Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ιστορικό μπαταριών στον Δ.Καρύστου

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα σε σχέση με τις μπαταρίες ΑΠΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς κάθε ενδιαφερόμενο

Τα στοιχεία της ανάρτησης είναι από την ενημέρωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλοντος , συγκεκριμένα από την κ.Βαρελά και την κ.Αποστολάτου όπως και από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του δήμου Καρύστου.

Τον Δεκέμβρη του 2022 ο σύλλογος Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα η κ.Αποστολάτου, ανακάλυψε μια Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μια εγκατάσταση συσσωρευτών λιθίου στην θέση ΣΠΑΤΑ Δήμου Καρύστου. Αμέσως ο σύλλογος έκανε αίτηση ανάκλησης αυτής της άδειας με πληρεξούσιο δικηγόρο.

Μέσω της συμβούλου Άννας Καρύκα τέθηκε η αίτηση ανάκλησης της άδειας σε ψηφοφορία στο Περιφερειακό συμβούλιο. 

Ο Σύμβουλος της παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ κατέθεσε απορριπτικές αποφάσεις άλλων Περιφερειών της Χώρας για τέτοιες εγκαταστάσεις λόγω ανυπαρξίας χωροταξικού και νομικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, απορρίφθηκε η αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ με τους ψήφους της παράταξης του Φάνη Σπανού. 

Κατόπιν ο δήμος μετά από ενημέρωση του ΣΠΠΕΝΚ έστειλε επίσης αίτηση ανάκλησης αυτής της ΕΠΟ και πάλι η κ.Καρύκα έθεσε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πάλι απορρίφθηκε η αίτηση ανάκλησης του Δήμου Καρύστου.. Κατόπιν έγινε προσφυγή στο ΣΤΕ από τον δήμο Καρύστου και ακόμα δεν έχει ορισθεί δικάσιμος. 

Στην συνέχεια μετά από ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να προσβάλλονται όλες οι άδειες παραγωγής. Μέχρι

στιγμής 24 Μαρτίου 2024 από τις επτά, μια έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, 4, έχουν πάρει μόνο άδεια παραγωγής και οι 2 τελευταίες είναι στο στάδιο της αίτησης αξιολόγησης.


Στην Κάρυστο είναι η θέση ΣΠΑΤΑ της ΙNTRA SENERGY με άδεια από τις 4 Ιουλίου 2022

Δεύτερη θέση ΜΑΛΙΑ της Χ,ΡΟΚΑΣ με άδεια στις 22 Μαρτίου 2023

Τρίτη στην θέση ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ της POL/MOS F.R.V από τις 17 Οκτωβρίου 2023

Τέταρτη στην θέση ΚΑΡΥΣΤΟΣ της ECOENER με άδεια στις30 Οκτωβρίου 2023

Πέμπτη στην Θέση ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ από την EURUS με άδεια από Τις 29 Νοεμβρίου 2023

Έκτη και Έβδομη στην ΚΑΡΥΣΤΟ της SUNEL – στάδιο αξιολόγησης.

Οι ακριβείς ονομασίες στην Κάρυστο είναι ΚΡΥΦΤΗ- και πρόσφατες ΞΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΓΙ.

Στην απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Φλεβάρη 2023 με θέμα ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, αναφέρεται αίτημα της εταιρίας ΑΝΕΜΟΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης ισχύος 96.6 MW στην θέση ΓΕΡΑΝΟ στην Κάρυστο, όπως και ΚΡΥΦΤΗ 1- 96MW και ΚΡΥΦΤΗ 2- 96MW.


Όλη αυτή η δραστηριότητα δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορες εταιρίες για την περιοχή του Κάμπου. Το κείμενο της απόφασης τελειώνει ως εξής.

«ΤΟ ΔΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ - Εκφράζει την έντονη αντίθεση μας στην τοποθέτηση Σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων του Δήμου Καρύστου. Η Νομική υπηρεσία του δήμου εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες με μπαταρίες στον δήμο μας.

Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί στην ΥΔΟΜ και να υπάρχει συνεχής ενημέρωση του Δ.Σ σχετικά με το θέμα από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καρύστου.»


Μας προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον του γιατί σε ένα τόσο σημαντικό ΔΣ δεν ήταν κανείς παρών από τις τοπικές κοινότητες . Ο αριθμός της απόφασης είναι 8/2023 και έγινε επικαιροποίηση της , την 21η Φεβρουαρίου 2024 με αριθμό απόφασης 31/2024

Οι μήνες περνούσαν και δεν έγινε καμιά ενημέρωση στους πολίτες για το τι σχεδιάζεται για τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους και εν γένει για την περιοχή τους.

Σαν αποτέλεσμα στις 3 Δεκέμβρη 2023 ,δηλαδή σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο μετά την απόφαση ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών πέριξ του Δήλισου, ο Εξωραιστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρύστου, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΣ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας, συντασσουν επιστολή προς τον Δήμο Καρύστου μέσω της οποίας ,επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση και προτείνουν

1. Ενημέρωση των κατοίκων για τους σταθμούς μπαταριών με συγκέντρωση στο Γιοκάλειο, .

2, Διάβημα διαμαρτυρίας προς την κεντρική κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος που χορηγεί τις τελικές άδειες.

3. Επίσης, Ψήφισμα του ΔΣ κατά κάθε εγκατάσταση μπαταριών, Απόρριψη χορήγησης άδειας χρήσης Γης και και άλλων απαιτούμενων από την Πολεοδομία Καρύστου.

Και τέλος, Διαμαρτυρία στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκριση αδειών χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο πυρασφάλειας για τους σταθμούς μπαταριών.

Κατά την ημερομηνία της επιστολής δηλ, 2/12/ 2023, οι σταθμοί στην θέση ΣΠΑΤΑ στο βουνό μεταξύ Κατσαρωνίου και Λάλας, είχε λάβει ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΏΝ ΟΡΩΝ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Η Θέση ΚΡΥΦΤΗ στον κάμπο Καρύστου, ήταν στο στάδιο ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,

Στην θέση ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ σε στάδιο ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,

Στην Θέση ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ –ΒΟΘΡΑ σε στάδιο ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Και στην θέση ΜΑΛΛΙΑ – ΜΕΣΟΧΩΡΙΑ σε στάδιο ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Στις 24 Νοεμβρίου 2024 η Τοπική Κοινότητα Καρύστου πήρε ξεχωριστή αρνητική απόφαση όπου δηλώνει κατηγορηματικά την αρνητική της στάση σε κάθε σταθμό στον κάμπο και στα όρια της Καρύστου.

Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν φτάσει στο κοινό, από την άλλη μεριά οι αιτήσεις για άδειες εγκατάστασης μπαταριών πληθαίνουν.

Επείγει μια ουσιαστικότερη και σε βάθος ενημέρωση του κοινού και διαβήματα όπως αναφέρουν οι σύλλογοι στην επιστολή τους.

Στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας όπου ήρθε το θέμα από τον κ.Σφυρίδη, δεν φάνηκε να καταλήγει σε συγκεκριμένες δράσεις.

https://karystinizoikaiparadosi.blogspot.com/2024/03/a-82023.html Απόφαση ΔΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ.





Karystinizoikaiparadosi.blogspot.com,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...