Η βιομηχανική μονάδα για την παραγωγή βιοαερίου το οποίο θα καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί (εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει) μια ανάσα από τον οικισμό του Βατώντα, σε απόσταση μικρότερη του 1χλμ από αρκετές κατοικίες. Σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρίας θα επεξεργάζονται ημερησίως 149 τόνους ζωικών (και άλλων) λυμάτων!
Ότι σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή από τη χωρίς κεντρικό σχεδιασμό βιομηχανική δραστηριότητα θα έχουμε επιπλέον:
· Να μεταφέρονται με οχήματα, κάθε μέρα, 149 τόνοι λυμάτων μέσα από τον Βατώντα και την Αρτάκη και να μεταγγίζονται στη μονάδα βιοαερίου δημιουργώντας δυσοσμία μέσα στην πόλη, αύξηση του κινδύνου υγειονομική και περιβαλλοντική μόλυνση καθώς και περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην Αρτάκη.
· Την αφόρητη δυσοσμία από τη λειτουργία της μονάδας. Ήδη στο δήμο Χαλκιδέων λειτουργεί και άλλη μονάδα παραγωγής βιοαερίου, στη Ριτσώνα και η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή είναι αφόρητη ακόμα και για τους διερχόμενους.
· Τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και των παρακείμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
· Την περαιτέρω εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα για το κέρδος του επενδυτή δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας από το ήδη υπάρχον.
Μοναδικό κριτήριο για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας είναι το κέρδος του επιχειρηματία. Για αυτό δεν παίρνονται υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων των γύρω επιχειρήσεων για ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Για αυτό, ακόμα και με το νόμο, δεν πληρούνται προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας που να το διασφαλίζουν.
Ειδικά οι μονάδες παραγωγής και καύσης βιοαερίου βαφτίζονται «πράσινες» και για αυτό προωθούνται από την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Το νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» στοχεύει ως το 2050 να ανέλθει στην 3η θέση η ενέργεια από βιομάζα, πίσω από αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Η πολιτική αυτή στοχεύει στην εξασφάλιση αυξημένης κερδοφορίας για τους ενεργειακούς και άλλους ομίλους, την ενεργειακή απεξάρτηση από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Είναι δηλαδή η άλλη όψη των πανάκριβων τιμολογίων ρεύματος και της ακρίβειας, της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος που μετατρέπεται σε επιδοτήσεις και φοροασυλία για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ποιοι έχουν ευθύνες για τις σημερινές εξελίξεις;
Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζουν και υλοποιούν την πολιτική των «πράσινων» κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί και οι εκλεκτοί τους στην Περιφέρεια Στερεάς και το Δήμο Χαλκιδέων, έχουν διαμορφώσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τώρα την εγκατάσταση μιας μονάδας βιοαερίου δίπλα στα σπίτια! Έτσι τα προηγούμενα χρόνια διαμόρφωσαν μαζί:
· Το «Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του 2008 – κυβέρνηση ΝΔ - με το οποίο οι μονάδες παραγωγής και καύσης βιοαερίου και γενικά οι ΑΠΕ θεωρούνται έργα στρατηγικής σημασίας και γι αυτό μπορούν να υλοποιούνται παντού, σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές natura, κοντά σε οικισμούς κλπ.
· Το «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» του 2018 – Περιφερειακή αρχή Μπακογιάννη (ΝΔ) - ακολουθεί τις αρχές του «Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ» και επίσης δε θέτει κανέναν άλλο περιορισμό.
· Με το «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νέας Αρτάκης» του 2017 – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικές αρχές Ζεμπίλη (ΝΔ) - Παγώνη (ΠΑΣΟΚ) – άλλαξαν χρήσεις γης από βιοτεχνικές χαμηλής όχλησης σε μέσης όχλησης, ενώ αναφέρεται ρητά πως οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ γίνονται με βάση το «Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ» και το αντίστοιχο της Περιφέρειας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εγκατάσταση της μονάδας βιοαερίου και άλλων αντίστοιχων.
Παράλληλα, η Περιφερειακή αρχή Κλ. Περγαντά (ΠΑΣΟΚ) όταν το 2013 έπρεπε να γνωμοδοτήσει για το έργο δεν έφερε καν τη μελέτη για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να περάσει στα κρυφά.
Από τότε, οι Περιφερειακές αρχές Μπακογιάννη και Σπανού (ΝΔ), οι Δημοτικές αρχές Παγώνη (ΠΑΣΟΚ) και Βάκα (ΝΔ) όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε για την ενημέρωση του κόσμου, την αντίκρουση της επένδυσης, αλλά συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση αυτή και άλλων.
«Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο…» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
Την ίδια ώρα που ο λαός Αρτάκης και Βατώντα αγωνίζεται για να μην εγκατασταθεί η μονάδα βιοαερίου κοντά στα σπίτια της περιοχής ορισμένοι λένε «θα ελέγχεται αυστηρά για τη λειτουργία της».
Είναι αυτοί που έχουν αφήσει το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντα Νοτίου Ελλάδας να ελέγχει 6 Περιφέρειες (μεταξύ αυτών και η Στερεά) με μόνο 4 μηχανικούς, 5 γεωτεχνικούς και 5 περιβαλλοντολόγους! Εξίσου υποστελεχωμένες είναι και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Αυτό επιβεβαιώνει και η απουσία καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών, η απουσία ολοκληρωμένων επιδημιολογικών μελετών, η απουσία συστηματικών μετρήσεων και ελέγχων για τις συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών και για τις υπάρχουσες βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Αρτάκης δεν έχει γίνει τίποτα από τις αρμόδιες αρχές για την απόνιτροποίηση των καλλιεργήσιμων εδαφών παρά το εντοπισμένο πρόβλημα, την αντιμετώπιση της ύπαρξης του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, για την αντιπλημμυρική θωράκιση, για την πυροπροστασία του πευκοδάσους του Πισσώνα, του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, της προστατευόμενης περιοχής Γιαμήνα κλπ.
Λύση μπορεί να δώσει ο μαζικός αγώνας του λαού της Αρτάκης και του Βατώντα για να μην εγκατασταθεί η μονάδα παραγωγής και καύσης βιοαερίου!
Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των κατοίκων! Με τους εκπροσώπους του στη βουλή, την Περιφέρεια και το Δήμο έχει καταψηφίσει όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα αναδείξει τους κινδύνους που γεννά αυτό για το λαό. Τώρα, από την πρώτη στιγμή κατέθεσε Ερώτηση στη βουλή ζητώντας να ανακληθούν οι άδειες και να σταματήσει το έργο.
Αντί για άλλη μια πηγή επιβάρυνσης της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος τώρα επιβάλλεται:
· Να ενισχυθούν όλα τα μέτρα ελέγχου και καταγραφής των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, της Περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής.
· Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος με ευθύνη του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου