτριας.

H συγκεκριμένη Απόφαση αιτιολογήθηκε από την Περιφέρεια ως βασιζόμενη στην τροποποίηση από την κυβέρνηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 50025/19-09-2018 (ΦΕΚ 4217/Β/26-09-2018) για τη «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», βάσει της πρόσφατης ΚΥΑ 32239/2024 (ΦΕΚ 2051/Β/05-04-2024). Συγκεκριμένα, στην τροποποιημένη ΚΥΑ αναφέρεται (άρθ. 1, παρ. 9) ότι «Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες εγγράφονται σε πολυθέσια σχολεία, ενώ χωροταξικά ανήκουν σε ολιγοθέσια σχολεία, εξαιρούνται της δωρεάν μεταφοράς».

Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Συλλόγων και Κηδεμόνων σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, καθώς οι γονείς θεωρούν ότι υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση τις ζωές των παιδιών τους. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Διρφύων» που πραγματοποίησε στις 14 Απριλίου Γενική Συνέλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα, απέστειλε σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με την Διευθύντρια του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η διακοπή των δρομολογίων είναι απαράδεκτη, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθ. 1 της ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία «Αποκλειστικά σε περιπτώσεις που για εκπαιδευτικούς λόγους κρίνεται αναγκαία η μεταφορά μαθητή/τριας σε σχολείο εκτός της προβλεπόμενης χωροταξικής κατανομής, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 95030/ΓΔ4/15.06.2017 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η μεταφορά καθορίζεται με απόφαση: α) Του/της οικείου/ας Περιφερειακού/ης Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης όταν πρόκειται για μεταφορά μαθητή/τριας από διαφορετικές όμορες Περιφερειακές και Δημοτικές ενότητες, εντός της Περιφέρειας», καθώς και στην παρ. 5, όπου προβλέπεται ότι 

«Για τη μεταφορά μαθητή/τριας εκτός χωροταξικής κατανομής εντός της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για εξαιρετικά σοβαρούς εκπαιδευτικούς λόγους, η μεταφορά καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης».

Συγκεφαλαιώνοντας:

Επειδή η Απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αφορά σε περισσότερα από 180 παιδιά σε ολόκληρη την Εύβοια, τα οποία ουσιαστικά εξαναγκάζονται λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς να αλλάξουν το σχολείο φοίτησής τους.

Επειδή όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να φοιτούν σε σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές προδιαγραφές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην ΠΕ Εύβοιας, αφού αυτό κατά κανόνα πραγματοποιείται για σοβαρούς εκπαιδευτικούς λόγους, όπως προβλέπει και η σχετική ΚΥΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κεδίκογλου Συμεών
Πούλου Γιώτα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...