Ζεμπίλης στη ΠΕΔ: Οι πόροι του ΕΣΠΑ να διατεθούν στις περιοχές που υστέρησαν στο Ταμείο Ανάκαμψης (video) Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης στην 7η συνεδρίαση του Δ.Σ. της περιφερειακής ένωσης δήμων (Π.Ε.Δ) Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Κύμη.
Ο κ. Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην άνιση κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ζήτησε να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για να εξομαλυνθούν οι ανισότητες και να διαχυθεί δίκαια και ισότιμα ο πλούτος σε όλες τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
«Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τον γενναιόδωρα φιλόξενο Δήμαρχο τον Νίκο Μπαράκο, τον Πρόεδρο Νίκο Σουλιώτη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, που έχουνε δώσει έναν νέο αέρα στη λειτουργία της.
Και αυτό το λέω, ως ένα από τα πρώτα Μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, διότι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις μειονεκτικότερες περιοχές.
Να μην ξεχνάμε ότι η Στερεά Ελλάδα είναι μία περιοχή με μεγάλες αντιφάσεις, μπορεί να έχουμε περιοχές όπως η Χαλκίδα που έχουν αύξηση πληθυσμιακή σε κάθε απογραφή, όμως 2 νομοί της, η Ευρυτανία και η Φωκίδα, ανήκουν στους 4 νομούς σε όλη την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα, που αποτελούν την προβολή για το τι θα συμβεί στη χώρα μας μετά από 10 χρόνια.
Εμφανίζουν μάλιστα και το φαινόμενο της γήρανσης μέσα στη γήρανση, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα από 65 και άνω έχουν τους περισσότερους υπερήλικες.
Αρά λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η ΠΕΔ επισκέπτεται μειονεκτικές περιοχές και νησιωτικές περιοχές και έτσι μπορείτε να αντιληφθείτε και το τι συμβαίνει στην Εύβοια, διότι υπάρχει η πεπλανημένη εικόνα ότι η Εύβοια είναι η Χαλκίδα, η οποία βεβαίως συνδέεται με τον προαστιακό και συνδέεται εύκολα και με το Π.Α.Θ.Ε., άρα είναι προάστιο των Αθηνών. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, σε ό,τι αφορά την ενδοχώρα.
Ο Βορράς, ο Νότος η Ανατολή, εμφανίζουν έντονα τις επιπτώσεις της νησιωτικότητας, την ασυνέχεια του εδάφους, την απομόνωση, την έλλειψη των υποδομών.
Όπως γνωρίζετε στην ηπειρωτική χώρα οι μεγάλοι οδικοί άξονες που εξυπηρετούν τους Πανέλληνες, περνάνε και διασχίζουν όλες τις περιφερειακές ενότητες, όλες τις περιφέρειες, στην Εύβοια όμως αν θα γίνει ένα έργο, θα γίνει μόνο για το νομό μας, άρα λοιπόν δεν έχουμε την τύχη αυτή.
Εν πάση περιπτώσει και με τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη μας, μπορούμε να πούμε ότι ως προς τα οδικά, η παράκαμψη Χαλκίδας, η παράκαμψη Βασιλικού, που καθιστά την παράκαμψη Χαλκίδας λειτουργική, ωφέλιμη και για την Νότια Εύβοια, το έργο που είδαμε πριν στην Πλατάνα και βεβαίως οι παρακάμψεις Αμαρύνθου και η παράκαμψη του Αλιβερίου, που επίσης έχω ζητήσει από το Υπουργείο και το λέω τώρα και στο Περιφερειάρχη, δεν έχει καμία δουλειά να βρίσκεται στο ΥΠΟΜΕΔΙ, πρέπει να έρθει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έτσι ώστε συστηματικά και ολιστικά να δει το θέμα αυτό του οδικού άξονα από Χαλκίδα έως Λέπουρα και Κύμη.
Ένα από τα νομοσχέδια που πράγματι είδε τα ζητήματα νησιωτικότητας και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε είναι ο νέος δικαστικός χάρτης.
Έτσι λοιπόν υπάρχουν τρία περιφερειακά Πρωτοδικεία στην Εύβοια, στο βόρειο, το νότιο και το ανατολικό άκρο, η δε Κύμη είναι το περιφερειακό Πρωτοδικείο που είναι καθαρά νησιωτικό καθώς εξυπηρετεί και την Σκύρο και αυτό το λέω γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε τέτοιες περιοχές όπως η Κύμη, να έχουμε το Νοσοκομείο, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, να έχουμε το Πρωτοδικείο, να έχουμε τη ΔΟΥ έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της ερήμωσης.
Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε πριν ο Δήμαρχος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ότι τα παιδιά εδώ δεν έχουν γήπεδο, μια μπάλα δεν μπορούν να την ρίξουν, πρέπει να πάνε στο Μονόδρι, για ανοιχτό γήπεδο μιλάμε, δεν μιλάμε για κλειστό. Αντιλαμβάνεστε τώρα τι σημαίνει αυτό για μια Κύμη, που είναι μία μεγάλη δημοτική ενότητα.
Ώς προς τα ζητήματα τώρα, γρήγορα, τα οποία ετέθησαν καταρχήν για το θέμα των απορριμμάτων και εμείς σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στην ΜΕΑ Θήβας την περασμένη Δευτέρα με τον Νίκο Παπαθανάση και με τον Δήμαρχο Θήβας, τον Γιώργο Αναστασίου και τον κύριο Τσοκανή κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσουμε και να πείσουμε τον Υπουργό, ο οποίος επικοινώνησε και με τον κύριο Ζερβό του ΕΣΠΑ.
Εκεί τόνισα ότι είναι επιτακτικό έργο πλέον, οι 2 ΜΕΑ, η ΜΕΑ Χαλκίδας και η ΜΕΑ Λαμίας, όπως επίσης και η πρόσληψη προσωπικού στη ΜΕΑ της Θήβας, προκειμένου να μπορεί να απορροφήσει περισσότερα απορρίμματα από περιοχές όπως τουλάχιστον της Χαλκίδας.
Είναι κατεπείγον έργο, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι οι Δήμοι είναι στα όριά τους και είπα στον Υπουργό ότι θα προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στο μέλλον. Ήδη, οι Δήμοι δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο, παρά να προσπαθούν να κόψουν από έργα, να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων.
Τώρα ως προς τα δύο ζητήματα που αναφέρθηκε ο Δήμαρχος και ο κύριος Περιφερειάρχης, το φράγμα Σέττας - Μανικίων, ξέρετε τη μεγάλη προσπάθεια που έκανα, διότι είχαμε αντίθετη άποψη από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. και γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών, προκειμένου να πάρουμε τελικά την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την ανάπτυξη, πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης όλης της κεντρικής Εύβοιας, κυρίως όμως θα αντιμετωπίσει τα θέματα της λειψυδρίας.
Έναν δρόμο, μία πλατεία που μπορεί να μην το κάνεις εσύ θα το κάνει μετά από χρόνια κάποιος άλλος Δήμαρχος, εδώ όμως μιλάμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν νερό το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή μιλάμε όλοι για κλιματική κρίση και το έχουμε κάνει καραμέλα.
Και λέμε όλοι για κλιματική κρίση, τι σημαίνει κλιματική κρίση; Κλιματική κρίση σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, της χώρας μας, του τόπου μας, θα βυθίζονται και θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανομβρίας και τη λειψυδρία.
Άρα, λοιπόν, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και βεβαίως και στο σχεδιασμό της περιφέρειας και της ΠΕΔ, προμετωπίδα θα πρέπει να είναι τα έργα αυτά, τα έργα που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση και τα έργα αυτά είναι τα έργα πού αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και βεβαίως ζητήματα άρδευσης, όπως το έργο του φράγματος των Ψαχνών.
Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν δουλέψει ο τουρισμός, αν δεν δουλέψει ο πρωτογενής τομέας, αν οι άνθρωποι δεν έχουν να πιουν νερό, ουσιαστικά τους οδηγούμε στο να εγκαταλείψουν μία περιοχή.
Άρα λοιπόν προμετωπίδα πρέπει να είναι τα έργα κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ερήμωσης των περιοχών. Και το δεύτερο σε σχέση με τις προσκλήσεις που έχουν ανοίξει και για να ολοκληρώσω όπως ξεκίνησα. Επειδή επισκέπτομαι πολλούς Υπουργούς και με συναδέλφους εδώ Δημάρχους, έτρεξε το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έτρεξε πρώτο, απορρόφησε χρήματα, έχει και ένα πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης, που βεβαίως ήταν αντικειμενικό, όποιος είχε ώριμη μελέτη, έπαιρνε μία προτεραιότητα και άρα μπορούσε να ενταχθεί, βλέπω ότι υπάρχουν ανισότητες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ενιαίο πακέτο, ο Πρωθυπουργός το έφερε ένα πακέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.
Όλοι οι Ευρωπαϊκοί πόροι και ιδίως στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τις ανισότητες που αναφέρθηκα, πρέπει να στοχεύουν σε τι πράγμα; στη συνοχή και στη σύγκλιση, να διαχυθεί παντού ο πλούτος, δεν έχει νόημα η Χαλκίδα να έχει 10% ανάπτυξη και το Καρπενήσι να έχει -5%, άρα λοιπόν να διαχυθεί παντού ο πλούτος.
Και αυτό είπα πρόσφατα και στην Υπουργό Πολιτισμού που την επισκέφτηκα και μου λέει ξέρεις έχω και αλλού υποχρεώσεις, της λέω, πόσα χρήματα δώσατε στην Εύβοια από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόσα δώσατε σε άλλες περιοχές που ανέφερα.
Ενδεχομένως έχει ευνοηθεί η Εύβοια σε κάποιες περιοχές και αλλού έχει αδικηθεί, αλλά πρέπει στο δια ταύτα να δούμε ποιες περιοχές ευνοήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και πήραν πλούτο ουσιαστικό και μπορούν να έχουν μία διαφορετική αναπτυξιακή ευκαιρία.
Τώρα θα πρέπει να ενισχυθούν και οι άλλες περιοχές που αδικήθηκαν από το Τ.Α., από το ΕΣΠΑ πλέον, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη κατανομή όλων των πόρων, σε όλες τις περιοχές, διότι σας λέω και πάλι, αυτό που παρουσιάζεται κυρίως στην περιφέρεια μας και μέσα στην Εύβοια ακόμα είναι οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, οι οποίες θα πρέπει αντιμετωπιστούν με τρόπο ισότιμο και δίκαιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου