Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Σοβαρά τα προβλήματα των σχολικών μονάδων στο Αλιβέρι

ΕΡΩΤΗΣΗ στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τα σοβαρά προβλήματα των σχολικών μονάδων στο Αλιβέρι

Συσσωρευμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες στο Αλιβέρι λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της έλλειψης κρατικού κεντρικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων.

Προβλήματα που έχουν οξυνθεί με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) και το πέρασμα της συντήρησης των σχολικών μονάδων στην ευθύνη των δήμων χωρίς την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.

Στο Γυμνάσιο Αλιβερίου αγανακτισμένοι γονείς και καθηγητές προσπαθούν ακόμα και με προσωπική εργασία να μπαλώσουν τα μεγάλα κτηριακά προβλήματα, καθώς αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία των καθηγητών και οι τουαλέτες πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, η σκουριά είναι εμφανής στις σωληνώσεις νερού, στα καλοριφέρ και τα κουφώματα, σε πολλά σημεία των τοίχων υπάρχουν ρηγματώσεις, ενώ τα σκουριασμένα σίδερα στις κολώνες έχουν έρθει στην επιφάνεια.

Στο 2ο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ Αλιβερίου υπάρχουν επίσης κτηριακά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι διευθυντές να καταφεύγουν σε χορηγούς ή να βάζουν το χέρι στην τσέπη γονείς και εκπαιδευτικοί προκειμένου να συντηρηθούν τα σχολεία, να βαφτούν οι αίθουσες με προσωπική εργασία εκπαιδευτικών, ακόμα και μαθητών.

Το νηπιαγωγείο Καράβου στεγάζεται περισσότερο από 10 χρόνια σε ένα ακατάλληλο κτήριο χωρίς προαύλιο, χωρίς τουαλέτες για τους νηπιαγωγούς, με την έξοδο κινδύνου να οδηγεί στο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και τον καυστήρα κάτω από την αίθουσα διδασκαλίας. Η «λύση» που βρέθηκε από το Δήμο είναι η τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, όμως ακόμα αναζητείται οικόπεδο.

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Κάραβο υπάρχει μόνο μια κοινή τουαλέτα για όλους τους δασκάλους, το πρόβλημα της δυσοσμίας στις τουαλέτες είναι έντονο, ενώ τα καζανάκια επισκευάστηκαν από τον Σύλλογο Γονέων. Ο προαύλιος χώρος χρειάζεται διαμόρφωση και τα λεβητοστάσια είναι παλιά και θέλουν αντικατάσταση, το ένα μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο αίθουσες, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση εμποδίζει και υποβαθμίζει το έργο των εκπαιδευτικών, υπονομεύει συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Μάλιστα, η κατάσταση των κτηρίων είναι τέτοια και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσης, ενώ στην ευρύτερη περιοχή εδώ και δυο χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώνεται σχετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και λειτουργία των σχολικών μονάδων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

- Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα του Γυμνασίου, του 2ου ΓΕΛ, του ΕΠΑΛ και του 3ου Δημοτικού σχολείου Αλιβερίου.

- Να ανεγερθεί νέο κτήριο για το νηπιαγωγείο Καράβου.

- Να εκπονηθεί από εξειδικευμένο κρατικό κλιμάκιο αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος των σχολικών μονάδων του δήμου παίρνοντας υπόψη και την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...