Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Διαπεριφερειακή συνάντηση για τις ορυκτές πρώτες ύλες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως εταίρος του προγράμματος «TSI2023 - Ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων εξόρυξης της ΕΕ για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών», που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (DG REFORM) και υλοποιείται από τον ΟΟΣΑ, διοργάνωσε την ετήσια διαπεριφερειακή συνάντηση στις 23 και 24 Μαΐου 2024.

Η διαπεριφερειακή συνάντηση περιελάβανε μια ημέρα συζητήσεων και μια ημέρα οργανωμένης επίσκεψης πεδίου στην «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ» στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Είχε ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών από τις διεθνείς επισκέψεις των Περιφερειών - εταίρων και του ΟΟΣΑ και τη διεξαγωγή συζήτησης για την ανάπτυξη του τομέα εξόρυξης και ορυκτών πρώτων υλών, την αυτάρκεια της ΕΕ και την πράσινη ανάπτυξη.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας φιλοξενήθηκαν στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα. Ξεκίνησαν με εισαγωγικά σχόλια επί του θέματος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Γιώργο Κελαϊδίτη και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας Κώστα Γαλάνη. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας βωξίτη και στην παρακείμενη μονάδα παραγωγής ενέργειας της εταιρείας «Μυτιληναίος» στην περιοχή Άσπρα Σπίτια.

Τη διήμερη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους πέντε Περιφερειάρχες από τις συμμετέχουσες χώρες, ο Επικεφαλής της Μονάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Dr. K. Richter και η Προϊσταμένη Πολιτικών & Προγραμμάτων Ζ. Τσικαλάκη από την DG REFORM, οι Α. Sanabria και F. Riaza από τον ΟΟΣΑ, ακαδημαϊκοί από ιδρύματα του εξωτερικού, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, φορέων & οργανισμών και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται έως και το τέλος του 2025, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι ανοιχτές εκδηλώσεις διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων από τους ενδιαφερόμενους εθνικούς και περιφερειακούς φορείς των συμμετεχόντων εταίρων: Lapland, North Karelia, Oulu, Kainuu, Central Ostrobothnia (Φινλανδία), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Ελλάδα), Centro Portugal και Alentejo (Πορτογαλία), Andalusia (Ισπανία) και Örebro (Σουηδία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...