Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης- Αλιβερίου: Αθωράκιστος ο δήμος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και των ενεργειών που έχει κάνει ο δήμος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έθεσε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Συγκεκριμένα ο Κ. Κέκης ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά με:

1. Τι ενέργειες έχετε κάνει και εάν έχετε ενημερώσει την ΔΕΥΑΚΑ για να προχωρήσει στην επισκευή και τοποθέτηση όπου χρειάζεται νέων υδροστομίων, κρουνών, δεξαμενών και αντλιοστασίων;

2. Ενόψει της επικείμενης λειψυδρίας τι παροχή νερού θα εξασφαλίσετε για να είναι γεμάτες οι υδατοδεξαμενές;

3. Η ηλεκτρομηχανική Κύμης διαθέτει δεξαμενές νερού, το νερό είναι κομμένο λόγω χρέους της ηλεκτρομηχανικής στην ΔΕΥΑΚΑ. Θεωρούμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για την πυροπροστασία της περιοχής. Τι ενέργειες έχετε κάνει σε αυτή την κατεύθυνση;

4.Τι πυροσβεστικά οχήματα διαθέτει ο δήμος για την αντιπυρική περίοδο και ποσά από αυτά λειτουργούν; Πως στελεχώνονται αυτά τα οχήματα;

5. Πόσα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας καθαρίστηκαν το 2023 σε κάθε Δημοτική Ενότητα; Με τα 222.000 ευρώ που προβλέπονται από την κρατική χρηματοδότηση τι μέρος της αγροτικής οδοποιίας αναμένεται να καθαριστεί και πότε;

6. Τι ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει προς τους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της παρεχόμενης πυροπροστασίας και που θα λύσουν τα προβλήματα στέγασης του Π.Κ. Αλιβερίου;

7. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την κατασκευή του στεγάστρου στο Π.Κ. Κύμης και της κεντρικής θέρμανσης;

8. Σε σχέση με την ΚΥΑ με την οποία το κράτος μεταθέτει την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος στους ίδιους. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην φορτωθούν με νέα έξοδα δεκάδες δημότες και να απαλλαχτεί το κράτος από την ευθύνης εκπόνησης συνολικού σχεδίου πυροπροστασίας;

Από τις απαντήσεις του αντιδήμαρχου πολιτικής προστασίας κ. Δημά στα παραπάνω ερωτήματα αναδεικνύεται πως ο δήμος παραμένει αθωράκιστος χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. 

Οι νέοι κρουνοί που έχει ζητήσει η πυροσβεστική δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, ο καθαρισμός των 2000 χλμ αγροτικής οδοποιίας δεν έχει ξεκινήσει και δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν τις αρχές Ιούνη, δύο από τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα του δήμου είναι παροπλισμένα σε συνεργεία. 

Ενώ όσο αφορά τη στέγαση του ΠΚ Αλιβερίου, παρότι σε παλαιότερη ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε αναφερθεί σε έτοιμη μελέτη, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση έκτασης από το Υπουργείο Γεωργίας.

Ολόκληρη η εισήγηση του Κ. Κέκη:

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών συνολικότερα στη χώρα, αλλά και ειδικότερα στο Δήμο μας.

Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, της προστασίας της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, δημόσιων κτιρίων έχει τεράστια και επείγουσα σημασία για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προωθεί επίσης την υποκατάσταση της ευθύνης της μέσω της παραχώρησης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ και αντίστοιχα αρμοδιοτήτων δασοπροστασίας στις Περιφέρειες και στους Δήμους, χωρίς να διασφαλίζει καμιά προϋπόθεση, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία μας για την ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές. Πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το ίδιο και η σημερινή, παρουσιάζοντας το “νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών”, ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες, πλην όμως διαψεύδονται κάθε χρόνο από τις τεράστιες καταστροφές.

Πρόσφατα μάλιστα η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφασημεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. 

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα "Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα", καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως "….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…". 

Έτσι το κράτος και η κυβέρνηση μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών αποποιούμενη εκ των προτέρων τις δικές της τεράστιες ευθύνες.

Η «καύσιμη ύλη», που κάθε χρόνο μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, είναι εδώ και απειλεί τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Τα δάση δεν προστατεύονται από τα αποσπασματικά και πανάκριβα έργα των όποιων καθαρισμών τμημάτων δασών είναι σε εξέλιξη, χωρίς σχεδιασμό, με πρόχειρες ή και ανύπαρκτες μελέτες.

Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας. Συνεχίζεται η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Πανελλαδικά, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών. Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό. Λείπουν 2.000 δασολόγοι, οι δασεργάτες είναι κάποιες 10άδες ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000. Στην πυροσβεστική υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες.

Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους αφού υφίστανται το “τέντωμα” του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών), με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα, με 32ωρες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. 

Η εξάντλησή τους είναι τέτοια που στην περυσινή αντιπυρική περίοδο για παράδειγμα μέσα σε λίγες μέρες δεκάδες πυροσβέστες τραυματίστηκαν ή παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αρκετοί νοσηλεύτηκαν και στα νοσοκομεία. 

Δεν αποτελεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα η θέσπιση από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. του θεσμού των Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων, που προσθέτει μια ακόμη ευέλικτη – ορισμένου χρόνου μορφή εργασίας στο Π.Σ.. Ιδιαίτερα τη στιγμή που δεν συμβάλλουν στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών και στις ανάλογες εργασίες κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η γη, τα δάση, οι υποδομές αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. 

Σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζει και το απαράδεκτο και δασοκτόνο νομοσχέδιο που δόθηκε στη διαβούλευση και θα αποτελέσει τον καταστροφέα των δασών αφού εκχωρεί τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους με κρατική επιδότηση και με δημιουργία αγοράς ρύπων.

Σε αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται οι προειδοποιήσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, συνδικαλιστών αλλά και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που διατυπώνουν τη σωστή θέση ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκινάει με τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη. 

Ότι οι πυρκαγιές σβήνουν από επαρκείς, καλά οργανωμένες επίγειες δυνάμεις που είναι διασκορπισμένες μέσα στο δάσος, γνωρίζουν τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τις συνθήκες βλάστησης του κάθε δάσους και όχι από αέρος, αφού οι ρίψεις νερού από αεροσκάφη και ελικόπτερα μπορούν μόνο να επιβραδύνουν την εξέλιξη τους και όχι να τις σβήσουν τελειωτικά.

Η πολιτική που προωθούν ΕΕ και Κυβερνήσεις και αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, των δασών και συνολικά του Περιβάλλοντος ως κόστος φτάνει μέχρι την πολιτική που ακολουθεί ο δήμος. Έτσι, είναι τουλάχιστον προβληματική η προετοιμασία του Δήμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα επισημαίνουμε τα εξής:

· Ενώ έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με την έκθεση της ΠΥ Χαλκίδας, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα όσον αφορά τα υδροστόμια και τις δεξαμενές του Δήμου μας. Σας έχει ζητηθεί από την Π.Υ. από τον περασμένο Απρίλιο να προβείτε στην επισκευή τους ενώ έχει προταθεί και η τοποθέτηση νέων (δείτε αναλυτικά στο παράρτημα που επισυνάπτουμε).

· Οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου στεγάζονται σε κοντέινερ εδώ και 12 περίπου χρόνια με τραγικές συνέπειες για τις συνθήκες διαβίωσης τους. Επανειλημμένα αυτά τα τέσσερα χρόνια τόσο σε συναντήσεις μας όσο και στις τοποθετήσεις μας στα δημοτικά συμβούλια σας έχουμε αναδείξει αυτό το πρόβλημα.

· Όπως σας έχουμε επισημάνει ξανά, εκκρεμεί η κατασκευή στεγάστρου και κεντρικής θέρμανσης στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κύμης.

· Στο μεγαλύτερο μέρος τους μένουν χωρίς καθαρισμό και άνοιγμα το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής οδοποιίας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...