Στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΣΝ του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, μίλησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.
«Στη σύγχρονη εποχή οι χώρες που θα παράξουν επιστήμη και θα δημιουργήσουν δεξαμενή καταρτισμένων νέων θα αναδειχθούν σε κυρίαρχες δυνάμεις, διαφορετικά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε χώρες παρίες.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, βλέπουμε παγκόσμια να ξοδεύονται τεράστια ποσά και να αναπτύσσονται μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την επιστημονική αριστεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Κύπρο, για να μη μιλήσουμε για τη Δανία και τη Σουηδία, υπολογίζεται πως το 7% του ΑΕΠ επενδύεται στην παιδεία με το 60% αυτού να κατευθύνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - ιδιωτική και δημόσια! Αντί, λοιπόν, σήμερα όπως σ´ ολόκληρο το κόσμο, να συζητάμε για το πως θα προσελκύσουμε ακόμα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην εκπαίδευση.
Αντί να σχεδιάζουμε πως θα κάνουμε τη χώρα μας μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές. Για το πως θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κόμβο, που θα προσελκύει χιλιάδες φοιτητές από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αντί για όλα αυτά, αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα!
Να συνειδητοποιήσουμε ότι στις μέρες μας τα εκπαιδευτικά σύνορα έχουν προ πολλού καταρρεύσει! Ιδιαίτερα, μάλιστα, για την Ελλάδα που το δημογραφικό αποτελεί όχι απλά ένα πρόβλημα, αλλά υπαρξιακό στοίχημα!
Έτσι, εξαιτίας της μείωσης του εργατικού δυναμικού θα έπρεπε η χώρα να προσβλέπει στην αυτοματοποίηση της παραγωγής σε όλη την οικονομία, μέσω των νέων τεχνολογιών.
Με πεπερασμένες τις ανθρώπινες δυνατότητες η χώρα μας όφειλε να θέσει την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στον πυρήνα της στρατηγικής της για μια έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Αντ´αυτού όμως βλέπουμε οι επενδύσεις να κατευθύνονται σε ντουβάρια και μηχανήματα και μόνο ένα ποσοστό 13% του ΑΕΠ, το μικρότερο στην ένωση, να κατευθύνεται σε προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, υπό ευρεία έννοια, έναντι 25% του Ευρωπαϊκού ΜΟ»….
«Σήμερα σε ξένα πανεπιστήμια φοιτούν περίπου 40.000 Έλληνες. Δεν θα αναφερθώ στο κόστος για το ισοζύγιο πληρωμών που ανέρχεται περίπου στο 1 δις ευρώ. Ούτε θα αναφερθώ στη ταλαιπωρία και το οικονομικό βάρος που υφίστανται οι οικογένειες τους. Έχουν μικρή αξία, μπροστά στο θεμελιώδες ερώτημα:
Μετά το brain drain έχουμε το περιθώριο να χάσουμε έστω και 1 νέο άνθρωπο για το εξωτερικό;
Γιατί με τη σημερινή κατάσταση χιλιάδες νέες και νέοι οδηγούνται υποχρεωτικά στην εκπαιδευτική μετανάστευση. Περαιτέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ μέσω της διεθνοποίησης είναι βέβαιο ότι θα απελευθερώσει ακαδημαϊκές δυνάμεις. Θα σπάσει τα στεγανά της οικογενειοκρατίας και ευνοιοκρατίας που ενδημούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Είναι, σίγουρο, επίσης ότι μέσω του ανταγωνισμού θα συμβάλλει στην αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ώστε να αποτελέσουν ένα δημοφιλή προορισμό ξένων φοιτητών.
Είμαι υπερήφανος ότι μέσα από τις τάξεις της Δ.Α.Π ΝΔΦΚ, αλλά και ως πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εκπρόσωπος των φοιτητών στο πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ, αγωνιζόμασταν πριν πολλά χρόνια για να σπάσει το αναχρονιστικό στερεότυπο του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενός μονοπωλίου που έχει τις ρίζες του στη χούντα των συνταγματαρχών, όπως είπε και ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος.
Ολοκληρώνοντας, επισημαίνω ότι η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα εθνών που κέρδισαν το στοίχημα με το μέλλον και άλλων που έμειναν πίσω να σκιαμαχούν με το παρελθόν.
Και η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει κι άλλο στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων. Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να υπερψηφίσετε το παρόν ΣΝ, ώστε η χώρα μας να ανοίξει ένα παράθυρο στο κόσμο, σε μια νέα εποχή που προϋποθέτει την αλληλεπίδραση και την άμιλλα, με σκοπό τη διάχυση της γνώσης και την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου