Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Άρης Λουμίδης: Ψιλή Άμμος (ΚΟΧΥΛΙ) - Νέα Εποχή

Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Αγαπητοί Καρυστινοί συμπολίτες μου, η νέα εποχή για την Ψιλή Άμμο ξεκίνησε.

Λίγοι γνωρίζουν την ιστορία αυτής της παραλίας, η οποία ξεκινάει το 1960 όταν ο τότε ιδιοκτήτης παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο τα ευρισκόμενα σε αυτήν κτίσματα με αποκλειστικό σκοπό να παραμείνουν για πάντα ως αποδυτήρια για την εξυπηρέτηση των λουομένων και των επισκεπτών της παραλίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο στη συνέχεια παραχώρησε στον Δήμο Καρύστου τα κτίσματα αυτά «προς τον αποκλειστικόν σκοπόν της επεκτάσεως των εγκαταστάσεων των αποδυτηρίων των θαλασσίων λουτρών, απαγορευομένης της χρησιμοποιήσεως του παραχωρουμένου ακινήτου δι' άλλον σκοπόν», πλην όμως ο Δήμος τα εκμίσθωνε, ουσιαστικά παράνομα, σε τοπικούς επιχειρηματίες ως Αναψυκτήρια παραβιάζοντας τον υπάρχοντα ανωτέρω δεσμευτικό όρο. 

Από τον τελευταίο επιχειρηματία τα κτίσματα επεκτάθηκαν σε τετραγωνικά με αυθαίρετες, παράνομες κατασκευές και δεν λειτούργησαν ως αποδυτήρια αλλά ως αναψυκτήριο, ως κέντρο διασκέδασης και ως ντισκοτέκ-νυχτερινό κλαμπ όλο τον χρόνο. 

Πλέον οι συμβάσεις μίσθωσης για τη χρήση των ανωτέρω εγκαταστάσεων έχουν λήξει προ ετών. Υπάρχουν αποφάσεις των Δικαστηρίων και μάλιστα του ανώτατου Δικαστηρίου, του Συμβουλίου Επικρατείας, που επιβεβαιώνουν ότι τα κτίσματα αυτά ανήκουν πλέον κατά κυριότητα μόνο στο Ελληνικό Δημόσιο (που ανακάλεσε την ανωτέρω παραχώρηση στον Δήμο Καρύστου εξαιτίας της παράβασης του υπάρχοντος ανωτέρω όρου) και ορίζουν αυστηρά και αμετάκλητα τη χρήση τους ως αποδυτήρια και μόνο για πάντα, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Εν έτει 2024 είναι καλό όλοι μας να γνωρίζουμε την αλήθεια.

Η δική μου σχέση με την Κάρυστο ξεκινά από παλιά. 

Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1900 στην Κάρυστο και 13 ετών πήγε στον Πειραιά για βιοποριστικούς λόγους μαζί με τα αδέρφια του. Το 1966 αγόρασε το οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από την ακτή της Ψιλής Άμμου, στο οποίο το 1990 έφτιαξα με την οικογένειά μου το παραθεριστικό μας σπίτι. 

Από την πρώτη χρονιά που εγκατασταθήκαμε εδώ, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια παραλία που φιλοξενούσε το μοναδικό, πλην όμως παράνομο, νυχτερινό κλαμπ της Καρύστου, το «κοχύλι».

Τα ολονύκτια γλέντια μέχρι πρωίας και ο τρομακτικός θόρυβος από τα πολυάριθμα μεγάλης έντασης θηριώδη ηχεία με τη μουσική στη διαπασών για την ξέφρενη «διασκέδαση» των θαμώνων, βασάνιζαν ήδη σοβαρά τη γειτονιά που δεν μπορούσε να κοιμηθεί. 

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των περιοίκων η ταλαιπωρία από τη μεγάλη ηχορύπανση συνεχιζόταν, με αποτέλεσμα να προκαλούνται, μεταξύ άλλων, σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία μας. Έτσι ξεκίνησαν οι δικαστικές διαμάχες. 

Παρά τις δύο Εκθέσεις Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που επιλήφθηκε για πρώτη φορά το 2010 και ακολούθως το 2019 και διαπίστωσε σωρεία πολλών, απίστευτων, σοβαρών και προκλητικών αυθαιρεσιών και παρανομιών, αλλά και τη σωρεία αποφάσεων των Δικαστηρίων ήδη από το 2010, το «Κοχύλι» ουδέποτε συμμορφώθηκε με τα πορίσματά τους. 

Δε συμμορφώθηκε ούτε και με τη δικαστικώς επιβληθείσα υποχρέωση στον ιδιοκτήτη του να παραλείπει τη μετάδοση μουσικής και την εκπομπή ήχων και θορύβων μετά την 23:30 νυχτερινή ώρα, και όχι μόνο.

Το πραγματικό γεγονός πάντως είναι ότι σήμερα, μετά από 24 χρόνια, οι δικαστικές διαμάχες για τη λειτουργία της ωραιότερης παραλίας της Καρύστου έχουν ολοκληρωθεί και το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. 

Η παράθεση των λεπτομερειών δεν είναι σκοπός αυτής της επιστολής.

Στόχος όλων μας (πρέπει να) είναι η διατήρηση της ομορφιάς της πόλης μας και η λειτουργία μιας οργανωμένης παραλίας της Ψιλής Άμμου με σεβασμό στον νόμο, στους δημότες της πόλης μας, στους επισκέπτες, στο περιβάλλον και σε όλους τους επιχειρηματίες με τους ίδιους όρους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να σας ενημερώσω ότι έχω ήδη επανειλημμένα προτείνει στον Δήμο Καρύστου να κάνω Δωρεά σε αυτόν μια καλαίσθητη και υπερσύγχρονη Καντίνα, η οποία θα εγκατασταθεί νομίμως στην παραλία για να εξυπηρετεί τους λουόμενους. 

Την πρόταση αυτή έχω υποβάλει και προφορικά και γραπτά, αρχικά ήδη από τον μήνα Μάιο 2017 αλλά και πρόσφατα με την από 24.3.2024 Εξώδικη Επιστολή μου και αναμένω άμεση απάντηση, καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει. 

Αυτή είναι η μοναδική λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο και απόλυτα νόμιμο τρόπο τις ανάγκες των λουομένων και των επισκεπτών της παραλίας, που θα τηρεί τους κανονισμούς και κανόνες που προβλέπονται για αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, ας βοηθήσουμε όλοι μαζί την πόλη μας, τους δημότες και τους επισκέπτες της. Ας μην αφήνουμε τον χρόνο να περνάει και να ταλαιπωρούμαστε όλοι από την έλλειψη ενός νόμιμου, ασφαλούς και πραγματικού αναψυκτηρίου στην ωραία αυτή παραλία.

Η λύση υπάρχει, την έχω καλόπιστα προτείνει, επωμιζόμενος ο ίδιος το σχετικό κόστος, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δήμου και αναμένω να υλοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρύστου και τη δική σας υποστήριξη.

Με εκτίμηση,
Άρης Ν. Λουμίδης 
Αθήνα, 31 Μαΐου 2024

5 σχόλια:

  1. Το μαγαζί αυτό έλκυε και θα συνέχιζε να έλκυε την νεολαία.Επειτα το κοχύλι ξέρουμε όλοι ότι δεν λειτουργούσα σαν μπαρ ούτε είχε δυνατή μουσική εδώ και 10 χρόνια.Τελος η Κάρυστος μόνο πίσω πάει έτσι 👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι δηλαδή αρκετά τα αποδυτηρια ?Πρέπει να γίνει όλος αυτός ο όμορφος χώρος αποδυτήρια ? Θα βάλετε μια καντίνα κ τι καλύτερο θα προσφέρει ? Το κοχύλι τα τελευταία χρόνια δεν βάζει δυνατή μουσική κ δε λειτουργεί σαν μπαρ, αντιθετως κλείνει αργά το απόγευμα. Εξυπηρετει μικρούς κ μεγαλους.Περασαν πολλά χρόνια από το 1960 ,κ δεν νομίζω ότι αρκεί μόνο αποδυτήρια να υπάρχουν σε μια παραλία.Αν υπήρχε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου πιστεύω ότι θα ήθελε να υπάρχει κ το κοχυλι γιατί κάνει θελκτική τη παραλία σε ντόπιους κ ξένους.Δε βοηθάμε τη πόλη μας κλείνοντας το κοχύλι.Οι κάτοικοι της Καρύστου θέλουν να υπάρχει .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι βλακίες θεε μου, γελάνε και τα καρότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηγαινω στην Καρυστο τα τελευταια 12 χρονια το κοχυλι ηταν και ειναι μια απο τις λιγες αξιοπρεπεις επιλογες για καποιον που θελει μια οργανωμενη παραλια με μουσικη οπως σε ολες τις τουριστικες περιοχες στην χωρα μας.Μουσικη μαλιστα που ειναι παντα χαμηλη.Λυπαμαι για ολους αυτους που κανουν οτι μπορουν για να μην ερχεται νεος κοσμος στη Καρυστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπάμαι πολύ που καθημερινά διαπιστώνω ότι μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μου δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να διαβάσουν. Με λυπεί που στη χώρα μου η παρανομία όχι μόνο καλά κρατεί αλλά την επικροτούμε. Κάρυστος, η πόλη μου το Μαρμάρι, Ερέτρια, Νότια Εύβοια, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα, Νότια Ελλάδα. Παντού τα ίδια. Παρανομίες, παρατυπίες, φοροδιαφυγή. Μέχρι να μας επηρεάσει προσωπικά, δεν ενδιαφερόμαστε. Πόσο μάλλον όταν κάποιες φορές μας συμφέρει κιόλας. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε στην περιοχή κάθε πότε μια απόδειξη βλέπει το φως του ηλίου. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πόσα μαγαζιά κλείνουν μετά από καταγγελίες και παρ' όλα αυτά συνεχίζουν με τις ίδιες τακτικές. Είναι πασιφανές ότι οι νόμοι, οι δικαστικές αποφάσεις και η πολιτεία δε θα αλλάξουν τίποτα. Είναι στο χέρι μας αν θα το αλλάξουμε. Αν η έλευση νέου κόσμου συνεπάγεται με παρανομία και αντίστροφα, κάτι κάνουμε λάθος. Όσο ενδιαφερόμαστε μόνο για το προσωπικό μας συμφέρον, μπάνιο, ξαπλώστρα, καφέ και μετά αφήνουμε πίσω μας καμμένη γη γυρίζοντας στα σπίτια μας, τόσο θα καταστρέφεται η χώρα. Όπως έγινε με την Αθήνα, τη Μύκονο, τις Σπέτσες, την Πάρο, τη Ζάκυνθο. Στο βωμό του κέρδους, καταπατήθηκαν όλα. Σκέψου μόνο ότι ο νέος κόσμος ψάχνει νέα μέρη για να αποφύγει την καμμένη γη που ο ίδιος δημιούργησε στο παρελθόν με τις πράξεις του άμεσα ή έμμεσα.

    Δεν περιμένω να το διαβάσεις. Δε το κάνεις ποτέ άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...