Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης- Αλιβερίου για τον Προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2024

Ο Προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής εμπεριέχει την φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος, ώστε καλυφθούν οι ανάγκες σε έργα, μέσα και μόνιμο προσωπικό.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, την Τρίτη 16/4/24, ο προϋπολογισμός του Δήμου της δημοτικής αρχής για το 2024. 

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι δεδομένη καθώς ακολουθεί την ίδια φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ, τις ίδιες κατευθύνσεις για τη στήριξη των προτεραιοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών. 

Το ζητούμενο είναι η διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος πόρων, έργων, μόνιμου προσωπικού ενάντια στην φορομπηξία για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών μας.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, είναι μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού. Την ώρα, που η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, ο πληθωρισμός, εξαφανίζουν το ήδη λεηλατημένο εισόδημα.

Είναι ένας προϋπολογισμός στοιχισμένος με τις κυβερνητικές οδηγίες που καθιστούν τον Δήμο μας σε παράγοντα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, πλήρως εναρμονισμένος στις γενικές οδηγίες κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Το πως θα λειτουργήσει ο δήμος είναι κατεύθυνση τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί σε αδιέξοδο το λαό του δήμου μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη:

«Η ψήφιση του προϋπολογισμού για μας είναι η πιο σημαντική απόφαση την οποία παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο, εμπεριέχει, της πολιτικής της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εκτιμήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος.Τα ποσά του 2023 όπως έχει αναδειχθεί από όλους τους Δήμους ήταν ανεπαρκέστατα. Η εγκληματική πολιτική συνεχίζεται και πάνω απ’ όλα η απουσία προσωπικού είναι η εύφλεκτη ύλη για την συνέχιση του εγκλήματος.

Η μέθοδος κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων όπως αποτυπώνεται και στην φετινή ΚΥΑ63726/28-07-2023, παραμένοντας στις ράγες της δημοσιονομικής συμμόρφωσης & καθορίζει:

α. Στο σκέλος των εσόδων βλέπουμε να είναι παγωμένεςοι κρατικές πιστώσεις, εδώ και δεκαετίες. Από την άλλη δίνει την δυνατότητα αύξησης των ιδίων εσόδων.Στην λογική αυτή αναζητούσατε εναγωνίως έσοδα, δεν αξιοποιήσατε τη δυνατότητα με βάση τον οικιακό συντελεστή για τα δημοτικά τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυξήσατε τα τέλη για τον λαό κατά 1.000.000 ευρώ περίπου και έχουμε και συνέχεια με τα τιμολόγια του νερού. 

Οι οποίες αυξήσεις στην χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό δεν οφείλονται σε νέες προσλήψεις, αλλά στις αυξήσεις που ισχύουν στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων από τον Γενάρη του 2024.

β. Στο σκέλος των εξόδων- δαπανών, κατά προτεραιότητα εγγράφονται οι υποχρεωτικές δαπάνες. Η εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν αλλά δεν επαρκούν τα έσοδα για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ασφυξία στις Υπηρεσίες του Δήμου και αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού φανερώνουν το μεγάλο πρόβλημα της μηδαμινής κρατικής χρηματοδότησης καθώς οι πόροι από επιχορηγήσεις του κράτους (Κεντρικοί Αυτοτελή Πόροι) ανέρχονται στα 5.776.4788εκ. ευρώ προς τον δήμο ενώ οι λεγόμενοι "ίδιοι πόροι" η φορολογία δηλαδή που καλείστε να επιβάλετε προϋπολογίζεται να είναι 3.606.711 εκ ευρώ

Τα περσινά δεδομένα εξακολουθούν να υφίστανται και στον φετινό προϋπολογισμό που εισηγείστε και είναι η τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο), η αύξηση στην εισφορά των ΟΤΑ προς τον ΕΣΔΝΑ.Στα έξοδα του Δήμου φέτος προστίθεται το χαράτσι του τέλους ταφής , στη λογική «πληρώνω όσο πετάω».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρμοδιότητες του δήμου αυξάνονται, όπως και η λειτουργία κομβικών υπηρεσιών με όρους ανταποδοτικότητας και μειώνεται το μόνιμο προσωπικό του. 

Από πολιτικής άποψης, λοιπόν, αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός αναδιανομής της οικονομικής μιζέριας και της προβληματικής λειτουργίας του Δήμου, που δεν εδράζεται στην ατομική ή συλλογική ικανότητα των προσώπων που απαρτίζουν την Δημοτική Αρχή, αλλά στην πολιτική κατεύθυνση που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές και η σημερινή μαζί.

Όλοι, στο δήμο μας από τους ορκωτούς λογιστές, μέχρι πρώην και νυν αντιδημάρχους παραδέχονται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και πως ο Δήμος λειτουργεί «στα κοκκινα». Ο προϋπολογισμός είναι «αποκαλυπτικός», μας λέει πως η υποστελέχωση των υπηρεσιών θα παραμείνει και φέτος.

Η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προς τον Δήμο τον εμποδίζει να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και σας οδηγεί στη λογική της ανταποδοτικότητας. Μετατρέπεται σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και φέτος καλύπτει στοιχειωδώς την μίζερη λειτουργία του. Δεν αφήνει περιθώρια να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

Με την λογική αυτή στην εισήγηση των Δαπανών βλέπουμε να αυξάνονται οι παροχές υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες και από αυτούς που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος αφού δεν έχει προσωπικό. Μια ματιά στους κωδικούς 30-6117.005 έως 30-6117.077 παρατηρούμε ότι έχουν δοθεί 311.631ευρώ το 2023 και εισηγείστε για το 2024 να δώσετε 448.259 σελ. 41.

Αντί λοιπόν να αντισταθείτε, ανέχεστε αυτή την πολιτική γίνεστε συνένοχοι στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να τεθεί το πλαστό δίλημμα, "ιδιωτικοποίηση ή ελλιπής παροχή υπηρεσιών" σε διάφορους τομείς, που θα περάσουν σε εργολάβους.

Όσον αφορά τα ανείσπρακτα των προηγουμένων οικονομικών ετών, παραμένουν στα ίδια επίπεδα, κάτι που καταδεικνύει δυο πράγματα: Α) Υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που αδυνατεί να πληρώσει.Β) Ο Δήμος αδυνατεί να εισπράξει λόγω της υποστελέχωσης. Εδώ να σημειώσουμε μια λεπτομέρεια που δεν φαίνεται στον προϋπολογισμό, πως ο μεγαλύτερος οφειλέτης στο Δήμο, είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω των χρημάτων των ΚΑΠ που δεν έχει αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα γίνεται φανερό πως έργα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των δημοτών όπως αυτά της πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά δεν έχουν προτεραιότητα και γι’ αυτό συνήθως δεν επιλέγονται χαρακτηρίζονται "μη επιλέξιμες" τέτοιες δαπάνες. Η πολιτική κόστους οφέλους έχει οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές. 

Η έλλειψη αντιπυρικών έργων, καθαρισμού δασών συντήρηση κρουνών κ.λ.π.Την ώρα που και φέτος η Επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για κάλυψη της Πυροπροστασίας ανέρχεται στο ποσό των 222.000 ευρώ (κωδ.0614.002σελ. 7 του προϋπ. των εσόδων), η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίεςπαραμένει στα ίδια επίπεδα και ανέρχεται στις 371.048 ευρώ (κωδ.1219.001 σελ. 10). 

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την εφαρμογή αυτού που ωμά διατυπώνει συχνά πυκνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως "είναι οικονομικά αποδοτικότερη η αποκατάσταση ζημιών σε σχέση με τα έργα πρόληψης".

Στην λογική αυτή, χρήματα δεν περισσεύουνκαι δεν επαρκούν για τα σχολεία, τον αθλητισμό τον πολιτισμό.

Για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων Α-Β/θμίας εκπαίδευσης στον κωδ. 4311, σελ. 24 το ποσό των 327.000 είναι μειωμένο κατά 35.000 ευρώ περίπου σε σχέση με το 2023.Για την συντήρηση των σχολικών κτηρίων το ποσό που δίνεται από τους ΚΑΠ στον κωδ. 0615.001 είναι 72.600 ευρώ,τη στιγμή που έχουμε σχολεία που μετράνε δεκαετίες και είναι κακοσυντηρημένα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών.

Στον αθλητισμόη κατάσταση είναι τραγική γίνονται μπαλώματα και δεν υπάρχει γήπεδο που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό. Στον πολιτισμό ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα.

Η δημοτική αρχή Μπαράκου έχει μεγάλες ευθύνες δίπλα στις τεράστιες της κυβέρνησης γιατί όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Βάζει πλάτη στη λογική της ανταποδοτικότητας, στο όνομα του «ρεαλισμού».

Με αυτά τα δεδομένα, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, γιατί αποτυπώνει όλα τα βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής και όχι με όρους διαχείρισης του.

Θα είμαστε μαζί με το λαό της πόλης στους αγώνες του ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, σε έργα, πόρους και μόνιμο προσωπικό για όλα αυτά που μας αξίζουν σε μας και στα παιδιά μας, κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...