Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν.Ευβοίας: 17 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, 
Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό, το οποίο και διαφημίζει με κάθε τρόπο, προσπαθώντας να κατευνάσει τη δυσφορία που μας δημιουργεί.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία αύξηση μικρότερη από 50 ευρώ το μήνα μετά φόρων, λίγο πάνω από 700 ευρώ καθαρά, φέρνοντάς τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του 2012, όταν την ίδια στιγμή το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται μέσα από τον γνωστό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου που στην ουσία απαγορεύει την ελεύθερη διαπραγμάτευση των Συνδικάτων με τους εργοδότες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αμοιβή μας. 

Ο κατώτατος μισθός, ορίζεται έτσι από την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει πάντα με κριτήριο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των αντοχών της οικονομίας.

Αυτό είναι που δίνει και αέρα στα πανιά της εργοδοσίας στον κλάδο που έχει σημαία την «ατομική διαπραγμάτευση» αλλά και τις «οικειοθελείς παροχές» επί των πενιχρών μισθών μας και μάλιστα χωρίς καμία δέσμευση ότι θα καταβάλλονται σταθερά στους μισθούς. 

Με δυο λόγια, όταν και αν το επιτρέπουν οι στόχοι για μέγιστη κερδοφορία, θα παραχωρείτε κάποιο ψίχουλο στον καθένα ατομικά και ανάλογα με τη διαγωγή του απέναντι στους στόχους κερδοφορίας. 

Δηλαδή απέναντι στην απαίτηση για ολοένα και μεγαλύτερη εντατικότητα της δουλειάς, την απαίτηση να δίνονται οι εργαζόμενοι στους στόχους της εργοδοσίας στην κυριολεξία… για ένα κομμάτι ψωμί… εξού και τα κουπόνια σε μορφή χιονοστιβάδας στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, στον Παπαδιόχο, τη SABO, το Ναυπηγείο, σα συμπλήρωμα στο μισθό που φοροαπαλλάσσει τον εργοδότη και δε δίνει καμία εγγύηση στον εργαζόμενο για το σταθερό του εισόδημα την επόμενη μέρα.

Κερασάκι στην τούρτα είναι η μούφα αυξήσεις στις τριετίες που προκλητικά διαφημίζει η κυβέρνηση, Καθώς με πρόσφατο νόμο που πέρασε, έρχεται χωρίς ίχνος ντροπής να εξαφανίσει 12 χρόνια δουλειάς ( 2012-2023 ), "κλέβοντας" στην ουσία εκατοντάδες ευρώ από κάθε μισθωτό. 

Χώρια που εργαζόμενοι που αμείβονται έστω και με ένα ευρώ πάνω από τα όρια του κατώτατου, δε θα δουν καμία απολύτως αύξηση στους μισθούς τους σε έναν κλάδο που απαιτεί βαριά εξειδικευμένη και συχνά επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία και δεν καλύπτεται από κλαδική συλλογική σύμβαση εδώ και χρόνια.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου παρόλα αυτά καταφέρνουν να μετράνε νίκες όταν συσπειρωμένοι στην οργάνωσή τους βγαίνουν μπροστά και συλλογικά διεκδικούν. Αυτό δείχνει η πείρα από μία σειρά χώρους δουλειάς ανά την Ελλάδα. Συνεπώς!

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ! ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!

Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις!

Βγαίνουμε μπροστά και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τέτοια που δε θα επιτρέπουν να γίνει το «κακό» σε περίπτωση «ανθρώπινου λάθους».

Γιατί για την εργοδοσία συμφέρει περισσότερο να παίζει τη ζωή μας στο ζύγι αντί να παίρνει μέτρα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων με τακτικές συντηρήσεις, με επιβράδυνση της παραγωγικής διαδικασίας όπου απαιτείται, με διαλείμματα, με εργασία που δε θα είναι ήλιο με ήλιο 7 μέρες την εβδομάδα για να βγουν οι χρόνοι. 

Τη συμφέρει η εργολαβοποίηση της παραγωγής όπου αυτή είναι εφικτή, προκειμένου να απαλλάσσεται από μία σειρά υποχρεώσεις απέναντι σε εργαζόμενούς της που βαφτίζει συνεργάτες! 

Λύνει τα χέρια της εργοδοσίας η σκόπιμη διαχρονική υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να κάνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

Γιατί είναι κατεύθυνση σε όλη την Ευρώπη και τις ημερίδες που διοργανώνει η ΕΕ ανά την Ελλάδα να αναδεικνύεται σα μόνο μέσο προστασίας τα ΜΑΠ, η τελευταία μας δηλαδή γραμμή άμυνας, να μετακυλίεται η ευθύνη στο ίδιο τον εργαζόμενο για την ασφάλειά του, να καταργούνται ειδικότητες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα γιατί η νέα τεχνική τα κάνει πια ασφαλή… κοντέψαμε τους 190 νεκρούς συναδέλφους στη χώρα το 2023. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Την ίδια στιγμή σε όλη την Εύβοια, οι εργαζόμενοι στο μέταλλο με τους πολλούς τραυματίες και τους δύο νεκρούς μέσα στο 2024, κάθε φορά που θα χρειαστούμε περίθαλψη και ιατρική φροντίδα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία με λειψό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ελλείψεις σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό, ελάχιστα για την έκταση που έχουν να καλύψουν και σε πολλές περιπτώσεις κακοσυντηρημένα ασθενοφόρα, κτήρια ετοιμόρροπα και ακατάλληλα ενώ οι φορολογικές μας δαπάνες για την υγεία αυξάνονται και ο προϋπολογισμός του κράτους για τη δημόσια υγεία μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Αντίστοιχα στον τομέα της Παιδείας και των κοινωνικών παροχών. 

Γιατί; Για να δοθούν χρήματα στις μεγάλες πολυεθνικές των ΑΠΕ, και σε πολεμική προπαρασκευή!

Συνάδελφε συναδέλφισσα,

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μεγαλειώδης. Δώσαμε το στίγμα μας και μάλιστα ξεπερνώντας τα εμπόδια που η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έβαζε καθώς αρνήθηκε να κηρύξει απεργία! Συνεχίζουμε γέρα!

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Δίνουμε ηχηρή απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά μέσα από τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου μας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του, στην απεργία στις 17 του Απρίλη!! 

Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον κοινό αγώνα της διεκδίκησης και της ανατροπής. Δεν περιμένουμε καμία κυβέρνηση και κανέναν σωτήρα που δήθεν θα προασπίσει τα δικά μας δικαιώματα.

Απεργούμε και διεκδικούμε:

· Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους χωρίς αστερίσκους, κουπόνια διαβίωσης και «χορηγίες»

· Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να μπορούμε να γυρνάμε στις οικογένειές μας ασφαλείς.

· Άμεσα ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στο δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Το ΔΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Χαλκίδα 10.30 στο Εργατικό Κέντρο

Αλιβέρι 9.30 στο άγαλμα του λιγνιτωρύχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...