Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για την Υγεία σε Χαλκίδα και Κάρυστο

Σε ξεσηκωμό για να μεγαλώσει η διεκδίκηση του λαού της Εύβοιας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για αναβάθμιση των παροχών Πρόνοιας, πρόληψης, νοσοκομειακής περίθαλψης καλεί η ΤΕ Εύβοιας με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Χαλκίδα και την Κάρυστο με θέμα: "Η υγεία σε ένα σύστημα που "νοσεί". Ποια είναι η λύση;"

Στη Χαλκίδα, την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Στερεάς.

Θα μιλήσουν η Δήμητρα Σταματέλου, ιατρός, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Στην Κάρυστο, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 19:00, στο Γιοκάλειο Ίδρυμα.

Θα μιλήσουν η Ελένη Μπάγια, ιατρός, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς και Εύβοιας της "Λαϊκής Συσπείρωσης".


Η ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ:


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα αγώνα και κινητοποίησης όλου του λαού της περιοχής για την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας, των Νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ στην Εύβοια.

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας είναι επικίνδυνη, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι Σύλλογοι τους καταγγέλλουν! Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης αλλά εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, με τιμοκατάλογο και «νόμιμο φακελάκι» με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, απομακρύνει τη δυνατότητα έγκαιρης και δωρεάν περίθαλψης για το λαό.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΥΡΟ

Ταυτόχρονα τα νοσοκομεία της Αττικής «φρακάρουν» συνεχώς. Πλέον ο λαός της Εύβοιας δε μπορεί με την ίδια ευκολία να βρίσκει «λύση» στην Αθήνα. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού διαμορφώνει τεράστια προβλήματα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο της Χαλκίδας τις περισσότερες φορές φτάνει να λειτουργεί χωρίς κενή κλίνη και με περιστατικά να αναμένουν στα Επείγοντα (ΤΕΠ), περιμένοντας να διακομιστούν όταν αδειάσει κρεβάτι.

Τα αγροτικά ιατρεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν όσα χρειάζεται ο απομακρυσμένος από τα αστικά κέντρα, πληθυσμός. 

Η κατάσταση καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται λόγω του τουρισμού και των παραθεριστών.

Η παραπάνω κατάσταση στην Εύβοια, που αποτελεί νησί με γεωγραφικό ανάγλυφο τέτοιο που δεν εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη διακομιδή περιστατικών και η άμεση επαφή με δομές υγείας όταν αυτό είναι απαραίτητο έχει οδηγήσει επανειλημμένα σε τραγική κατάληξη ακόμα και σχετικά απλά περιστατικά. Όλα αυτά αποτελούν προδιαγεγραμμένα εγκλήματα της πολιτικής που κρατά τις δομές Υγείας πολύ πίσω από τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής μας.

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Είναι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο ένας με τον άλλο υλοποιούσαν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ για εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης σε αυτή. 

Αυτή η πολιτική οδήγησε στην υποβάθμιση, υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και στο γιγάντωμα των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας. 

Αυτή η πολιτική είναι που μετατρέπει τα Νοσοκομεία σε επιχειρήσεις ΑΕ, τους ασθενείς σε πελάτες και κάνει τους εργαζόμενους «λάστιχο».

Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει και υλοποιεί το «νέο ΕΣΥ» ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο με βελτιωμένους τους «οικονομικούς δείκτες» σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχος της ΕΕ και του ταμείου ανάκαμψης. 

Όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχουν ως προϋπόθεση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, δίνοντας στα Νοσοκομεία τη δυνατότητα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, να λειτουργούν ως Α.Ε. με έσοδα και έξοδα. 

Πριν οι ασθενείς έτρωγαν “πόρτα” στις δημόσιες μονάδες υγείας και κατέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα, τώρα αυτό θα γίνεται με θεσμοθετημένο τρόπο μέσω των ΣΔΙΤ, είτε εντός των δημόσιων μονάδων υγείας είτε με την “οικονομικά αυτοτελή” λειτουργία τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνολική δαπάνη για την Υγεία μόλις το 30% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 70% προέρχεται από το λαό είτε άμεσα μέσω των πληρωμών στην ιδιωτική Υγεία, είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγορεύει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ενιαίο χώρο, πολιτική που ωρίμασε με τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων που “πίνανε κρασί” στο όνομα της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ) έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να φτάσουμε ως εδώ. Έκλεισαν Νοσοκομεία, μείωσαν τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία από 23 δις ευρώ το 2009 σε 5,705 δις ευρώ το 2024, ίδρυσαν Νοσοκομεία ΑΕ όπως της Σαντορίνης, έβαλαν πλαφόν στις εξετάσεις, αύξησαν τη συμμετοχή στα φάρμακα, ενίσχυσαν τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, έκαναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με το σταγονόμετρο, απελευθέρωσαν το ωράριο των γιατρών ως τις 72ώρες τη βδομάδα.

Καλλιέργησαν και στήριξαν με την πολιτική τους ότι για να μπορείς να γιατρευτείς πρέπει να πληρώσεις. 

Οι διαφωνίες τους είναι στον τρόπο που θα πληρώνει ο λαός: εισιτήριο ή αυξημένες εισφορές υγείας, δημόσιο-εργολάβος ή ιδιώτες εργολάβοι κλπ. Τώρα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, μιλούν για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης ΝΔ, για «στρεβλώσεις του δημόσιου συστήματος υγείας», για «κράτος της δεξιάς» για να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες σε αυτή την εγκληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, του κ. Σπανού διαφημίζει ως κατόρθωμα το νέο κτίριο του νοσοκομείου Χαλκίδας, τη μονάδα τεχνητού νεφρού στην Ιστιαία, στην Κάρυστο. Σιωπά για το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας παρότι νέο υπολειτουργεί, η μονάδα στην Ιστιαία δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και ετοιμάζεται για ιδιωτικοποίηση, στην Κάρυστο δεν φτάνουν τα λεφτά του «ιδιώτη-δωρητή» για να ολοκληρωθεί το κτήριο της μονάδας. 

Στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, προωθώντας τα ΣΔΙΤ, τις εργολαβίες, τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα σε τομείς της πρόληψης, πρόνοιας και περίθαλψης.

Οι δημοτικές αρχές αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της Κυβέρνησης στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και ταυτόχρονα προσπαθούν να κάμψουν τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων. 

 Η Δήμαρχος Χαλκίδας σχεδιάζει να μετατρέψει το παλιό Νοσοκομείο σε Δημαρχείο αντί να προωθήσει το αίτημα για αξιοποίηση της υποδομής του για μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας. 

Ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων πρότεινε να περάσει το Κέντρο Υγείας Ψαχνών στην ευθύνη του δήμου. Ο Δήμαρχος Καρύστου, την ώρα που δεκάδες φορείς οργάνωναν κινητοποίηση ενάντια στα κενά στο Νοσοκομείο της περιοχής, δήλωνε πως το Νοσοκομείο δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Στο δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ - υπάρχει λύση 

Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δυο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ τονίζει τη σημασία του αγώνα ώστε οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες.

· Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική – λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη – θεραπεία και αποκατάσταση της υγεία.

· Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πανελλαδικά ανεπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου. 

Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσων απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους. 

Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα.

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Χρειάζεται σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο επαρκώς με μόνιμο προσωπικό, που θα αμείβεται αξιοπρεπώς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.


ΜΕ ΚΚΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

Τ.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...